SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek
 - Hoe werkt de Berichtenbox?

Hoe werkt de Berichtenbox?

Onderdeel van MijnOverheid is de Berichtenbox. Hierin ontvangt u digitale post van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Let wel op want sommige post ontvangt u uitsluitend op papier. Laten we in de Berichtenbox duiken.

Inloggen bij MijnOverheid

Log in bij MijnOverheid om de Berichtenbox te openen.

 • Surf naar https://mijn.overheid.nl/
 • Klik op Inloggen.
  Wegwijzer_Belasting_MijnOverheid_Inloggen
 • Vul uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord in en klik op Inloggen. (Of log in met de DigiD-app als u deze geactiveerd hebt. De tip ' Veilig inloggen met de DigiD-app' geeft hier meer informatie over.).
 • Vul indien nodig de sms-code in en klik op Volgende.
 • Het kan zijn dat er nieuwe organisaties zijn die digitale berichten aan u willen versturen via de Berichtenbox. Zet een vinkje voor de organisaties waarvan u digitaal bericht wilt ontvangen (let op: u ontvangt van deze organisaties dan geen papieren post meer) en klik op Volgende.
 • Klik in het menu op Berichtenbox.
 • 'Inbox' staat standaard geselecteerd. Klik op een bericht om het te lezen. Dit kan bijvoorbeeld een bericht zijn van de Belastingdienst met het onderwerp 'Voorlopige aanslag inkomstenbelasting [jaartal]'.
  Berichtenbox inbox
 • De Belastingdienst stuurt vaak een bijlage mee met zijn berichten. Die ziet u achter 'Bijlage(n)'. Klik op de titel van de bijlage en open het document of sla het op op de computer.
  Berichtenbox bijlage
 • Klik op Uitloggen als u klaar bent.

Opmerking bijlagen

Bijlagen in de Berichtenbox zijn pdf-bestanden. Lukt het niet het bestand te openen op de computer, dan hebt u nog een programma nodig. Een pdf opent bijvoorbeeld met het programma Adobe Reader. Lees in het artikel ' Adobe Reader' hoe u dit programma op de computer zet.

E-mailnotificatie controleren

Het is niet nodig om dagelijks uw Berichtenbox te controleren op nieuwe berichtjes. Bij nieuwe berichten stuurt MijnOverheid een e-mail. Controleer of het e-mailadres dat de overheid gebruikt om u te e-mailen juist is.

 • Log eventueel in bij https://mijn.overheid.nl/ zoals hierboven staat omschreven.
 • Klik op Instellingen.
  Wegwijzer_Belasting_Berichtenbox_Instellingen
 • Bekijk het e-mailadres onder 'E-mailadres'. Is het e-mailadres juist, controleer dan onder ‘Meldingen’ of het schuifje voor ‘Melding als er nieuwe post is’ op groen (Aan) staat. Klik daarna op Uitloggen. Is het e-mailadres onjuist? Klik achter 'E-mailadres' op het pictogram van een potlood.
  Berichtenbox e-mail-wijzigen
 • Typ het e-mailadres waarop u een melding wilt ontvangen.
 • Klik op Bewaren.
 • Controleer onder ‘Meldingen’ of het schuifje voor ‘Melding als er nieuwe post is’ op groen (Aan) staat.
 • Klik op Uitloggen als u klaar bent.

Nieuw bericht in Berichtenbox

U ontvangt een e-mail als er een nieuw bericht klaarstaat in de Berichtenbox. De mail wordt verstuurd vanuit het e-mailadres: noreply@mijn.overheid.nl. In de e-mail staat dat er een nieuw bericht in uw Berichtenbox klaarstaat op MijnOverheid. Ga zelf naar MijnOverheid om dit te lezen. In deze e-mail staat nooit een link waarmee u naar de Berichtenbox gaat. Let daar goed op! Staat er wel een link in de mail, dan is er sprake van phishing. Ga dus altijd zelf via het internetprogramma naar de beveiligde internetpagina https://mijn.overheid.nl en klik op Inloggen om in te loggen. Eenmaal ingelogd bij MijnOverheid, klikt u op Berichtenbox. Bij 'Inbox' staat het nieuwe bericht.

Volgende onderdeel

Ga verder naar uitleg over AOW aanvragen.

Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.