Menu Zoek

Trage wifi? Schakel automatisch over naar 4G (Android)

van wifi naar 4g x250

Als de wifi-verbinding slecht is, kan iets opzoeken op de smartphone lang duren. Schakel automatisch over naar 4G voor een betere verbinding.

Om tussen wifi en 4G te wisselen, is een internetbundel nodig. Hier betaalt u voor bij een provider. Hebt u geen internet in de bundel, dan kunt u alleen mobiel internetten als er wifi beschikbaar is. Onderstaande tip kunt u dan overslaan. Lees hoe u verbinding met wifi maakt in de tip 'Wifi instellen op Android'.

Als de wifi-verbinding zwak is, kan de telefoon automatisch overschakelen naar 4G. Dat is handig, want zo hebt u altijd een goede verbinding. Internetten via 4G gaat wel van de databundel af.

Zet de functie zo aan. De stappen zijn gebaseerd op een Samsung-apparaat met Android 10 en hoger.

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Verbindingen.
 • Tik op Wi-Fi.
 • Tik op de drie puntjes rechtsboven.
 • Tik op Geavanceerd.
 • Tik op het schuifje achter 'Oversch. naar mobiele gegevens' zodat het blauw (Android 10 en 11) of bruin (Android 12) kleurt.

Wie liever niet wil dat de telefoon bij een slechte wifi-verbinding automatisch overschakelt naar 4G, kan handmatig wifi uitzetten. Zet wifi naderhand dan wel weer aan.

 • Open het snelmenu:
  • Veeg vanaf de bovenste rand van het scherm naar beneden.
  • Veeg nog een keer naar beneden om heel het snelmenu te zien.
  • Tik op het wifi-pictogram Wifi_pictogram_Android om de wifi uit te schakelen.
  • Het knopje wordt grijs. Controleer of het pictogram 'Mobiele gegevens' blauw (Android 10 en 11) of bruin (Android 12) is. Zo nee, tik hier op.

  Zodra 'Mobiele gegevens' aan staat en 'Wi-Fi' uit, schakelt de verbinding over naar 4G. Herstart eventueel de app of webpagina waar u mee bezig was als deze nog blijft haperen. Vergeet niet om de wifi weer aan te zetten als u klaar bent. Voorkom zo dat de internetbundel snel op gaat.

De data die u via 4G verbruikt gaat van de internetbundel af. Let op dat u niet voorbij de datalimiet van de bundel gaat, want de extra kosten lopen snel op. Laat de smartphone het melden als de limiet bijna bereikt is met behulp van de tip 'Datalimiet bereikt? Krijg een seintje (Samsung-toestel)'.

Via wifi internetten buitenhuis is niet altijd veilig. Lees hoe u verantwoord met wifi kunt omgaan in het artikel 'Veilig internetten onderweg'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.