Menu Zoek

Fairphone, een duurzame smartphone

Fairphone, duurzame smartphoneDe Fairphone is geen gewone smartphone. De fabrikant wil een eerlijke telefoon maken, 'goed voor mens en planeet'. Ook goed voor u?

Een Fairphone is volgens de fabrikant een eerlijke telefoon. Fairphone gebruikt namelijk zo veel mogelijk gerecyclede grondstoffen. Denk aan ijzer, aluminium, koper, goud en lithium. Daardoor is het een milieuvriendelijke mobiele telefoon. Daarnaast letten de leveranciers van Fairphone op de werkomstandigheden van arbeiders. En die hebben bij het delven ook weer aandacht voor de natuur. Zodat de belasting op het milieu zo klein mogelijk is. Buiten de Fairphone zijn er trouwens geen duurzame smartphones.

De smartphones zijn modulair opgebouwd. Ze bestaan dus uit losse onderdelen. Die kan de gebruiker zelf makkelijk vervangen. Is een onderdeel stuk of ontwikkelt Fairphone een betere camera? Vervang het onderdeel zelf. Zo gaat een Fairphone jarenlang mee. De batterij, het scherm, de camera; je kunt ze allemaal los bestellen op de Fairphone-site.

De houdbaarheid van een smartphone hangt samen met het besturingssysteem en met updates. Daarom belooft Fairphone jarenlange updates en ondersteuning.

De Fairphone 5 is gloednieuw. Het toestel is aangekondigd op 30 augustus en wordt vanaf 14 september geleverd. Fairphone garandeert ondersteuning tot 2031. Het toestel heeft Android 13 en krijgt zeker vijf upgrades. Tot en met Android 18 dus. Dat zijn unieke garanties binnen de telefoonwereld.

De Fairphone 5 heeft 256 GB opslagruimte, 8 GB werkgeheugen en kost 699 euro. De fabrikant levert standaard alleen de telefoon. In lijn met de filosofie van Fairphone: bestel alleen wat je echt nodig hebt. Met oog op het milieu. Opladers en kabels koop je dus los.

De Fairphone 4 blijft ook gewoon te koop. Het toestel met 128 GB opslagruimte en 6 GB werkgeheugen kost 529 euro. De uitvoering met 256 GB opslagruimte en 8 GB werkgeheugen kost 599 euro. Het toestel wordt geleverd met Android 12 en krijgt zeker ondersteuning tot 2027.

De Fairphone 5 heeft een iets groter scherm met betere kwaliteit, een snellere processor, betere camera's en een grotere batterij dan de Fairphone 4. Bekijk de belangrijkste specificaties in de tabel hieronder.

Fairphone 5
(699 euro)
Fairphone 4
(529/599 euro)
Scherm
Schermgrootte 6.46 inch 6.3 inch
Resolutie 2700x1224 2400x1080
Schermtype Amoled IPS LCD
Geheugen
Werkgeheugen 8 GB 6 GB / 8 GB
Interne opslag 256 GB 128 GB / 256 GB
Camera's
Aantal lenzen achter 2 2
Aantal megapixel 50 MP 48 MP
Beeldstabilisatie Ja Nee
Aantal lenzen voor 1 1
Aantal megapixel 50 MP 48 MP
Batterij
Capaciteit 4200 mAh 3905 mAh
Updates
Updates tot 2031 2027
Huidig besturingssysteem Android 13 Android 12
Upgrades tot en met Android 18 Android 14?
Algemeen
Fabrieksgarantie 5 jaar 5 jaar

Fairphone Easy is een leaseprogramma van de fabrikant. Daarbij huur je een Fairphone 4. Inbegrepen is een reparatieservice. Plus een snelle vervanging (binnen 48 uur) van een defecte telefoon. Wie een abonnement afsluit voor drie jaar betaalt 24 euro per maand. Wie gaat voor vijf jaar, legt maandelijks 19 euro neer.

Onderdeel van Fairphone Easy is de mogelijkheid om te upgraden naar een nieuwer model toestel wanneer dat beschikbaar komt. Dat maakt het maandbedrag wel een paar euro duurder. Hoeveel, dat is op dit moment onbekend.

Wie nu dus een abonnement afsluit kan binnenkort overstappen naar de Fairphone 5. Maar geïnteresseerden kunnen misschien beter wachten tot het Fairphone Easy-abonnement is aangepast naar het nieuwste toestel.

Fairphone zamelt oude telefoons in. Van alle merken. De telefoons worden hergebruikt of onderdelen worden gerecycled. Wie een Fairphone wil kopen, kan dus zijn oude toestel inleveren. De fabrikant geeft op welk bedrag hij ervoor wil geven. Wie akkoord gaat, ziet dit bedrag terug als korting op de Fairphone.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.