Menu Zoek

Zet de Mac regelmatig écht uit

apple-logo met uitknop

Veel bezitters van een Mac gebruiken vrijwel altijd de sluimerstand. Het is beter de Mac of MacBook regelmatig volledig uit te zetten.

Een Mac staat in de sluimerstand nog steeds aan. Het scherm is weliswaar zwart, maar het systeem is op de achtergrond actief. Alle gebruikte programma’s staan nog open. Vanuit de sluimerstand kunt u meteen verdergaan. Dat gaat een stuk sneller dan een volledig uitgeschakelde Mac opstarten.

Een nadeel van de sluimerstand is dat het stroom kost, al is dat maar een beetje. Bovendien sluipen er soms foutjes in het besturingssysteem wanneer de Mac dag en nacht continu is ingeschakeld. Daardoor kunnen bepaalde programma's niet meer goed werken en wordt de computer op den duur trager. Schakel de Mac daarom geregeld volledig uit of herstart 'm als u 'm meteen weer nodig hebt. Zo begint het systeem met een schone lei.

Zo zet u het systeem volledig uit:

 • Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo. Dat is het pictogram van de appel.
 • Klik op Zet uit.
 • Zet eventueel een vinkje voor ‘Heropen vensters bij opnieuw inloggen’. Als u de computer later weer aanzet, gaat u met dezelfde programma’s verder.
 • Klik op Zet uit.

Merkt u tijdens het computeren dat de Mac niet meer soepel werkt en wilt u nog verder met waar u mee bezig was? U kunt het systeem in dat geval herstarten. Het effect daarvan is hetzelfde als helemaal uit- en aanzetten, alleen werkt het sneller. Sluit hiermee achtergrondtaken volledig af en start een schone computersessie. Het werkt zo:

 • Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo. Dat is het pictogram van de appel.
 • Klik op Herstart.
 • Zet eventueel een vinkje voor ‘Heropen vensters bij opnieuw inloggen’. U gaat dan met dezelfde programma’s verder.
 • Klik op Herstart.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.