U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 14 oktober 2021.

Digitaal contact met de gemeente

Artikel

Digitaal uw zaken regelen wanneer het uitkomt, dat is wel zo makkelijk. Maar wat is er bij de gemeente mogelijk?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,6 / 5 (27 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 15 okt 2021

Alles digitaal in 2017

‘Bedrijven en burgers kunnen uiterlijk in 2017 zaken die ze met de overheid doen, zoals het aanvragen van een vergunning, digitaal afhandelen.’ Een mooi doel uit het regeerakkoord van 2012. We leven nu in 2016 en bij gemeenten is er hard aan de digitale snelweg getimmerd. Maar wat er op dit moment mogelijk is, verschilt sterk per gemeente.

Geen gemeente gelijk

Communiceerde u vroeger per post, aan de balie of per telefoon, tegenwoordig kunnen steeds meer zaken via internet of via e-mail worden geregeld. Denk aan het aanvragen van een uittreksel van het Basisregister Persoonsgegevens, het doorgeven van een verhuizing of een afspraak inplannen voor een nieuw paspoort.

De manier waarop u berichten ontvangt van de gemeente, verschilt ook. U kunt bijvoorbeeld nog een brief of e-mail terugkrijgen. Sommige gemeenten hebben een persoonlijke pagina op de gemeentewebsite waar u onder andere lopende aanvragen kunt volgen. Daarnaast is er de Berichtenbox van MijnOverheid. In de ideale situatie sluit elke gemeente zich daar bij aan. Meer informatie over de Berichtenbox leest u verderop in het artikel.

Een voorbeeld: inwoners van de gemeente Den Haag kunnen met DigiD DigiD Een soort digitaal paspoort/identiteitskaart waarmee u kunt inloggen op websites van de overheid. Een DigiD bestaat uit een strikt persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord. U laat ermee zien wie u bent.
inloggen op MijnDenHaag.nl. Van de ingelogde persoon zijn de contactgegevens, digitale berichten van de gemeente, lopende aanvragen, Basis Registratie Personen, gemeentelijke belastingen, WOZ-waarde en taxatieverslag in te zien. De gemeente Den Haag heeft zich daarnaast ook aangesloten bij de Berichtenbox, waar de gemeente ook zijn digitale berichten in plaatst.

Digitaal contact zoeken

Stel, u wilt een afspraak plannen voor het vernieuwen van uw rijbewijs, of u wilt een parkeervergunning aanvragen. Hoe gaat u dan te werk?

  • Ga naar de website van uw gemeente. Weet u de juiste url URL Afkorting van 'uniform resource locator'. Andere benaming voor een webadres. Een URL is een uniek internetadres voor een website, een specifieke webpagina of een bestand dat op internet staat. Een voorbeeld van een URL is www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg.
    niet, zoek dan op www.google.nl bijvoorbeeld naar 'gemeente' in combinatie met de naam van uw gemeente.
  • Zoek in het menu naar een term als 'Loket', 'Burgerzaken' of 'Producten'. Hier vindt u vaak alle producten en diensten die u bij de gemeente kunt afnemen met de informatie hoe u iets aanvraagt. Vindt u via het menu niet wat u zoekt, gebruik dan de zoekfunctie die we hierna bespreken.
  • Gebruik de zoekfunctie op de gemeentewebsite om te zoeken op de belangrijkste term, bijvoorbeeld 'rijbewijs vernieuwen' of 'parkeervergunning'.
  • Zie in de zoekresultaten naar de uitleg over hoe u (in ons voorbeeld) een rijbewijs vernieuwt of een parkeervergunning aanvraagt.

De resultaten kunnen per gemeente en per dienst of product verschillen. Soms moet u inloggen met DigiD om u te identificeren. Alles over DigiD leest u in het artikel 'DigiD, het digitale identiteitsbewijs'.

MijnOverheid en de Berichtenbox

Veel overheidsorganisaties zijn aangesloten op de Berichtenbox van MijnOverheid. MijnOverheid is uw persoonlijke omgeving op internet waar u kunt zien hoe u geregistreerd bent bij de overheid. Via de bijbehorende Berichtenbox kunt u uw lopende zaken bij steeds meer overheidsinstanties inzien.

Ook een gemeente is zo'n overheidsinstantie. Nog niet alle gemeenten zijn echter aangesloten bij de Berichtenbox. Hebt u de Berichtenbox nog niet geactiveerd? Lees dan eerst de tip 'Post van overheid in uw Berichtenbox'.

Controleer als volgt of uw gemeente al is aangesloten:

  • Surf naar mijn.overheid.nl
  • Klik op Inloggen.
  • Vul uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord in.
  • Klik op Inloggen.
  • Vul indien nodig de sms-code in en klik op Volgende.
  • Klik op Ga verder naar MijnOverheid.
  • Klik onderaan op Bekijk van welke organisaties u berichten kunt ontvangen.
  • Klik onder 'Organisaties Berichtenbox' op Gemeenten.
  • U ziet hier alle gemeenten die aangesloten zijn bij de Berichtenbox. Het kan zijn dat uw gemeente hier nog niet tussenstaat. Het vinkje voor een gemeente geeft aan dat u toestemming geeft aan die gemeente om u een bericht te sturen. Klik op (De)selecteer alle "Gemeenten" om alle gemeenten aan- of uit te vinken.
  • Hebt u alle gemeenten uitgevinkt, dan kunt u uw eigen gemeente opzoeken en daar in elk geval het vinkje voor zetten. Dan mist u geen digitale berichten die de gemeente u stuurt.
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven