Menu Zoek

Sneller aan de beurt voor een medische afspraak

- Advertorial -

Patientenfederatie

Moet je lang wachten op een medische afspraak? Of op een operatie, of bijvoorbeeld een CT of MRI? Kijk dan eens naar het wachttijden-overzicht op ZorgkaartNederland. Hier zie een lijst van de wachttijden in Nederlandse ziekenhuizen en klinieken op dit moment. Misschien kan je ergens sneller geholpen worden.

Snel weer meedoen aan het dagelijks leven
Gewend om zelfstandig van alles te doen? Dan is het een geen fijn gevoel als je merkt dat je door vervelende klachten bijvoorbeeld steeds minder mobiel en zelfstandig wordt. Huishoudelijke klussen, sporten, oppassen, of uitstapjes. Dit wordt allemaal moeilijker.

Heb je van de huisarts een verwijzing gekregen voor een medisch specialist? En is er een lange wachttijd? Misschien is er een kliniek of ziekenhuis waar je sneller terecht kan dan bij de voor de hand liggende eerste keus. Dit kan soms weken of maanden schelen per behandeling.

Via Wachttijden op ZorgkaartNederland kan je kijken bij welke zorginstelling je sneller terecht kan.

Zo ben je snel weer op de been
Je krijgt te maken met wachttijden in de zorg als je van de huisarts een verwijzing krijgt voor een medisch specialist. Je moet dan een afspraak maken in een ziekenhuis of kliniek. Maar er kan een lange wachttijd bij dit ziekenhuis of deze kliniek zijn.

Lang wachten is vervelend. Dan is het fijn als je zelf iets kan doen. Want hoe eerder je geholpen bent, hoe eerder je hulp krijgt voor jouw klachten. Je kan een rol spelen. Je hebt als patiënt zelf een keuze.

Regel zelf een kortere wachttijd
Felicia (68) had baat bij een kortere wachttijd toen ze een vervelende knieblessure kreeg. Ze kan niet lopen en heeft veel pijn. De huisarts wil een MRI laten maken om te kijken of er iets kapot is in de meniscus. In het ziekenhuis in de buurt is de wachttijd voor alleen een MRI 4 weken. Daarna is er nog eens een wachttijd van 2 weken voor een gesprek met een arts. Dat betekent: 6 weken niet oppassen, niet de honden uitlaten en geen vrijwilligerswerk.

Ze zoekt het een en ander uit. Ze kan binnen een week terecht bij een kliniek op zo’n 30 minuten reisafstand. En: het onderzoek en het gesprek met de arts kan op dezelfde dag. Ook de nodige operatie kan binnen een week gepland worden.

Felicia zou eerst eigenlijk 6 weken moeten wachten. Nu loopt ze 2 weken na de blessure op krukken en was ze al bezig met haar revalidatie. Als ze geen inzicht in de wachttijden had gehad, had ze 6 weken op de bank moeten liggen zonder dat ze iets kon doen.

Ontdek hier de kortste wachttijd