Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Wat is een AirTag?

apple_airtag_250

De AirTag van Apple helpt mensen om spullen terug te vinden. Hang dit schijfje aan een tas, sleutelbos of fiets en raak die niet meer kwijt.

U bent een middag in de stad geweest, stapt in de trein naar huis en beseft halverwege dat uw portemonnee niet in uw jaszak zit. O jee, waar is hij blijven liggen? In het restaurant, de kledingwinkel of de koffiezaak? Fabrikanten van technische apparaten willen mensen in dit soort situaties helpen bij het terugvinden van hun spullen. Daarom maken steeds meer merken een zogeheten tracker. Dit is een klein apparaat dat aan de hand van gps of bluetooth in een bijbehorende app aangeeft waar iets zich bevindt. Voorheen werkte dit vooral goed binnenshuis, maar steeds vaker werken trackers op grotere afstand. Stop er bijvoorbeeld een in uw portemonnee. Raakt die kwijt dan ziet u de locatie van de tracker, en dus de portemonnee, in de app.

Ook techbedrijf Apple heeft zo’n tracker gemaakt. De fabrikant noemt die de AirTag. Hij gebruikt geen gps maar bluetooth, daarover later meer. De AirTag werkt samen met iPhones, iPads en Mac-computers en wordt gekoppeld aan een Apple ID. De tracker zelf is een schijfje. Dat kan ergens in worden gestopt. Er zijn ook speciale hangers te koop om de AirTag ergens aan te hangen. Om de locatie van de AirTag te zien, downloadt de eigenaar de Zoek mijn-app uit de App Store of gebruikt hij het programma Zoek mijn op de Mac.

U hebt dus het volgende nodig om de tracker te gebruiken:

 • Een AirTag
 • Een iPhone, iPad of Mac-computer
 • Een Apple ID
 • De Zoek mijn-app of het Zoek mijn-programma

Oh oh, de huissleutel met AirTag ligt ergens in huis, maar u weet even niet meer waar. Pak uw iPhone, iPad of Mac en open de Zoek mijn-app. De AirTag werkt op bluetooth. Hij zendt een signaal uit dat door andere Apple-apparaten wordt opgepikt. Uw apparaat zoekt dus naar het bluetooth-signaal van de AirTag. Is hij gevonden, dan toont de app waar of krijgt u het advies een verdieping hoger of lager te kijken. Zoeken werkt niet alleen in huis, maar ook op grotere afstand. Er zijn namelijk veel mensen met een Apple-apparaat. Daardoor is er vaak wel een iPhone in de buurt die het bluetooth-signaal van de tracker oppikt. Het is dus geen probleem als u bij de voordeur staat, terwijl de huissleutel nog in de bibliotheek ligt, vijf kilometer verderop. Ook werkt de tracker met NFC. Daardoor kan een vinder van de tag zijn telefoon er tegenaan houden en zo meer informatie over de eigenaar opvragen. Maar alleen de informatie die de eigenaar zelf op heeft gegeven, zoals een telefoonnummer.

Het is altijd goed om naar de veiligheid van nieuwe apparaten te kijken. Veel mensen vragen zich af hoe het zit met AirTag en privacy. Apple heeft ervoor gezorgd dat de AirTag volledig versleuteld is. Hij werkt alleen met één specifiek Apple ID. Alleen de eigenaar van dat ID kan dus zien waar de AirTag is. Bovendien slaat de AirTag geen locatiegeschiedenis of locatiegegevens op. Je ziet alleen waar de tracker op dat moment is, niet waar hij allemaal is geweest. Ook kan iemand die de tag scant met NFC alleen de gegevens zien die de eigenaar heeft ingevuld.

Daarnaast heeft de AirTag een privacyfunctie. Die voorkomt dat iemand een AirTag bij een ander in de tas kan gooien om hem of haar te volgen. Als er te lang een onbekende AirTag in de buurt is, geeft de Zoek Mijn-app namelijk een melding. Ook wie geen Apple-apparaten heeft, kan niet ongewenst gevolgd worden. Een AirTag die te lang niet bij het apparaat van de eigenaar in de buurt komt, gaat piepen.

De volgende informatie is handig om te weten:

 • Een AirTag kost 35 euro (prijs augustus 2021).
 • Een AirTag wordt zonder hanger geleverd, die moet dus los worden gekocht.
 • Er kunnen maximaal zestien AirTags aan een Apple-ID worden gekoppeld.
 • De AirTag werkt op een knoopcelbatterij die een jaar meegaat. Is hij bijna leeg, dan krijgt u een melding.
 • AirTags zijn waterbestendig. Het is dus niet erg als een tas met AirTag eraan in een regenbui belandt.
 • Een AirTag werkt in principe niet samen met Android-apparaten. Wel kunnen eigenaren van Android-smartphones met NFC een gevonden AirTag scannen om meer informatie te krijgen over de eigenaar.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.