SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Phishing, hap niet toe

tip(2)

Phishing wordt een steeds vervelender bijverschijnsel van het digitale leven. Criminelen worden alsmaar doortrapter en origineler. Reden te meer om op uw hoede te zijn.

Laten we eerlijk zijn, het kan ons allemaal overkomen; u hebt een keer uw dag niet en voor u er erg in hebt, bent u er ingetuind en is het criminelen gelukt uw persoonlijke gegevens te ontfutselen. Het gevolg? Een leeggeplunderde bankrekening.

Hoewel criminelen steeds weer nieuwe manieren weten te verzinnen om de boel te bedonderen, zijn er een paar algemene zaken waar u altijd aan kunt denken om phishing te voorkomen: 

 • Geef niemand uw inloggegevens
  Instanties vragen nooit om uw persoonlijke gegevens. Geef ze dus nooit, maar dan ook nooit, uit handen.
 • Wees alert bij dreiging
  Inspelen op angst is een favoriete methode van criminelen. Dus men maakt u bang met berichten over onbetaalde boetes, openstaande facturen, nieuwe bankpasjes die snel geactiveerd moeten worden, bekenden in nood die een beroep op u doen en ga zo maar door.
 • Stuur nooit uw bankpas op!
  Een bank zal nooit verzoeken om het opsturen van uw bankpas. Geef uw pas dus nooit uit handen.   
 • Ga zelf naar de internetbankierpagina of app
  Klik nooit op een link in een verdachte e-mail en sms. Ga naar de pagina of app die u kent en log in zoals u dat gewend bent.
 • Controleer of er meldingen zijn over fraude
  Bekijk op de websites Opgelicht!? en Fraudehelpdesk.nl of er al een phishing waarschuwing is.
 • Neem bij twijfel contact op met het desbetreffende bedrijf
  Twijfelt u of de e-mail, brief, sms of het telefoongesprek betrouwbaar is, bel dan gewoon naar bijvoorbeeld uw bank om dit te controleren. Zoek het telefoonnummer wel op de officiële website van uw bank op.
Video en meer informatie

In de video hieronder ziet u een interview met een phishingslachtoffer en met Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland. Hij licht in het gesprek de bovenstaande tips verder toe. Op Seniorweb.nl staan tal van artikelen en tips over phishing. Hoe het te herkennen, hoe ermee om te gaan et cetera leest u in het onderwerp Spam & Phishing

 

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb
Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.