Menu Zoek

Waar je beter geen webadres kunt typen

webadres typen in adresbalk

Typ webadressen in de adresbalk van het internetprogramma, niet in de zoekbalk van een zoekmachine. Anders opent u zo een verkeerde site.

De adresbalk staat boven in het internetprogramma. In deze balk kan de internetter woorden typen. De adresbalk heeft twee belangrijke functies. Op deze plek typen gebruikers namelijk het webadres (url) van de site die ze willen openen. Én de adresbalk is ook een zoekbalk. Typ er een woord, druk op de Enter-toets en een zoekmachine opent met de zoekresultaten op een rij. Welke zoekmachine de browser gebruikt, hangt af van het programma. Chrome zoekt bijvoorbeeld standaard met Google en Edge met Bing.

Ook zoekmachines zoals Google, hebben een balk waarin de gebruiker woorden kan typen. Dit is de zogenaamde zoekbalk. De internetter typt hierin een woord, drukt op de Enter-toets en de zoekmachine vindt sites die bij het zoekwoord passen.

Maar typ liever geen webadressen in de zoekbalk van de zoekmachine. Als u dit wel doet, opent de lijst met zoekresultaten en niet de site die u zoekt. Vaak staan in de zoekresultaten advertenties bovenaan, en niet de site die bij het webadres hoort. Hierdoor klikt u snel op een verkeerd resultaat.

Dus samengevat:

  • Typ zoekwoorden in de zoekbalk van de zoekmachine of in de adresbalk van het internetprogramma.
  • Typ een webadres zoals 'www.seniorweb.nl' alleen in de adresbalk van het internetprogramma.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.