Menu Zoek

De app Voorvertoning op een Mac

voorvertoning in macos1

Afbeeldingen en pdf-documenten verschijnen op een Mac standaard in de app Voorvertoning. Ontdek welke andere functies dit hulpprogramma biedt.

Komt u ergens op de Mac een foto tegen en wilt u die in groot formaat bekijken? Dubbelklik op het bestand, dan laat Voorvertoning het beeld in vol ornaat zien. Er zijn nu diverse mogelijkheden.

 • Gebruik bovenaan het dialoogvenster het plus- en minpictogram om in en uit te zoomen.
 • Gebruik de roteerknop Pictogram roteren om afbeeldingen linksom te draaien.
 • Open de zogeheten ‘Markeringsknoppenbalk’ Pictogram markeringsknoppenbalk. Hiermee kunt u onder meer vormen, teksten en een handtekening toevoegen. Gebruik de knop Pas kleur aanPictogram Pas kleur aan om bijvoorbeeld de belichting en het contrast te wijzigen. U doet dat door de schuifregelaar naar links of rechts te verslepen.

Kleuren wijzigen in Voorvertoning op Mac

Op internet staan veel pdf-documenten. Denk bijvoorbeeld aan een handleiding van een product of een bepaald onderzoeksrapport. Staat er op de Mac een pdf-bestand? Dubbelklik hierop om de inhoud in de Voorvertoning-app te tonen. Er zijn nu verschillende mogelijkheden.

 • Net als bij een afbeelding kunt u met de pictogrammen bovenaan in- en uitzoomen, roteren en objecten toevoegen.
 • Gebruik de knop ‘Tekstmarkeringen en notities’ Pictogram tekstmarkeringen en notities om belangrijke tekstpassages te markeren. Selecteer met ingedrukte muisknop een woordengroep om die geel te markeren. U past de kleur via het kleine pijltje bovenaan het dialoogvenster eventueel aan.
 • Pdf-documenten bestaan meestal uit meerdere pagina’s. Het is handig om twee pagina’s naast elkaar weer te geven. Klik in de menubalk op Weergave > Twee pagina’s.
 • Gebruik de pijltjestoetsen omlaag en omhoog van het toetsenbord om snel door het pdf-document te navigeren.
 • Sommige pdf’jes tellen tientallen of misschien wel honderden pagina’s. Zoekt u iets over een specifiek onderwerp? Typ rechtsboven in het zoekvenster een trefwoord om naar de juiste plek binnen het document te gaan.

Pdf'jes markeren in Voorvertoning op Mac

Is er een afbeelding, foto of pdf-document in Voorvertoning geopend? U kunt het bestand nu eenvoudig delen.

 • Klik in de menubalk op Archief > Deel.
 • Bepaal waarmee u het bestand wilt delen, bijvoorbeeld met ‘Berichten’ of ‘AirDrop’.
 • Deel het bestand op de wijze die hoort bij het programma dat u hebt gekozen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.