Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 17 september 2021

Foto's back-uppen met Back-up en synchronisatie (pc)

Werken met Back-up en synchronisatie voor foto's

Het programma Back-up en synchronisatie maakt automatisch een reservekopie van de beelden op de computer. Zo doet u naderhand aanpassingen.

Google Foto's is de gratis online fotodienst van Google. Een plek om foto's te bewaren en bewerken. Beelden in Foto's zijn vanaf elk apparaat bereikbaar. Voor de tablet en smartphone via de app. Voor de computer is er een website. En nog handiger: wie op de computer een klein programmaatje installeert, kan een back-up van alle foto's en video's maken en deze automatisch laten bijwerken. Dat programma heet 'Back-up en synchronisatie'. In dit artikel gaan we in op de verdere opties van dit programma.

Hebt u de stappen gevolgd uit het software-artikel 'Google Back-up en Synchronisatie installeren', dan bestaat er een back-up van de foto's en video's die op de computer staan. De beelden zijn gekopieerd naar Google Foto's. U vindt de kopieën terug via photos.google.com of via de app van Google Foto's.

Verwijdert u een foto of video uit Foto's? Als het synchroniseren met de computer aan staat in Back-up en synchronisatie, wordt hetzelfde beeld ook van de computer verwijderd. Wilt u dit niet, doe dan het volgende:

  • Klik op het Start-pictogram en open het programma Back-up and Synch from Google.
  • Klik indien nodig linksboven op Mijn Computer of Mijn Laptop.
  • Klik onder 'Google Drive' op het pijltje omlaag.

    Synchronisatie bij het verwijderen uitzetten
  • Klik op Nooit beide kopieën verwijderen.
  • Klik op OK.

Verwijder gerust foto's en video's van de computer of uit Foto's. De reservekopie of het origineel blijft behouden.

Foto's op aangesloten apparaten herkent Back-up en Synchronisatie direct. Maak ook daarvan gemakkelijk een back-up.

  • Verbind een geheugenkaart of usb-stick met de computer.
  • Klik in het Systeemvak op het pictogram van Back-up en Synchronisatie icoon Back-up en synchronisatie.
  • Back-up en synchronisatie vraagt wat u wilt doen met de aanwezige foto's op usb of geheugenkaart.

    Back-up en Synchronisatie met usb-stick

  • Klik op de blauwe knop Back-up maken om een kopie van de foto's online te bewaren.
  • Het programma start met het overzetten van de foto's en laat weten wanneer de geheugenkaart of usb-stick veilig verwijderd kan worden.

Het programma onthoudt de instelling voor de bewuste geheugenkaart of usb-stick. Dus de volgende keer dat ze contact maken met de computer start Back-up en synchronisatie automatisch met het overzetten van (nieuwe) foto's die het programma vindt.

  • In het Systeemvak (rechts op de Taakbalk), vindt u het icoon voor het programma Back-up en synchronisatie. Dit is een wit wolkje met een pijl naar boven icoon Back-up en synchronisatie.
  • Is dit niet zichtbaar klik dan op het pijltje omhoog Pijltje. Dit maakt niet-getoonde iconen zichtbaar.
  • Klik daarna op het icoon voor Back-up en synchronisatie.
  • Klik op de drie puntjes.
  • Klik op Voorkeuren.
  • In het Voorkeuren-venster dat opent zijn alle belangrijke instellingen van het programma te vinden.
  • Klik links in het venster op het tabblad 'Mijn Computer' of 'Mijn Laptop'.
    • Hier kunnen mappen worden toegevoegd, maar ook verwijderd.
    • Klik onder 'Map kiezen' op Hoge kwaliteit of Oorspronkelijke kwaliteit om te veranderen in welke kwaliteit beelden worden geback-upt.
  • Klik links op Instellingen om meldingen aan- of uit te zetten.

Soms gebruikt u de computer voor een zware taak. Als er dan te veel programma's tegelijkertijd (op de achtergrond) aan staan, wordt de computer traag. Zet Back-up en synchronisatie dan uit.

  • Klik in het Systeemvak op het pictogram van Back-up en Synchronisatie icoon Back-up en synchronisatie.
  • Klik rechtsboven op de drie puntjes.
  • Klik op Back-up en synchronisatie uitschakelen.

Back-up en synchronisatie start automatisch weer op nadat u de computer uit hebt gezet. Of start het programma handmatig via de Start-knop. Bestanden die in de tussentijd niet geback-upt zijn, worden alsnog gekopieerd naar de online opslagruimte.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.