SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Onveilige webwinkels herkennen

2207-webwinkelen

Webwinkels zijn er in alle soorten en maten. Controleer voordat u een aankoop doet, of de shop wel in orde is.

Er zijn tegenwoordig steeds meer nepwebwinkels. Criminelen zetten een kopie van de echte webwinkel op en bieden daar producten aan. De nepwinkels hebben een betaalsysteem en melden zelfs een keurmerk te hebben. Maar wie er wat bestelt, is zijn geld kwijt. En het product wordt niet geleverd.

Zoek de webwinkel via Google

Het is lastig een nepwinkel te herkennen aan het uiterlijk. Ze zien er immers op het oog goed uit. Gaat het om een webwinkel van een bekend bedrijf? Controleer dan het webadres op de juiste spelling. Staan er typfouten in, zoals Aplle.nl in plaats van Apple.nl? Dan klopt er iets niet.


Voer het internetadres van de winkel in bij Google en kijk welke resultaten u krijgt. Wilt u iets kopen bij een kleinere webwinkel? Zoek de naam van deze winkel ook op via Google. Gebruik er ook andere termen bij, zoals 'ervaring' of 'opgelicht'.

Check de Consumentenbond

De Consumentenbond houdt bij welke nepwinkels er actief zijn. Op de site van de bond is de pagina Wijzer webwinkelen te vinden, met onder meer een video over hoe u nepwinkels herkent.

Keurmerk controleren

Het Thuiswinkel Waarborg is een keurmerk voor veilige webwinkels. Er zijn veel grote en middelgrote winkels bij aangesloten. Doorzoek de ledenlijst via de site Thuiswinkel.org. Staat een webwinkel ertussen? Dan kunt u er zonder risico winkelen. Het is overigens niet zo dat winkels die niet zijn aangesloten, meteen onveilig zijn. Het lidmaatschap kost geld en dat hebben kleinere of startende webwinkels misschien niet.

Wees verstandig

Namaakwinkels proberen vaak klanten te trekken met stuntaanbiedingen. Trap er niet in! Zelfs op internet bij betrouwbare webwinkels gelden er minimumprijzen. Als iemand daaronder gaat zitten, is het vaak niet in orde.

Betalen

Probeer waar mogelijk te betalen met PayPal of met de creditcard. Dan wordt het geld teruggestort als er iets niet goed is. Dat gaat bij iDEAL niet.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.