Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Digitaal contact met de gemeente

Gemeenteloket in Den Haag Digitaal uw zaken regelen wanneer het uitkomt, dat is wel zo makkelijk. Maar wat is er bij de gemeente mogelijk?
‘Bedrijven en burgers kunnen uiterlijk in 2017 zaken die ze met de overheid doen, zoals het aanvragen van een vergunning, digitaal afhandelen.’ Een mooi doel uit het regeerakkoord van 2012. We leven nu in 2016 en bij gemeenten is er hard aan de digitale snelweg getimmerd. Maar wat er op dit moment mogelijk is, verschilt sterk per gemeente.

Communiceerde u vroeger per post, aan de balie of per telefoon, tegenwoordig kunnen steeds meer zaken via internet of via e-mail worden geregeld. Denk aan het aanvragen van een uittreksel van het Basisregister Persoonsgegevens, het doorgeven van een verhuizing of een afspraak inplannen voor een nieuw paspoort.

De manier waarop u berichten ontvangt van de gemeente, verschilt ook. U kunt bijvoorbeeld nog een brief of e-mail terugkrijgen. Sommige gemeenten hebben een persoonlijke pagina op de gemeentewebsite waar u onder andere lopende aanvragen kunt volgen. Daarnaast is er de Berichtenbox van MijnOverheid. In de ideale situatie sluit elke gemeente zich daar bij aan. Meer informatie over de Berichtenbox leest u verderop in het artikel.

Een voorbeeld: inwoners van de gemeente Den Haag kunnen met DigiD inloggen op MijnDenHaag.nl. Van de ingelogde persoon zijn de contactgegevens, digitale berichten van de gemeente, lopende aanvragen, Basis Registratie Personen, gemeentelijke belastingen, WOZ-waarde en taxatieverslag in te zien. De gemeente Den Haag heeft zich daarnaast ook aangesloten bij de Berichtenbox, waar de gemeente ook zijn digitale berichten in plaatst.

Stel, u wilt een afspraak plannen voor het vernieuwen van uw rijbewijs, of u wilt een parkeervergunning aanvragen. Hoe gaat u dan te werk?

 • Ga naar de website van uw gemeente. Weet u de juiste url niet, zoek dan op www.google.nl bijvoorbeeld naar 'gemeente' in combinatie met de naam van uw gemeente.
 • Zoek in het menu naar een term als 'Loket', 'Burgerzaken' of 'Producten'. Hier vindt u vaak alle producten en diensten die u bij de gemeente kunt afnemen met de informatie hoe u iets aanvraagt. Vindt u via het menu niet wat u zoekt, gebruik dan de zoekfunctie die we hierna bespreken.
 • Gebruik de zoekfunctie op de gemeentewebsite om te zoeken op de belangrijkste term, bijvoorbeeld 'rijbewijs vernieuwen' of 'parkeervergunning'.
 • Zie in de zoekresultaten naar de uitleg over hoe u (in ons voorbeeld) een rijbewijs vernieuwt of een parkeervergunning aanvraagt.

De resultaten kunnen per gemeente en per dienst of product verschillen. Soms moet u inloggen met DigiD om u te identificeren. Alles over DigiD leest u in het artikel 'DigiD, het digitale identiteitsbewijs'.

Veel overheidsorganisaties zijn aangesloten op de Berichtenbox van MijnOverheid. MijnOverheid is uw persoonlijke omgeving op internet waar u kunt zien hoe u geregistreerd bent bij de overheid. Via de bijbehorende Berichtenbox kunt u uw lopende zaken bij steeds meer overheidsinstanties inzien.

Ook een gemeente is zo'n overheidsinstantie. Nog niet alle gemeenten zijn echter aangesloten bij de Berichtenbox. Hebt u de Berichtenbox nog niet geactiveerd? Lees dan eerst de tip 'Post van overheid in uw Berichtenbox'.

Controleer als volgt of uw gemeente al is aangesloten:

 • Surf naar mijn.overheid.nl
 • Klik op Inloggen.
 • Vul uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord in.
 • Klik op Inloggen.
 • Vul indien nodig de sms-code in en klik op Volgende.
 • Klik op Ga verder naar MijnOverheid.
 • Klik onderaan op Bekijk van welke organisaties u berichten kunt ontvangen.
 • Klik onder 'Organisaties Berichtenbox' op Gemeenten.
 • U ziet hier alle gemeenten die aangesloten zijn bij de Berichtenbox. Het kan zijn dat uw gemeente hier nog niet tussenstaat. Het vinkje voor een gemeente geeft aan dat u toestemming geeft aan die gemeente om u een bericht te sturen. Klik op (De)selecteer alle "Gemeenten" om alle gemeenten aan- of uit te vinken.
 • Hebt u alle gemeenten uitgevinkt, dan kunt u uw eigen gemeente opzoeken en daar in elk geval het vinkje voor zetten. Dan mist u geen digitale berichten die de gemeente u stuurt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.