Menu Zoek

Windows herstellen bij problemen

herstelopties windows x250 Herstel de computer als die niet werkt zoals het hoort. Installeer Windows 10 of 11 opnieuw met de herstelopties. Bestanden blijven behouden.

Werkt de pc opeens belabberd, probeer het dan op te lossen met de ingebouwde herstelopties. Maak voor de zekerheid wel eerst een reservekopie van de bestanden in Windows 10 of Windows 11. Gebruik de herstelopties zo:

  • Klik op de Startknop.
  • Klik op het pictogram 'Instellingen'. Dat is het pictogram van het tandwiel. Klik in Windows 11 eventueel eerst op Alle apps.
  • Open het onderdeel Systeemherstel:
    • Windows 10: klik op Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel. Klik onder 'Deze pc opnieuw instellen' op Aan de slag.
    • Windows 11: scrol aan de rechterkant een stukje omlaag. Klik op Systeemherstel > Pc opnieuw instellen.
  • De opties om de computer te herstellen worden getoond. Dit zijn 'Mijn bestanden behouden' en 'Alles verwijderen'. Op sommige computers staat hier ook 'Fabrieksinstellingen terugzetten'. Klik bij voorkeur op Mijn bestanden behouden. Dan wordt Windows opnieuw geïnstalleerd met behoud van uw persoonlijke bestanden. Wel worden alle geïnstalleerde programma's verwijderd en ook instellingen die u hebt aangepast. Apps die al op de computer stonden, blijven staan.
  • Kies voor Lokaal opnieuw installeren. Dat is sneller dan vanuit de cloud. Vooral wanneer de internetverbinding niet erg snel is. Werkt het herstellen uiteindelijk niet? Probeer het dan opnieuw met de optie Downloaden uit de cloud.
  • Klik op Volgende.
  • Klik op Apps weergeven die worden verwijderd voor een overzicht van wat verloren gaat. Klik op Vorige om dit venster te verlaten.
  • Klik op Opnieuw instellen.

De computer gaat aan de slag. Dit kan een aantal uur duren.

    Geeft de computer ook de optie 'Fabrieksinstellingen terugzetten'? Dan kunt u hiermee alles van de pc wissen, en de Windows-versie installeren die met de computer is meegeleverd. (Dat kan dus ook Windows 8 zijn.) Daarna moet u de computer opnieuw instellen.

    Heeft het herstellen de problemen niet verholpen? Kijk dan of Systeemherstel helpt. Daarbij zet u de toestand van de computer terug naar een eerder moment. Bestanden of programma's kunnen hierbij verloren gaan.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.