SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: tekens en symbolen oproepen op Mac

050215_Mac_Tekens_home Nooit meer op de Mac zoeken naar de mogelijkheid tot het invoegen van een symbool terwijl u tekst typt? Zet de toegang tot speciale tekens en symbolen dan in de menubalk.

Het is soms flink zoeken hoe u op de Mac een symbool invoegt. Er zijn toetscombinaties voor verschillende symbolen en speciale tekens, maar ze allemaal onthouden is gekkenwerk. Symbolen of speciale tekens invoeren kan vaak wel via het menu van een programma. Maar wij tonen een methode die werkt op elke plek waar tekst te typen valt (bij macOS 10.12 Sierra of hoger).

Met het venster 'Tekens' hebt u een grote verzameling tekens en symbolen tot uw beschikking. Geef het venster een vaste plek op de menubalk. Vervolgens kunt u het altijd oproepen als u bezig bent met een tekst.  

  • Klik op het Apple-logo linksboven > Systeemvoorkeuren.
  • Klik op Toetsenbord.
  • Zet een vinkje voor Toon toetsenbord- en emojiweergave in menubalk. Bij macOS 10.12 Sierra zet u een vinkje voor Toon toetsenbord- emoji- en symbolenweergave in menubalk.
  • Sluit het venster 'Toetsenbord' via het rode bolletje linksboven in het venster.
  • Het volgende pictogram ziet u nu rechtsboven in de menubalk: Tekens. Klik op het pictogram. (Ziet u dit niet, klik dan eerst op de vlag, rechtsboven in de menubalk.) Klik vervolgens op Toon Emoji en symbolen
  • Een nieuw venster opent. Dit venster is in drie en soms vier kolommen opgebouwd. Links staan verschillende categorieën zoals 'Valutasymbolen', 'Wiskundige symbolen' en 'Emoji'. Selecteer een categorie.
  • In het midden worden de bijbehorende symbolen of tekens zichtbaar. Selecteer er daar een van.
  • Rechts ziet u onder 'Lettertypevariatie' of er verschillende uitvoeringen van het symbool/teken beschikbaar zijn. Deze kunt u ook aanklikken.
  • Om een symbool/teken in te voeren in de tekst hoeft u er alleen maar dubbel op te klikken.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.