Menu Zoek

Phishing, hap niet toe

tip(2)

Phishing wordt een steeds vervelender bijverschijnsel van het digitale leven. Criminelen worden alsmaar doortrapter en origineler. Reden te meer om op uw hoede te zijn.

Laten we eerlijk zijn, het kan ons allemaal overkomen; u hebt een keer uw dag niet en voor u er erg in hebt, bent u er ingetuind en is het criminelen gelukt uw persoonlijke gegevens te ontfutselen. Het gevolg? Een leeggeplunderde bankrekening.

Hoewel criminelen steeds weer nieuwe manieren weten te verzinnen om de boel te bedonderen, zijn er een paar algemene zaken waar u altijd aan kunt denken om phishing te voorkomen:

 • Geef niemand uw inloggegevens
  Instanties vragen nooit om uw persoonlijke gegevens. Geef ze dus nooit, maar dan ook nooit, uit handen.
 • Wees alert bij dreiging
  Inspelen op angst is een favoriete methode van criminelen. Dus men maakt u bang met berichten over onbetaalde boetes, openstaande facturen, nieuwe bankpasjes die snel geactiveerd moeten worden, bekenden in nood die een beroep op u doen en ga zo maar door.
 • Stuur nooit uw bankpas op!
  Een bank zal nooit verzoeken om het opsturen van uw bankpas. Geef uw pas dus nooit uit handen.
 • Ga zelf naar de internetbankierpagina of app
  Klik nooit op een link in een verdachte e-mail en sms. Ga naar de pagina of app die u kent en log in zoals u dat gewend bent.
 • Controleer of er meldingen zijn over fraude
  Bekijk op de websites Opgelicht!? en Fraudehelpdesk.nl of er al een phishing waarschuwing is.
 • Neem bij twijfel contact op met het desbetreffende bedrijf
  Twijfelt u of de e-mail, brief, sms of het telefoongesprek betrouwbaar is, bel dan gewoon naar bijvoorbeeld uw bank om dit te controleren. Zoek het telefoonnummer wel op de officiële website van uw bank op.
Video en meer informatie

In de video hieronder ziet u een interview met een phishingslachtoffer en met Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland. Hij licht in het gesprek de bovenstaande tips verder toe. Op Seniorweb.nl staan tal van artikelen en tips over phishing. Hoe het te herkennen, hoe ermee om te gaan et cetera leest u in het onderwerp Spam & Phishing

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb
Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.