Wat kan ik allemaal met Google Foto's (app)?
Beheer met Google Foto’s zelfgemaakte beelden. Zoek op voorwerpen, gezichten, locatie, datum of selfies. Of bewerk favoriete foto’s. Er is van alles mogelijk!
Slimme galerij
Google Foto’s noemt zichzelf een ‘slimme galerij’. Het is namelijk meer dan slechts een verzameling van alle foto's op uw apparaat. Binnen Google Foto’s zijn allerlei mogelijkheden. Bijvoorbeeld snel zoeken op datum, foto’s van een bepaalde locatie, alle selfies of een bepaald voorwerp.
Het kan zijn dat de app al automatisch geïnstalleerd staat op uw smartphone of tablet. Zo niet, download Google Foto’s dan eerst uit de App Store (iOS) of Play Store (Android).
Voor het gebruik van Google Foto’s is een Google-account nodig. Hebt u dit nog niet, lees dan eerst het artikel ‘Google-account aanmaken’.
Gratis opslag bij Google
Bij een gratis Google-account krijgt u gratis 15 GB opslagruimte bij Google. Hier maken de verschillende Google-diensten, zoals Drive en Gmail, gebruik van. Ook de beelden die u bij Google Foto's opslaat, komen daar terecht. Voor wie veel foto's maakt is 15 GB misschien wat weinig. Wie meer opslagruimte wil, kan een abonnement afsluiten. (NB: Dit is anders dan voorheen. Vóór 1 juni 2021 kon u onbeperkt gratis foto's opslaan in Google Foto's, maar daar is het bedrijf vanaf gestapt. Alles wat voor die tijd is opgeslagen, blijft behouden.)
Eerste gebruik van de app
Om te beginnen een uitleg over het eerste gebruik van de app. Volg de volgende stappen:
- Open Foto’s
.
- Geef toestemming voor het gebruik van foto’s, media en bestanden door te tikken op Toestaan.
- Kies als u wilt om een back-up van uw foto's en video's te maken bij Google. Dat hoeft niet. Wij kiezen er wel voor en tikken op Back-up aanzetten.
- Kies de kwaliteit van de foto’s in de back-up. Opslagbesparing betekent dat de foto's worden verkleind, zodat ze minder opslagruimte in beslag nemen, maar de kwaliteit is nog best goed. Of kies Oorspronkelijk om de kwaliteit van foto's en video's niet te veranderen.
- Zet eventueel het schuifje aan om ook zonder wifi een back-up te maken.
- Tik op Bevestigen.
In de app worden nu de foto’s toegevoegd die op de smartphone staan. Dit kan een poosje duren, zeker als u veel foto’s maakt. In beeld staat de melding ‘Je foto’s ophalen’. U kunt ondertussen wel andere opties uitproberen, maar het kan zijn dat nog niet alle foto’s beschikbaar zijn.
Foto zoeken in Google Foto's
Google Foto’s heeft een uitgebreide zoekfunctie. Zo kunt u zoeken op locatie, maar ook gemakkelijk op voorwerpen of mensen. Dit zijn een aantal mogelijkheden om te zoeken:
- Open Foto’s.
- Tik onderin in de balk op Zoeken.
- Gebruik de zoekbalk bovenaan om bijvoorbeeld op mapnaam, maand of jaartal te zoeken. Typ bijvoorbeeld ‘september 2020' in om alle afbeeldingen van die maand te zien.
- Gebruik de zoekbalk ook om specifieke dingen te vinden. Probeert het bijvoorbeeld eens met ‘hond’, ‘kat’, ‘strand’ of ‘plant’.
- Tik op Je kaart om foto’s te bekijken die op een bepaalde plaats zijn genomen (ook internationaal). Dit werkt alleen als u de camera-app toegang hebt gegeven tot uw locatie.
- Tik op Nu Verkennen en zoom in op de kaart en tik op een bepaald gebied om foto’s te zien.
- Bij ‘Favorieten’ en ‘Onlangs toegevoegd’ staan uw favoriete foto’s en meest recente foto’s.
- Bij ‘Categorieën’ staan verschillende typen afbeeldingen. Tik bijvoorbeeld op ‘Selfies’ om alle foto’s te tonen die met de selfie-stand gemaakt zijn.
Gezichtsherkenning in Google Foto’s
Foto’s kunnen ook met behulp van gezichtsherkenning gegroepeerd worden. Dat staat niet automatisch ingesteld. Wilt u hier gebruik van maken, zet gezichtsherkenning dan aan.
Foto’s bewerken
Ook foto's bewerken gaat gemakkelijk in Google Foto's. Doe dit als volgt:
- Open een foto.
- Tik onderaan op het icoon van drie schuifjes
.
- Bij ‘Suggesties’ staan drie opties voor bewerken: verbeteren, warm en koel. Tik hierop voor snel effect.
- Veeg met een vinger over de knoppen ‘Suggesties’ en ‘Bijsnijden’ om meer bewerkingsopties te bekijken.
- Bijsnijden:
Snijd de foto op maat of draai of kantel hem. - Aanpassen:
Pas verschillende zaken aan, zoals de helderheid, het contrast of de verzadiging. Tik een van de opties aan en schuif met uw vinger over de balk met streepjes. Tik op Klaar als u tevreden bent. - Filters:
Kies kleurenfilters uit, die passen in een keer de hele stijl van de afbeelding aan. - Opmaak:
- Teken op de afbeelding.
- Bijsnijden:
- Klaar? Tik op Opslaan.
- Tik nogmaals op Opslaan om de originele foto te vervangen. Of kies Opslaan als kopie om de originele foto te bewaren en de bewerkte versie los op te slaan.
De ‘Bieb’
Op tabblad ‘Bieb’ staan de verschillende albums. Hier staat ook de prullenbak. Daarnaast is er nog de optie ‘Tools’. Met deze functie kunt u allerlei handige dingen doen. Hij werkt zo:
- Tik onderaan op Bieb.
- Tik op Tools.
- Nu worden automatisch een aantal suggesties gedaan.
- Bij ‘Opruimen’ staat een aantal foto’s waarvan de app denkt dat ze overbodig is. Tik op ‘Suggesties bekijken’ om ze te bekijken. Laat een vinkje staan bij iedere foto die u wilt archiveren. Een vinkje verwijderen kan door er op te tikken. Tevreden met de selectie, tik dan op Archiveren.
- Bij ‘Voorgestelde rotaties’ staan foto’s waarvan de app denkt dat ze gedraaid moeten worden. Tik ‘Suggesties bekijken’ aan om deze te bekijken. Tik op de foto om hem te kantelen. Tik daarna op Klaar.
- Als er staat ‘Houd een grote schoonmaak’ dan kunt u overwegen foto’s vanuit het archief naar de prullenbak te verplaatsen. Tik op ‘Naar archief’ en selecteer de foto’s die definitief weg kunnen. Dit doet u door een foto aan te tikken en even vast te houden, tot er een vinkje verschijnt. Vervolgens kunt u steeds met een korte tik meerdere foto’s selecteren. Tik op het icoon van een prullenbak om de bestanden naar de prullenbak te verplaatsen. Tik op Weggooien om te bevestigen.
- U kunt hier ook collages en animaties maken. SeniorWeb-leden lezen hoe dat werkt in de cursus 'Foto's beheren en bewerken (Android-smartphone)' en 'Foto's beheren en bewerken (Android-tablet)'.