Menu Zoek

Zet bestanden van oude cd’s en dvd’s over

dvd_thumbnail(1)

Tot een jaar of tien geleden was het heel normaal om belangrijke bestanden te back-uppen op cd's of dvd's. Inmiddels is dat niet langer de beste keuze. De prijs van deze schijfjes is relatief hoog, de opslagcapaciteit beperkt en ook de levensduur laat te wensen over.

Toen de beschrijfbare cd in de jaren negentig geïntroduceerd werd, was het meteen het meest geschikte medium om back-ups van grote en/of belangrijke bestanden mee te maken. Cd- schijfjes waren toen in verhouding tot harddisks en back-uptapes goedkoop en gemakkelijk in gebruik. Datzelfde gold ook enkele jaren later voor de dvd. Tijden veranderen echter. De prijs van harde schijven is ontzettend gedaald. Een harde schijf is per gigabyte (GB) véél goedkoper dan een cd en of dvd. Reken maar na: een setje van tien dvd- schijfjes kost ongeveer 4 euro, wat neerkomt op 9 cent per GB. Dit terwijl een externe harddisk van 4 TB te koop is voor ongeveer 120 euro, dus 3 cent per GB.

Externe harde schijven hebben tegenwoordig nog meer voordelen ten opzicht van cd's en dvd's. Ten eerste hebben harddisks veel meer capaciteit, waardoor het back-uppen van grote bestanden een stuk eenvoudiger is. Daarnaast is de levensduur van een harddisk beter, mits u deze niet continu in gebruik hebt. Een externe usb-harddisk die u alleen gebruikt om wekelijks of maandelijks een back-up te maken, kan tientallen jaren meegaan. Van cd's en dvd's weten we inmiddels dat deze de tand des tijds minder goed doorstaan. Cd's van vijftien jaar oud zijn in de praktijk vaak niet (goed) leesbaar meer, en wanneer cd's of dvd's continu aan zonlicht blootgesteld zijn neemt de levensduur nog verder af.

Hebt u nog een grote collectie bestanden die alleen op cd of dvd staan? Dan raden wij u sterk aan om deze zo snel mogelijk naar een externe harde schijf of usb-stick te kopiëren. Lukt dat niet, dan is het sowieso zaak om de schijfjes donker en droog op te slaan, aangezien dit de levensduur verlengt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.