Menu Zoek

Welke Windows-versie heb ik?

welke windows-versie heb ik

Windows-besturingssystemen krijgen elk jaar een grote update, onder meer voor de veiligheid. Microsoft ondersteunt nu Windows 10 en 11.

Windows 10 kwam in juli 2015 uit. Ondertussen zijn er van Windows 10 al een aantal versies geweest. Versie 22H2 van Windows 10, die uitkwam in oktober 2022, is de laatste. Microsoft ondersteunt die nog met veiligheidsupdates tot oktober 2025. Eerdere versies, zoals 21H2, 21H1, 20H2, krijgen geen ondersteuning meer. Dat betekent dat die geen nieuwe veiligheidsupdates krijgen en dat de software kwetsbaar is voor aanvallen.

Windows 11 kwam in oktober 2021 uit. Het eerste versienummer van dit besturingssysteem is 21H2, dat inmiddels al geen ondersteuning meer krijgt. Versie 22H2 kwam in september 2022 uit. De ondersteuning daarvan loopt door tot oktober 2024. De Windows 11 update van 2023 kwam in oktober 2023 uit en wordt tot november 2025 ondersteund.

De komende jaren verschijnen er nog meer versies. Zo krijgt Windows 11 nog jaren lang ondersteuning.

Bekijk zo welke versie van Windows er op de computer staat:

  • Klik op de startknop.
  • Klik op het pictogram 'Instellingen'. Dat is het pictogram van het tandwiel.
  • Klik op Systeem.
  • Klik onderaan op Info.

Onder 'Windows-specificaties' staat achter 'Versie' het versienummer van Windows.

Windows installeert updates automatisch. Zo blijft de computer goed werken. Laat de computer af en toe een paar uur aan zodat de computer belangrijke updates kan verwerken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.