Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 29 maart 2016

Eindejaarsquiz 2015

Eindejaarsquiz 2015

2015 zit er bijna op. Maar voordat u begint met oliebollen bakken, wacht de traditionele Eindejaarsquiz van SeniorWeb.

We hebben twaalf vragen bedacht die iets te maken hebben met de digitale nieuwtjes en ontwikkelingen van 2015. Voor elke maand van het afgelopen jaar hebben we één vraag verzonnen. Het is een pittige quiz geworden. Maar we verwachten dat u er wel uitkomt. U hebt tenslotte het nieuws op SeniorWeb bijgehouden. En in geval van echte twijfel, biedt Google uitkomst.

Stuur uw twaalf antwoorden op naar redactie@seniorweb.nl Vermeld in het onderwerp 'Eindejaarsquiz 2015'. Onder de deelnemers verloten we vijf exclusieve PowerCubes van SeniorWeb. Deze stekkerdozen mét USB-aansluiting zijn nergens verkrijgbaar!

U kunt uw oplossing insturen tot en met zondag 3 januari 2016. Veel succes. We wensen u alvast een voorspoedig 2016!

jan2015

Wat blijkt: we wensen elkaar steeds vaker een gelukkig nieuwjaar via WhatsApp. Grote verliezers zijn het sms'je, het telefoongesprek en de kerstkaart. Jawel, ook de wenskaarten verdwijnen langzaam maar zeker. Elk jaar worden er 15 miljoen minder verstuurd. Zet deze trend door dan wordt in 2023 de laatste kerstgroet per post verstuurd. We wensen u alvast Appy Newyear.

Welk groot bedrijf is de eigenaar van WhatsApp?

  1. Google
  2. Microsoft
  3. Facebook
  4. Apple

februari2015

Zonder enige twijfel de belangrijkste gebeurtenis van het jaar. Het wereldwijde web breekt bijkans over '#TheDress'. Oftewel De Jurk. Is hij blauw met zwart of goud met wit? Sinds februari 2015 is de wereld definitief verdeeld in twee kampen. De blauw-zwarten versus de goud-witten. En dat terwijl een blind paard kan zien dat de jurk blauw met zwart is...

Hoe noemt men het veel op Twitter gebruikte teken '#'?

  1. Ampersand
  2. Hashtag
  3. Accolade
  4. Non-breaking space

mrt2015

De rechtbank in Den Haag zet een streep door de Wet bewaarplicht telecomgegevens. Die verplichtte providers bel-, internet- en mailgegevens te bewaren. De rechter oordeelt dat het privacybelang zwaarder weegt. Interessant detail: de wet die sinds 2009 van kracht was stond haaks op Europese wetgeving. 'Het probleem van de wet was dat justitie, zonder dat de rechter daartussen kwam, een jaar terug alle telefoon- en e-mailgegevens mocht opvragen. Justitie mocht die gegevens gebruiken als ze iemand verdacht, ook van een heel licht vergrijp', stelt journalist Thomas Bruning.

Hoe heet de organisatie die zich in Nederland sterk maakt voor digitale burgerrechten?

  1. Power 2 People
  2. 4-Freedom
  3. People have the Power
  4. Bits of Freedom

april2015

Nee, het is geen grap: op 1 april 2015 is het 35 jaar geleden dat NOS Teletekst het licht zag. Wereldkampioen schaken, Max Euwe, speelt op Teletekst live een potje schaak tegen Teletekst-hoofdredacteur Wim Stokla Dit om de mogelijkheden van het nieuwe medium te demonstreren. Inmiddels is Teletekst niet alleen op tv maar ook via de computer, smartphone en tablet te raadplegen.

Welke beroemde Teletekstpagina geeft een snel overzicht van het belangrijkste nieuws?

  1. Pagina 702
  2. Pagina 101
  3. Pagina 801
  4. Pagina 100

mei2015

Google stopt met Map Maker, waarmee iedere gebruiker aanpassingen in Google Maps kan doorvoeren. Dit nadat grappenmakers in april een Android-robot over een Apple-logo laten urineren. De grap wordt snel verwijderd, maar Google is zodanig in verlegenheid gebracht dat het de correctiemogelijkheid sluit. SeniorWeb brengt het nieuws onder de kop 'Google zeikt Apple af'. Sommige leden zijn hier niet van gecharmeerd en noemen de kop 'SeniorWeb-onwaardig'.

