Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 april 2020

Een programma verwijderen (Windows 7)

Via internet zijn er talloze programma's te downloaden. Soms hebt u een programma eigenlijk niet meer nodig. Dan kunt u het van de computer verwijderen. Er is maar één juiste manier om dat te doen. Wij laten u zien hoe u dat in Windows 7 doet.
Veel mensen denken dat een programma verwijderd kan worden door de koppeling in het Startmenu weg te gooien of door het programma via de Verkenner te verwijderen. Dit is echter niet juist. Sommige programma's worden geleverd met een deïnstallatie-programma. Omdat dit niet geldt voor alle software, bespreken we in dit artikel de enige manier waarop u alle programma's kunt verwijderen: via het Configuratiescherm. Alle programma's worden op soortgelijke manier verwijderd. Wij verwijderen bij wijze van voorbeeld het programma IrfanView. Als u echter een ander programma wilt verwijderen, gaat dit op dezelfde manier.

Windows heeft een ingebouwde toepassing om programma's te verwijderen 'volgens het boekje'. U kunt in principe elk programma dat is geïnstalleerd, van de pc verwijderen. Wel geldt er: weg is weg. U kunt het programma na verwijdering niet meer gebruiken. Hebt u spijt van het verwijderen, dan moet u het programma opnieuw downloaden van internet of installeren vanaf de dvd of cd-rom. Zo verwijdert u een programma:

 • Klik op Starten > Configuratiescherm.
 • U ziet een lijst met taken. Klik onder 'Programma's' op Een programma verwijderen (ziet u dit niet, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie)
20150821_een programma verwijderen_w7_configuratiescherm
 • Geef desgevraagd aan Gebruikersaccountbeheer toestemming om door te gaan.
 • Windows stelt nu een lijst samen van alle programma's die op uw computer staan. Zoek het programma dat u wilt verwijderen. Klik op de programmanaam. In dit voorbeeld verwijderen we het programma IrfanView.
 • Klik op Verwijderen/wijzigen.

20150821_een programma verwijderen_w7_verwijderen

Opmerking: soms staat een programma niet in deze lijst. Zoek dan op internet informatie over hoe u het programma kunt verwijderen, door te zoeken op de trefwoorden 'naam van het programma' plus 'verwijderen', 'delete' of 'deinstall'. Soms is er bijvoorbeeld een speciale removaltool (verwijderinstrument) nodig.

 • Het verwijderen gaat van start. Vrijwel elk programma wordt op dezelfde wijze verwijderd. U moet enkele malen bevestigen dat u het programma echt wilt verwijderen.
 • Verder volgt u de instructies door bijvoorbeeld enkele malen op Next of Volgende te klikken.
 • Windows vraagt in dit voorbeeld om de verwijdering te bevestigen. Klik in dit venster op Ja.
20150821_een programma verwijderen_w7_verwijderen_2
 • IrfanView is een simpel programma dus u hoeft verder niks te doen. U krijgt alleen een venster ter bevestiging te zien. Klik op OK om dit te sluiten.
 • Soms zult u de computer opnieuw moeten starten om de verwijdering te voltooien.
Tip: Verwijder alleen programma's waarvan u zeker weet wat ze precies doen. Zoek ze desnoods even op via Google als u een programma niet direct kunt thuisbrengen. Veel geluidskaarten hebben bijvoorbeeld hulpprogramma's met onduidelijke namen. Als u per ongeluk zo'n programma verwijdert, zal de geluidskaart het niet meer doen en moet u het programma opnieuw opzoeken en installeren. Dat is zonde van de moeite.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.