Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Widgets gebruiken in Big Sur

macwidget

Widgets, de kleine informatieschermen met bijvoorbeeld het actuele weer of agenda-afspraken, zijn compleet vernieuwd in Mac OS Big Sur. Activeren gaat nog steeds vanuit het Berichtencentrum.

Widgets geven informatie weer zonder dat daarvoor een app hoeft te worden geopend. Een agenda-widget toont bijvoorbeeld welke afspraken u hebt, en een weer-widget toont in één oogopslag het actuele weer plus voorspelling op uw locatie. Andere voorbeelden van Mac-widgets zijn podcasts, aandelenkoersen en kladblok.

Widgets kennen we ook van oudere Mac-besturingssystemen, waar ze werden verzameld op een aparte widgetpagina genaamd Dashboard. Deze functie verdween echter met de komst van macOS Catalina. In de nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem Big Sur zijn widgets weer terug. Op een andere plek en totaal vernieuwd. Zo is het formaat van de infoschermpjes in te stellen, en bieden ze meer mogelijkheden.

Er zijn twee manieren om Widgets te bekijken:

  • Klik op de klok in de menubalk (bovenaan het Bureaublad) om het Berichtencentrum te openen.
  • Veeg met twee vingers van de rechterrand van de trackpad naar links.

Voeg zo een widget toe aan het Berichtencentrum:

  • Ga naar het Berichtencentrum door op de klok in de menubalk te klikken.
  • Scrol naar beneden en klik op Wijzig widgets.
  • Aan de rechterzijde staan de geactiveerde widgets. Klik op het minteken in de hoek van een widget om 'm te verwijderen.
  • Selecteer aan de linkerzijde een categorie. De keuze is: Aandelen, Agenda, Foto’s, Herinneringen, Klok, Notities, Podcasts, Schermtijd en Weer.
  • In de middelste kolom verschijnt een widget. Klik eventueel onder de widget op K, N of G om het formaat te kiezen.
  • Klik op het groene plusje links bovenin de widget om hem toe te voegen.
  • Staat een widget niet direct op de juiste plaats? Klik op die widget, houd de muisknop ingedrukt en sleep het blok naar de goede plek.
  • Klaar? Klik onder de widgets op Gereed.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.