Menu Zoek

Uitcheck gemist? Geld terugvragen via Uitcheckgemist.nl

geld-terugvragen_ov-kaart_250_thumb

Vergeten uit te checken in het OV? Vraag in een paar stappen uw geld terug via Uitcheckgemist.nl.

U komt thuis van een reis met het openbaar vervoer en bedenkt ineens: oeps, ik ben vergeten uit te checken. Of u kunt niet uitchecken, omdat de in- en uitcheckpalen op het station, in de bus, tram of metro niet werken. Wie niet uitcheckt in het openbaar vervoer moet in veel gevallen het zogeheten instaptarief betalen. Dat kan oplopen tot twintig euro. Zo valt een ritje van een paar euro ineens flink duurder uit.

Zijn er extra kosten in rekening gebracht nadat u bent vergeten uit te checken? Vraag het geld terug via de website Uitcheckgemist.nl. Let wel, de rit moet eerst worden geregistreerd. Dit kan tot veertien dagen na de reis duren. Wij doorlopen de stappen op een pc, maar saldo terugvragen kan ook op een smartphone of tablet.

 • Open de browser en surf naar www.uitcheckgemist.nl
 • Vul onder ‘Kaartnummer’ het kaartnummer van uw OV-chipkaart in.
 • Selecteer onder ‘Geldig tot’ de datum waarop de kaart verloopt.
 • Zet een vinkje voor Ik ben de rechtmatige houder van deze OV-chipkaart en geef toestemming voor het tonen van ritten waarbij ik niet heb uitgecheckt.
 • Klik op Volgende stap.
 • Typ de vertrek- en aankomsthalte van de reis in waarvoor u geld wilt terugvragen in. Bijvoorbeeld van ‘Groningen’ naar ‘Meppel’.
 • Geef aan wanneer u hebt gereisd. Was het tijdens de spits? Tik dan op het bolletje voor ‘Spitsuren’. Was het buiten de spits? Tik dan op het bolletje voor ‘Daluren’.
 • Zet een vinkje voor Ik vraag saldo terug voor deze rit.
 • Klik op Vraag saldo terug.

De website berekent de kosten van de reis. Zijn die lager dan het bedrag dat is afgeschreven? Dan krijgt u het te veel betaalde bedrag terug.

Vaker vergeten om uit te checken? Reizigers kunnen maximaal drie keer per half jaar (tussen januari en juni en tussen juli en december) geld terugvragen. Voor de NS geldt dat het maximaal drie keer per kalenderjaar kan.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.