Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 februari 2020

Computer opschonen: met welke programma's?

opschonen, welke programma's

Voor doorsnee computeronderhoud heeft Windows tal van ingebouwde hulpprogramma's. Installeer daarnaast niet al te veel programma's, dat is nergens voor nodig.

Twee belangrijke hulpprogramma's die in elke Windows-versie voorkomen zijn 'Schijfopruiming' en 'Schijfdefragmentatie'. Deze programma's zorgen dat overbodige bestanden verwijderd worden en dat de gegevens op de harde schijf netjes worden geordend.

Windows slaat allerlei zaken op. Ook tijdelijke gegevens. Met Schijfopruiming gaat het systeem na welke gegevens verwijderd kunnen worden. Zoals tijdelijke bestanden, tijdelijke internetbestanden en bestanden die in de Windows-Prullenbak staan. Na de controle kunt u kiezen welke bestanden u definitief wilt verwijderen.

De werking van dit hulpprogramma wordt uitgelegd in de volgende artikelen. Lees vanaf 'Stap 2':

Defragmenteren: wat is dat nu weer en waar is het goed voor? Dat zit zo: de harde schijf bevat alle opgeslagen informatie. Dat zijn programma's en bestanden. Alles wordt in kleine pakketten opgeslagen. En die pakketjes kunnen op verschillende plekken terechtkomen. Dus wat u ziet als één bestand, bijvoorbeeld een foto of een Word-document, is in werkelijkheid een verzameling van die kleine pakketten. Het kost elke keer tijd om al die pakketjes op te halen en aan u te tonen als één bestand. Defragmenteren wil zeggen: al die pakketjes weer bij elkaar op de harde schijf plaatsen. Daardoor gaat het ophalen sneller. Windows 10 regelt dit automatisch, u hebt er geen omkijken naar. Voor de andere Windows-versies kunt u terecht bij de volgende artikelen, vanaf 'Stap 4':

Opmerking: tegenwoordig zijn er ook SSD-schijven. Deze schijven hoeven niet gedefragmenteerd te worden. Het hulpprogramma herkent zo'n schijf en zal deze met rust laten. Dus zorg dat u hem niet zelf selecteert.

Laat ongewenste en ongebruikte programma's niet op de pc staan. Weg ermee. Dat kan prima via het systeem zelf, maar u kunt het ook Revo Uninstaller laten doen. Lees in het artikel 'Programma's grondig verwijderen met Revo Uninstaller' hoe u het programma gebruikt.

Wilt u het helemaal zelf doen lees dan 'Stap 1' van de volgende artikelen:

Wilt u het opschoonwerk liever uitbesteden, installeer en gebruik dan het programma CCleaner. Maak wel altijd eerst een herstelpunt (zie hieronder) voordat u met het pakket aan de slag gaat. De werking van CCleaner wordt uitgelegd in de volgende artikelen:

Mét of zonder onderhoud, misgaan kan het altijd. Daarom zijn er herstelpunten. Gebruik ze! Een herstelpunt is een momentopname van de computer. Gaat er wat mis kunt u altijd terug naar de laatste momentopname. Hoe dit in het werk gaat leest u in de volgende reeks artikelen:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.