Menu Zoek

Wat is RCS en hoe kan ik het activeren?

rcs wat is x250

De berichtendienst RCS kan sms, WhatsApp en Facebook Messenger vervangen. Lees hoe u chat met RCS, voor- en nadelen en hoe u het kunt inschakelen.

RCS is de opvolger van sms, maar het ziet eruit als een chatdienst zoals WhatsApp. RCS staat voor 'rich communication services', Engels voor 'uitgebreide contactdienst'. Want waar een sms alleen tekst ondersteunt, kunnen via RCS ook foto's, video's, audio en smileys verstuurd worden. Ook groepsgesprekken zijn mogelijk.

De belangrijkste voordelen van RCS zijn:

 • Net als WhatsApp en Facebook Messenger is de service bijna helemaal gratis. Het is niet nodig, zoals bij sms, om per bericht te betalen. RCS maakt geen gebruik van de belbundel van een abonnement, maar van wifi of de databundel.
 • Alle communicatie en het delen van bestanden kan via één app verlopen in plaats van via verschillende apps.
 • RCS is verbonden aan een telefoonnummer en niet zoals bij Messenger of WhatsApp aan een profiel dat moet worden aangemaakt.
 • Er is geen beperking van 160 tekens.

Nadelen zijn er ook:

 • Een groot nadeel is (voorlopig) de beveiliging. Bij een dienst als WhatsApp zijn alle berichten versleuteld met end-to-end encryptie. Dit betekent dat alleen de verzender en ontvanger het bericht kunnen lezen. Voor RCS wordt aan zo'n versleuteling gewerkt, maar voorlopig ontbreekt die nog.
 • RCS wordt nog niet door alle fabrikanten ondersteund. Apple (iPhone) doet dit bijvoorbeeld (nog) niet. Stuurt u een RCS-bericht naar iemand zonder RCS-telefoon, dan verandert het in een gewone sms. Dit gebeurt ook als u bijvoorbeeld in het buitenland bent en de provider daar RCS niet ondersteunt.
 • Voorlopig werkt de dienst alleen via de smartphone, terwijl WhatsApp bijvoorbeeld ook voor de computer beschikbaar is.

Wie RCS kan gebruiken hangt van een aantal dingen af: waar u klant bent, wat voor apparaat u gebruikt en of de functie is ingeschakeld.

Providers

RCS is alleen te gebruiken als uw provider het aanbiedt. In Nederland zijn er nog weinig providers die er gebruik van maken. Tot nu toe is alleen Vodafone met ondersteuning van de berichtenservice begonnen. Wel hebben drie andere providers aangegeven dat ze RCS gaan ondersteunen: KPN, Tele2 en T-Mobile.

Wie klant is bij Vodafone en een Samsung-toestel heeft van minder dan vier jaar oud én met Android 11, kan de functie activeren. Die is dan te vinden in de Samsung Berichten-app. Voldoet u aan al deze voorwaarden? Controleer dan zo of u RCS kunt gebruiken:

 • Open de app Samsung Berichten samsung berichten (mogelijk staat deze in de map Samsung).
 • Tik op het pictogram van drie puntjes rechtsboven.
 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Chatinstellingen. Staat dit er niet bij? Dan heeft het apparaat nog geen RCS.
 • Tik op het schuifje achter 'Chatfuncties'.

Apparaten

RCS wordt op den duur ‘gewoon’ aan de Berichten-app van Android-apparaten toegevoegd. De voorspelling is dat het de nieuwe standaard gaat worden. Op nieuwere apparaten met Android One of Google Pixel-apparaten, is het al de standaard berichten-app.

RCS zelf inschakelen

Google, een van de grote bedrijven achter de nieuwe berichtendienst, vindt dat providers niet snel genoeg zijn met het invoeren van RCS en is daarom begonnen met het toevoegen van RCS aan hun eigen berichten-app.

Google wil graag concurreren met iMessage (van iPhone), WhatsApp en Facebook Messenger. Daarom biedt Google Berichten de mogelijkheid om RCS-berichten te versturen. Maar let op: ook hier wordt nog gewerkt aan de juiste beveiliging.

Het internetbedrijf is al begonnen met het verspreiden van de functie. Er zijn gevallen bekend waarbij de Berichten-app uit zichzelf vraagt om de slimme chatfuncties te activeren. Hiervoor moet dan het telefoonnummer ingevoerd worden. Wie geen uitnodiging krijgt, maar wel graag RCS wil proberen, kan het ook zelf inschakelen. Dat kan als volgt:

 • Open de app BerichtenGoogle Berichten installeren (in de map Google) of download en installeer Google Berichten in de Play Store.
 • Tik onderin beeld op Ok. Hier vraagt Berichten of het gegevens naar Google mag sturen om spam te detecteren.
 • Tik op Standaard sms-app maken om sms in te wisselen voor RCS.
 • Selecteer Berichten (de bovenste optie) om dit de standaard app voor berichten te maken.
 • Tik op Standaard instellen.
 • De Berichten-app gaat aan het werk. Het zet alle bestaande sms-berichten over. U verliest oude sms'jes dus niet.
 • Tik op Chat starten (Android 12) of rechtsonder op het pictogram Google Berichten: nieuwe chat (Android 11) om iemand een bericht te sturen. U kunt het zien als de ontvanger geen RCS-functie heeft. Dan komt er boven het tekstvak 'Sms'en met [naam] (sms/mms)' en bij het pictogram voor verzenden 'Sms’ te staan. Als u het bericht als sms verstuurt, gaat dit van uw bel- of sms-bundel af.

  RCS gebruiken via Google Berichten

Bovenstaande stappen zijn getest met een Samsung-toestel met Android 11 en 12 en kunnen enigszins verschillen op andere toestellen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.