U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Elektronica Artikel

Fairphone, een duurzame smartphone

Artikel

De Fairphone is geen gewone smartphone. De fabrikant wil een eerlijke telefoon maken, 'goed voor mens en planeet'. Ook goed voor u?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,7 / 5 (27 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 20 feb 2024

Wat is een Fairphone?

Een Fairphone is volgens de fabrikant een eerlijke telefoon. Fairphone gebruikt namelijk zo veel mogelijk gerecyclede grondstoffen. Denk aan ijzer, aluminium, koper, goud en lithium. Daardoor is het een milieuvriendelijke mobiele telefoon. Daarnaast letten de leveranciers van Fairphone op de werkomstandigheden van arbeiders. En die hebben bij het delven ook weer aandacht voor de natuur. Zodat de belasting op het milieu zo klein mogelijk is. Buiten de Fairphone zijn er trouwens geen duurzame smartphones.

Fairphone-onderdelen

De smartphones zijn modulair opgebouwd. Ze bestaan dus uit losse onderdelen. Die kan de gebruiker zelf makkelijk vervangen. Is een onderdeel stuk of ontwikkelt Fairphone een betere camera? Vervang het onderdeel zelf. Zo gaat een Fairphone jarenlang mee. De batterij, het scherm, de camera; je kunt ze allemaal los bestellen op de Fairphone-site.

Fairphone-updates

De houdbaarheid van een smartphone hangt samen met het besturingssysteem en met updates. Daarom belooft Fairphone jarenlange updates en ondersteuning.

Fairphone 5

De Fairphone 5 is het nieuwste model en garandeert ondersteuning tot 2031. Het toestel heeft Android 13 en krijgt zeker vijf upgrades. Tot en met Android 18 dus. Dat zijn unieke garanties binnen de telefoonwereld.

De Fairphone 5 heeft 256 GB opslagruimte, 8 GB werkgeheugen en kost 699 euro. De fabrikant levert standaard alleen de telefoon. In lijn met de filosofie van Fairphone: bestel alleen wat je echt nodig hebt. Met oog op het milieu. Opladers en kabels koop je dus los. 

Fairphone 4

De Fairphone 4 blijft ook gewoon te koop. Het toestel met 128 GB opslagruimte en 6 GB werkgeheugen kost 499 euro. De uitvoering met 256 GB opslagruimte en 8 GB werkgeheugen kost 569 euro. Het toestel wordt geleverd met Android 12 en krijgt zeker ondersteuning tot 2027. 

Verschil in specificaties van toestellen

De Fairphone 5 heeft een iets groter scherm met betere kwaliteit, een snellere processor, betere camera's en een grotere batterij dan de Fairphone 4. Bekijk de belangrijkste specificaties in de tabel hieronder.

  Fairphone 5
(699 euro)
Fairphone 4
(499/569 euro)
Scherm    
Schermgrootte 6.46 inch 6.3 inch
Resolutie 2700x1224 2400x1080
Schermtype Amoled IPS LCD
Geheugen    
Werkgeheugen 8 GB 6 GB / 8 GB
Interne opslag 256 GB 128 GB / 256 GB
Camera's    
Aantal lenzen achter 2 2
Aantal megapixel 50 MP 48 MP
Beeldstabilisatie Ja Nee
Aantal lenzen voor 1 1
Aantal megapixel 50 MP 48 MP
Batterij    
Capaciteit 4200 mAh 3905 mAh
Updates    
Updates tot 2031 2027
Huidig besturingssysteem Android 13 Android 12
Upgrades tot en met Android 18 Android 14?
Algemeen    
Fabrieksgarantie 5 jaar 5 jaar

Fairphone Easy

Fairphone Easy is een leaseprogramma van de fabrikant. Daarbij huur je een Fairphone 4. Inbegrepen is een reparatieservice. Plus een snelle vervanging (binnen 48 uur) van een defecte telefoon. Wie een abonnement afsluit voor drie jaar betaalt 19 euro per maand. Wie gaat voor vijf jaar, legt maandelijks 14 euro neer. 

Onderdeel van Fairphone Easy is de mogelijkheid om te upgraden naar een nieuwer model toestel wanneer dat beschikbaar komt. Dat maakt het maandbedrag wel een paar euro duurder. Hoeveel, dat is op dit moment onbekend.

Wie nu dus een abonnement afsluit kan binnenkort overstappen naar de Fairphone 5. Maar geïnteresseerden kunnen misschien beter wachten tot het Fairphone Easy-abonnement is aangepast naar het nieuwste toestel.

Inzamelingsprogramma

Fairphone zamelt oude telefoons in. Van alle merken. De telefoons worden hergebruikt of onderdelen worden gerecycled. Wie een Fairphone wil kopen, kan dus zijn oude toestel inleveren. De fabrikant geeft op welk bedrag hij ervoor wil geven. Wie akkoord gaat, ziet dit bedrag terug als korting op de Fairphone.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven