Menu Zoek

Vliegensvlug items van het Bureaublad openen

werkbalk bureaublad icoon(1)

Open in Windows 10 snel programma's, bestanden en snelkoppelingen op het Bureaublad met een extra knop in de Taakbalk. Voorkom hiermee dat u steeds alle openstaande vensters moet sluiten om bij het Bureaublad te komen.

De Taakbalk in Windows is de balk die onderaan het scherm staat. Deze is helemaal naar wens in te richten. Om snel iets van het Bureaublad te openen, voegt u in Windows 10 de werkbalk 'Bureaublad' toe. Dat gaat als volgt:

 • Klik met de rechtermuisknop op de Taakbalk.
 • Klik in het uitklapvenster op Werkbalken > Bureaublad.

  werkbalk bureaublad in taakbalk zetten

 • In de Taakbalk verschijnt de werkbalk 'Bureaublad'.
 • Klik op de twee kleine pijltjes >>.
 • Klik op het programma, bestand of op de snelkoppeling die u wilt openen.

  knop bureaublad in taakbalk

 • Het bestand of programma opent en het uitklapvenster sluit zichzelf.

Om de werkbalk 'Bureaublad' weer te verwijderen, doorloopt u dezelfde stappen als hierboven. Overigens is deze functie niet in Windows 11 beschikbaar.

Tip
Lees het artikel 'Taakbalk Windows 10 aanpassen' voor nog veel meer instellingen van de Taakbalk.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.