Menu Zoek

Tip: onveilige webwinkels herkennen

2207-webwinkelen

Webwinkels zijn er in alle soorten en maten. Klein en groot, betrouwbaar of juist niet. Controleer voordat u een aankoop doet, altijd of de shop wel in orde is. 

Er zijn tegenwoordig steeds meer nep-webwinkels. Criminelen kopen een webadres dat lijkt op dat van een echte webwinkel. Ze zetten een kopie van de echte webwinkel op en bieden daar producten aan. De nepwinkels hebben een betaalsysteem en melden zelfs een keurmerk te hebben. Maar wie er wat bestelt, is zijn geld kwijt. En het product wordt niet geleverd.

Zoek de webwinkel via Google
Het is lastig een nepwinkel te herkennen aan het uiterlijk. Ze zien er immers op het oog goed uit. Gaat het om een webwinkel van een bekend bedrijf? Controleer dan het webadres op de juiste spelling. Staan er typfouten in, zoals Aplle.nl in plaats van Apple.nl? Dan klopt er iets niet.

Voer het internetadres van de winkel in bij Google en kijk welke resultaten u krijgt. De term 'bcc-deals.com' geeft zoekresultaten over oplichterij. En u vindt er links naar de echte winkel van BCC, namelijk via BCC.nl. Wilt u iets kopen bij een kleinere webwinkel? Zoek de naam van deze winkel ook op via Google. Gebruik er ook andere termen bij, zoals 'ervaring' of 'opgelicht'.

Check de Consumentenbond
De Consumentenbond houdt bij welke nepwinkels er allemaal actief zijn. Op de site van de bond is de pagina Wijzer webwinkelen te vinden, met onder meer een video over hoe u nepwinkels herkent. Er is ook een pdf-bestand beschikbaar met nepwinkels.

Keurmerk controleren
Het Thuiswinkel Waarborg is een keurmerk voor veilige webwinkels. Er zijn veel grote en middelgrote winkels bij aangesloten. Via de site Thuiswinkel.org doorzoekt u de ledenlijst. Staat een webwinkel ertussen? Dan kunt u er zonder risico winkelen. Het is overigens niet zo dat winkels die niet zijn aangesloten, meteen onveilig zijn. Het lidmaatschap kost geld en dat hebben kleinere of startende webwinkels misschien niet.

Wees verstandig
Namaakwinkels proberen vaak klanten te trekken met stuntaanbiedingen. Trap er niet in! Zelfs op internet bij betrouwbare webwinkels gelden er minimumprijzen. Als iemand daaronder gaat zitten, is het vaak niet in orde.

Betalen
Probeer waar mogelijk te betalen met PayPal of met de creditcard. Die bieden de mogelijkheid geld terug te laten storten als er iets niet goed is. Dat gaat bij iDEAL niet.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.