Menu Zoek

Wat is RCS en hoe kan ik het activeren?

rcs wat is x250

Berichtendienst RCS kan sms, WhatsApp en Messenger vervangen. Lees hoe u chat met RCS, over de voor- en nadelen en hoe u het aan zet.

RCS is de opvolger van sms, maar het ziet eruit als een chatdienst zoals WhatsApp. RCS staat voor 'rich communication services', Engels voor 'uitgebreide contactdienst'. Want in een sms staat alleen tekst, maar in een RCS-bericht kunnen ook foto's, video's, audio en smileys verstuurd worden. Ook groepsgesprekken zijn mogelijk.

De belangrijkste voordelen van RCS zijn:

  • Net als WhatsApp en Facebook Messenger is de service kosteloos. Het is niet nodig, zoals bij sms, om per bericht te betalen. RCS maakt geen gebruik van de belbundel van een abonnement, maar van wifi of de databundel.
  • Alle communicatie en het delen van bestanden kan via één app verlopen in plaats van via verschillende apps.
  • RCS is verbonden aan een telefoonnummer en niet zoals bij Messenger of WhatsApp aan een profiel dat moet worden aangemaakt.

Nadelen zijn er ook:

  • RCS wordt nog niet op alle telefoons ondersteund. Apple (iPhone) doet dit bijvoorbeeld (nog) niet, want het concurreert met Apple's eigen app iMessage. Stuurt u een RCS-bericht naar iemand zonder RCS-telefoon, dan verandert het in een gewone sms. Dit gebeurt ook als u bijvoorbeeld in het buitenland bent en de provider daar RCS niet ondersteunt.
  • Voorlopig werkt de dienst alleen via de smartphone, terwijl WhatsApp bijvoorbeeld ook voor de computer beschikbaar is.

Of u RCS kunt gebruiken hangt af van wat voor apparaat u gebruikt en of de functie is ingeschakeld. Wie een Samsung Galaxy-toestel gebruikt of de app Google Berichten downloadt, kan het gebruiken. Google zorgt ervoor dat alle berichten (eind-tot-eind)versleuteld en dus veilig zijn.

De grootste speler op het gebied van RCS, is Google. RCS is in de Google Berichten-app ingebouwd. Samsung heeft ervoor gekozen om van Google Berichten de standaard berichten-app te maken. De verwachting is dat RCS op den duur ‘gewoon’ aan de Android berichten-app wordt toegevoegd. Dat het de nieuwe standaard wordt. Maar dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Met de app Google Berichten kunnen gebruikers RCS-berichten versturen. Meestal staat RCS standaard al aan. Controleer het als volgt of zet het als dat nodig is zelf aan:

  • Open de app BerichtenPictogram Google Berichten, die staat mogelijk in de map 'Google'. Of download en installeer Google Berichten in de Play Store.
  • Tik op Standaard sms-app maken om sms in te wisselen voor RCS.
  • Tik op Berichten (de bovenste optie).
  • Tik op Standaard instellen.
  • De Berichten-app gaat aan het werk. Het zet alle bestaande sms-berichten over. Oude sms'jes gaan dus niet verloren.
  • Tik op pictogram 'Account', dat is een rondje met daarin uw voorletters of profielfoto.
  • Tik op Instellingen voor Berichten.
  • Tik op RCS-chats.
  • Is het schuifje achter 'RCS-chats aanzetten' blauw? Dan staat RCS aan.
  • Een bericht versturen? Tik op het pictogram van een tekstballon rechts onderin.
  • U kunt het zien als de ontvanger geen RCS-functie heeft. Dan staat helemaal bovenaan de melding 'Sms'en met [naam] (sms/mms)' en bij het pictogram voor verzenden 'Sms’ te staan. Als u het bericht als sms verstuurt, gaat dit van uw bel- of sms-bundel af.

    Voorbeeldgesprek in Google Berichten

Bovenstaande stappen zijn getest met een Samsung Galaxy-toestel met Android 14. De stappen kunnen op andere toestellen afwijken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.