Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 29 augustus 2017

Back-up maken met SyncBack

Het programma SyncBack maakt back-ups van uw belangrijke bestanden op een Windows-computer. U hebt daarvoor een opslagmedium nodig, zoals een externe harde schijf of een USB-stick met een grote capaciteit.
Instructies voor het downloaden en installeren van SyncBack vindt u in het software-artikel. In onderstaand artikel leest u hoe u SyncBack gebruikt. De instructies zijn gemaakt binnen een Windows 7-omgeving, maar binnen Windows 8/8.1 en 10 werkt dit soortgelijk.

Als eerste maakt u een zogenaamd profiel aan. Hiermee geeft u aan van welke bestanden u een back-up wilt maken en waar deze moet worden opgeslagen.

  • Start SyncBack via de snelkoppeling op uw Bureaublad. In Windows 10 via Start > Alle apps > 2BrightSparks > SyncBackFree. Op een Windows 8-computer opent u het programma door op de tegel te klikken.
  • Klik linksboven op het tabblad Profiel(en) > Nieuw.
  • In het venster dat nu verschijnt geeft u een profielnaam op.
  • Klik daarna op Volgende.

20150821_back-up maken met syncback_profiel aanmaken

  • In het volgende scherm moet u aangeven wat voor profiel u wilt aanmaken. Back-up profiel staat standaard aangevinkt.
  • Klik op Volgende.

20150821_back-up maken met syncback_profiel aanmaken_2

  • In het volgende scherm moet u aangeven van wat u een back-up wilt maken en waar deze back-up moet worden opgeslagen.
  • Voor zowel 'Bron' als 'Doel' staat 'Interne/externe schijf, netwerkpad, etc.' geselecteerd. Verander dit niet.
  • Klik op Gereed.

20150821_back-up maken met syncback_profiel aanmaken_3

  • Er komt nu een melding in beeld dat het profiel instelscherm nu geopend wordt. Klik op OK.
  • In het volgende scherm moeten de bron- en doelmap worden opgegeven; dit gaat het makkelijkst met de twee gele pictogrammen rechts.
  • Klik achter Bron op het gele pictogram. Kies een map, bijvoorbeeld Mijn Afbeeldingen. Klik onderaan op Map Selecteren en dan op OK.
  • Klik achter Bestemming op het gele pictogram.

20150821_back-up maken met syncback_profiel aanmaken_4

  • Selecteer het externe opslagmedium. Klik bovenaan op Nieuwe map. Typ 'Mijn data' om de map deze naam te geven en druk op de Enter-toets.
  • Klik onderaan op Map selecteren om de back-up in de zojuist aangemaakte map te plaatsen.
  • Klik op OK.
  • U wordt gevraagd of het gewenst is dat er een simulatie plaatsvindt. Dit is niet nodig. Klik op Neen.
  • Door linksonder op Nieuw te klikken kunt u op dezelfde wijze voor elke map waarvan u een back-up wilt maken een profiel maken. Bijvoorbeeld van 'Mijn documenten'.
  • Wilt u een profiel wijzigen, selecteer dan het gewenste profiel en klik linksonder op Wijzigen.
  • Let op: Voordat u een back-up gaat maken, dient u eerst alle openstaande programma's en documenten af te sluiten.
  • In het scherm van SyncBack ziet u uw profielen staan. Selecteer de profielen en klik onderaan op Uitvoeren.
  • Eerst toont SyncBack een scherm met de verschillen ten opzichte van de bestaande back-up. Zijn de voorgestelde wijzigingen akkoord (wat meestal het geval is), klik dan onderaan op Met uitvoeren doorgaan.

De back-up wordt nu gemaakt. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de omvang van uw bestanden. Bij 'Resultaat' staat gedurende die tijd 'In uitvoering'.

Zodra de back-up is afgerond, toont het hoofdvenster de resultaten. In de kolom Resultaat komt te staan 'Succes' of 'Succesvol', wat betekent dat het maken van de back-up is gelukt. In de kolom 'Laatst uitgevoerd' staat het tijdstip waarop dit heeft plaatsgevonden.

20150226_syncback_6

  • Selecteer uw profiel. Klik op Terugzetten.
  • Een waarschuwing opent. Klik op Ja.
  • In het volgende venster worden de verschillen tussen de bestanden op uw computer en de geback-upte bestanden getoond. Klik op Nu terugzetten.
  • Klik in het volgende venster onderaan op Met uitvoeren doorgaan.
  • Het terugzetten van de bestanden wordt nu uitgevoerd. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de omvang van uw bestanden.
  • Zodra de bestanden zijn teruggezet, toont het hoofdvenster de resultaten. In de kolom 'Resultaat' komt te staan 'Terugzetten was succesvol'.

U kunt het programma SyncBack op twee manieren afsluiten.

  1. U klikt rechts bovenin de hoek op het kruisje. Er verschijnt eventueel een venster met de vraag of u het programma wilt minimaliseren in plaats van sluiten. Klik om het programma helemaal af te sluiten op Neen. Wilt u deze melding in het vervolg niet meer krijgen, zet dan een vinkje voor Niet opnieuw vragen.
  2. Klik rechtsonder op de knop Afsluiten. Het programma wordt nu afgesloten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.