Menu Zoek

Parkeergeld betalen via een app

parkeergeld betalen met apps(1) Parkeergeld betalen kan op steeds meer plekken via een app. Wel zo handig, want u betaalt alleen voor de tijd dat de auto er staat.

Vroeger was parkeren vaak een gedoe. Meters accepteerden lange tijd alleen contant geld. Inmiddels kan betalen ook via de pinpas, of zelfs alleen met de pinpas. Wie bij de automaat een kaartje koopt, moet zelf schatten hoelang de auto er staat. Voor de zekerheid betalen mensen vaak wat extra om een boete te voorkomen. Zonde van het geld! In veel grote steden zijn nog maar weinig parkeermeters te vinden op straat. Maar met een parkeerapp regelt u alles snel en simpel.

Voordelen parkeerapps:

  • Afrekenen gaat per minuut. Dat kan goedkoper zijn.
  • U hoeft niet te zoeken naar de parkeerautomaat;
  • U kunt vanuit de eigen auto alles regelen;
  • Betaling gaat achteraf via een incasso.

Nadelen parkeerapps:

  • Er zijn servicekosten per parkeeractie;
  • De smartphone moet altijd mee;
  • U hebt internetverbinding nodig;
  • U moet niet vergeten de parkeeractie te stoppen.

Er zijn meerdere grote aanbieders. De bekendste zijn Parkmobile en Yellowbrick. Ze zijn in de meeste steden actief voor parkeren op straat. Soms is betalen in een parkeergarage ook mogelijk, dat verschilt per app en per plaats. Op de website van Parkmobile en Yellowbrick staat een overzicht van aangesloten steden en parkeergarages. Natuurlijk zijn er nog veel meer parkeerapps. Neem ook eens een kijkje bij de vergelijking die De Consumentenbond maakte van verschillende parkeerapps.

Het downloaden en installeren van parkeerapps is gratis. Uiteraard betaalt u voor de tijd die u ergens parkeert. Hiervoor geldt het normale tarief, wat het bij de automaat ook kost. De apps rekenen verder servicekosten: een vast bedrag per parkeeractie. Wie vaak parkeerapps gebruikt, kan ook een betaald abonnement afsluiten. Daarbij betaalt u alleen het abonnementsgeld en de parkeerkosten.

Parkmobile rekent 39 cent per keer voor losse parkeeracties (april 2021). Een abonnement kost 2,50 euro per maand. Dat is dus aantrekkelijk als u meer dan negen keer per maand de app gebruikt.

Yellowbrick heeft een wat ingewikkelder systeem. De normale vaste kosten zijn 34 cent per keer. Bij het Flex-abonnement betaalt u 10 procent van de parkeerkosten; minimaal 15 cent en maximaal 50 cent. Dat kan aantrekkelijk zijn voor wie vaak korter parkeert. Voor 75 cent per week parkeert u onbeperkt zonder extra toeslag.

Yellowbrick werkt samen met de ANWB Onderweg-app. Die biedt ook allerlei extra's, zoals tips voor gratis parkeren in de omgeving. Leden krijgen korting op de kosten (ook leden die van Yellowbrick gebruik maken).

De kosten per parkeer-app verschillen. Wie af en toe parkeert is goedkoper uit bij Parkmobile, maar wie vaak kort parkeert en daarbij onder de 2,70 parkeergeld blijft, is weer goedkoper uit bij Flex van Yellowbrick. De werking van de apps is vergelijkbaar en de beschikbaarheid in de steden ook. U kunt van allebei lid worden en per keer kiezen via welke app u parkeert. Op de websites van Parkmobile en Yellowbrick maakt u een account aan en leest u meer over de werking van de app.

In grote lijnen werkt een parkeerapp zo:

  • Kies een app en download die op de smartphone.
  • Meld u aan via de website of de app.
  • Voeg het kenteken van de auto toe.
  • Stel een betaalmethode in, vaak via een incasso of creditcard.
  • Staat de auto op de gewenste plek? Start de app.
  • Start een parkeeractie. Controleer het zonenummer waar uw auto staat (zonenummers staan op parkeerautomaten of borden in de straat).
  • Gaat u weer weg? Start de app en beëindig de parkeeractie.


Lees een precieze beschrijving voor Parkmobile in het artikel 'Hoe werkt parkmobile?'.
Lees een uitgebreidere uitleg over Yellowbrick en ANWB Onderweg in het artikel 'Parkeren met Yellowbrick of ANWB Onderweg'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.