U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

5 vuistregels voor veilig mobiel bankieren

Artikel

Wilt u veilig bankieren via de app van de bank? Dat kan! Volg vijf vuistregels en ga veilig aan de slag.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,3 / 5 (35 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 20 jan 2023

Veilige manier van bankieren

Bankieren via een app op een telefoon of tablet is veilig. Mobiel bankieren is zelfs veiliger dan internetbankieren via de computer. Banken gebruiken verschillende technieken om te zorgen dat hun apps zo veilig mogelijk zijn. Maar de gebruiker zelf moet ook zijn steentje bijdragen.

Houd app en apparaat up-to-date

Om te beginnen is het belangrijk dat het apparaat en de app van de bank bijgewerkt zijn. Op een telefoon en tablet staat een besturingssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het apparaat werkt. De fabrikant brengt hier regelmatig updates voor uit. De updates verbeteren de beveiliging van het apparaat. Het is daarom belangrijk ze te installeren. 

Niet alleen voor het besturingssysteem staat regelmatig een nieuwe versie klaar. Ook de apps op het apparaat worden steeds verbeterd en vernieuwd. Met een update kunt u de nieuwste functies gebruiken. Daarnaast verbetert de beveiliging en stabiliteit van de app. Update daarom ook regelmatig de app van de bank. Of stel in dat apps altijd automatisch geüpdatet worden. 

Beveilig telefoon of tablet

Stel een digitaal slot in op het mobiele apparaat. Op elk apparaat kan dat met een cijfercode. Daarnaast kan het vaak met een wachtwoord, vingerafdruk of zelfs gezichtsherkenning.

Deel codes niet

De app van de bank beveiligt u ook met een toegangscode. Deel deze codes en andere gegevens nooit. De bank vraagt nooit naar uw beveiligingscodes.

Vermijd openbare wifi-verbinding

Onderweg internetbankieren? Maak dan geen gebruik van openbare wifi-verbindingen. Internetcriminelen kunnen via simpele software meekijken als u internet gebruikt via een onbeveiligde wifi-verbinding. Dat is mogelijk geen probleem als u informatie opzoekt via Google. Maar ga liever niet internetbankieren via zo'n verbinding. Het is wel veilig om te internetten via de 4G-verbinding van een provider. Hiervoor is een internetabonnement nodig.

Blokkeer bij diefstal of verlies

Is het toestel gestolen of kwijt, blokkeer dan eenvoudig de toegang tot de app. Dat kan vaak online via internetbankieren of door de bank te bellen.

Meer informatie

Meer weten over veilig bankieren? Luister dan naar de aflevering 'Veilig online betalen en bankieren' van de SeniorWeb Podcast.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven