Menu Zoek

Valse websites sneller herkennen in Safari

thumb_phishingsites-safari_250

Moeite met het herkennen van valse websites? Safari op de Mac heeft dan een fijne functie voor u; eentje die nepsites herkent.

Phishingmails zijn er in alle soorten en maten. Maar over het algemeen hebben ze één ding gemeen: ze proberen hun doelwit naar een valse website te lokken, waar om persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Ook openen mensen valse websites, van bijvoorbeeld webwinkels, via zoekmachines. Dat de website vals is, valt in eerste instantie meestal niet op. Zo zijn er heel overtuigende nagemaakte sites van banken, overheidsinstellingen en webwinkels. Vullen mensen hier hun gegevens in, dan slaan de oplichters toe. Ze plunderen bijvoorbeeld de bankrekening van het slachtoffer.

Internetprogramma Safari meldt zich als een site mogelijk frauduleus is. Natuurlijk moet de internetter ook zelf nog opletten want er kan altijd wat door de beveiliging glippen. Maar het helpt wel bij de bestrijding van valse sites. De optie om een waarschuwing te krijgen van valse sites, moet de gebruiker wel eerst activeren. Doe dat zo:

  • Open Safari.
  • Klik bovenin op Safari > Voorkeuren.
  • Klik op Beveiliging.
  • Zet een vinkje voor Waarschuw bij bezoeken van frauduleuze website.

Safari geeft een melding als iemand op het punt staat een (mogelijk) frauduleuze website te bezoeken. Klik dan op het rode bolletje linksboven om de website te sluiten of op het pijltje naar links om terug te gaan naar de vorige pagina. Weet u helemaal zeker de website te vertrouwen is? Klik dan op Toch doorgaan om de website alsnog te bezoeken.

Hebt u een mail binnengekregen die u niet vertrouwt? Speciaal voor leden heeft SeniorWeb de Phishingchecker. Stuur verdachte mails in en wij laten weten of het om phishing gaat.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.