Welk bekend gebouw is in Google Maps te vinden onder de coördinaten 52.090775, 5.121310?

  1. De Martinitoren
  2. De Euromast
  3. Het kantoor van SeniorWeb
  4. De Domtoren

juni2015

Eindelijk hakt het Europees Parlement de knoop door. Roamingkosten binnen de EU moeten verdwijnen. In 2017 is bellen, sms'en en mobiel internetten in elk EU-land gewoon binnen de vaste bundel mogelijk. Geen gedoe meer met instellingen op de mobiel of onverwacht torenhoge kosten voor wie vergeten is zijn data over de grens uit te zetten.

Wat is dat eigenlijk, roaming?

  1. Als mijn eigen provider niet beschikbaar is maak ik gebruik van het netwerk van een concurrent.
  2. Als ik de grens overga, gebruikt mijn provider de aldaar beschikbare zendmasten.
  3. Alle telecomverkeer wordt aan de grens gemonitord voordat het wordt doorgestuurd.
  4. Vanaf de grens moet de data over kabels zoals de internetverbinding thuis.

juli2015a

29 juli. Nederland viert vakantie. Maar Microsoft werkt op volle toeren. Het besturingssysteem Windows gaat een nieuwe fase in. Voortaan krijgen gebruikers gratis updates zolang als hun apparaat meegaat. En wie Windows 7, 8 of 8.1 heeft, mag gratis overstappen naar het nieuwe Windows 10.

Tot wanneer is de upgrade naar Windows 10 gratis?

  1. Tot eind juli 2016.
  2. Tot de volgende versie van Windows 10.
  3. Tot eind 2015.
  4. Tot zolang er nog apparaten zijn die Windows 7, 8 of 8.1 gebruiken...

aug2015

Grote kans dat het u ontgaan is, maar Googles topman Larry Page kondigt aan dat Google voortaan opgaat in een verzameling bedrijven. Google zelf blijft wel het grootste bedrijf binnen de nieuwe constructie.

Wat is de naam van het nieuwe moederbedrijf?

  1. Sundar Pichai
  2. BrinPage
  3. Alphabet
  4. PageBrin

sep2015

Op woensdag 16 september verschijnt iOS 9. Het nieuwste mobiele besturingssysteem van Apple. Natuurlijk is het 'het beste iOS ooit' in de woorden van Apple. Tocht vallen er weinig revolutionaire vernieuwingen te bespeuren. Maar iOS 9 gaat wel de boeken in als het systeem dat het snelst door gebruikers wordt geïnstalleerd.

Waar staat de afkorting iOS eigenlijk voor?

  1. Het is helemaal geen afkorting
  2. iPhone OS
  3. iPod OS
  4. iPad OS

okt2015

De Belastingdienst stapt de komende jaren geleidelijk over van papieren post naar digitale berichten. Daardoor verdwijnt de bekende blauwe envelop op termijn. Maar hoe moet het met die mensen die geen computer hebben en/of willen? Nog steeds blijft de overheid op dat punt vaag.

Hoe heet het digitale identiteitsbewijs dat nodig is in communicatie met onder meer de Belastingdienst?

  1. IBAN
  2. BIC
  3. DigiD
  4. BSN

nov2015

Dat het goed mis kan gaan met sociale media bewijst 50PLUS-held Henk Krol. Deze presteert het om op Facebook binnen een week tweemaal een onlangs overledene te feliciteren met zijn verjaardag. Krol schuift de schuld af op Facebook: 'Ze moeten echt iets bedenken om het voor nabestaanden eenvoudig te maken om snel duidelijk te maken dat een mevrouw of meneer is gestorven. Deze man is vorige week overleden, hoe had ik dat kunnen weten?'

Hoe noemt Facebook de mensen met wie u contact onderhoudt?

  1. Bekenden
  2. Leden
  3. Vrienden
  4. Maatjes

dec2015

Traditiegetrouw kiest Van Dale in december het woord van het jaar. Digitale benamingen doen het altijd goed in deze verkiezing. Zo wonnen eerder selfie (2013), project X-feest (2012) en ontvrienden (2009). Dit jaar werd het sjoemelsoftware.

Waarnaar verwijst sjoemelsoftware?

  1. Een programma waarmee banken kunnen worden opgelicht.
  2. Software die ervoor zorgt dat de belastingteruggave hoger uitvalt.
  3. Software om testresultaten positiever uit te laten komen.
  4. Een programma dat uw internetbankier-zaken steelt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.