Menu Zoek

5 handige sneltoetsen in Finder (Mac)

sneltoetsen en de finder

Soms is het in de Finder flink klikken om een actie uit te voeren. Een aantal handige sneltoetsen maakt het makkelijker.

Een sneltoets is een combinatie van toetsen op het toetsenbord waarmee u de computer een opdracht geeft. U hebt er geen muis bij nodig en het werkt lekker snel, vandaar de naam sneltoets. De Mac kent een aantal sneltoetsen die het werken in de Finder een stuk vlotter maakt. De Finder is het programma dat schuilgaat achter het pictogram van het lachende gezicht op het dock. U vindt er alle programma's en documenten op de Mac. Breng met een sneltoets bijvoorbeeld snel een voorbeeld van een document in beeld, of open een extra Finder-venster.

De Finder heeft een mappenstructuur. Het kruimelpad laat zien waar een map of document staat dat u in de Finder ziet.

Schakel zo gemakkelijk het kruimelpad in:

  • Open de Finder.
  • Druk achtereenvolgens op de toetsen Cmd+Option(Alt)+P en houd daarbij alle toetsen vast.
  • Onderin het Finder-scherm verschijnt een grijze balk met het kruimelpad. Druk de toetscombinatie nogmaals in als u de balk weer uit beeld wilt.

Print een bestand direct vanuit de Finder zonder het eerst te openen in een programma:

  • Open de Finder.
  • Selecteer het bestand dat u wilt printen door er eenmaal op te klikken.
  • Druk op de Cmd-toets en houd deze ingedrukt terwijl u de P-toets indrukt.

Het bestand opent automatisch en de printer gaat aan de slag. De printer moet daarvoor uiteraard wel gekoppeld zijn aan de Mac.

Open zo de Finder-instellingen via een sneltoets:

  • Open de Finder.
  • Druk op de Cmd-toets en houd de toets ingedrukt terwijl u ook de komma-toets indrukt.

Een nieuw venster met daarin de Finder-instellingen opent. Pas hierin bijvoorbeeld de standaardmap aan waarmee de Finder opent of bepaal welke onderdelen in de navigatiekolom van de Finder moeten staan.

Meerdere Finder-vensters naast elkaar nodig? Open zo snel een nieuw venster:

  • Open de Finder.
  • Druk achtereenvolgens op Command+Option+N waarbij u de toetsen vasthoudt.

Een nieuw Finder-venster opent. Dit venster opent met de standaardmap die u selecteerde. Wilt u de standaardmap aanpassen? Lees dan het artikel 'Finder-instellingen aanpassen op Mac'.

Zoekt u een bepaald document, maar weet u niet meer precies welke bestandsnaam het had? Bestanden helemaal openen kost veel tijd omdat het bijbehorende programma ook moet opstarten. Handig is dan de functie in de Finder waarbij met een enkele toets een voorbeeld van een document in beeld komt. Meer documenten snel bekijken gaat zo een stuk sneller.

  • Open de Finder.
  • Klik eenmaal op het bestand waarvan u een voorbeeld wilt zien.
  • Druk op de spatiebalk.

Een voorbeeld van het document verschijnt. Druk op het kruisje links bovenin om het voorbeeld te sluiten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.