Menu Zoek

Geluid slim regelen in Windows

Geluid op de computer regelen

De pc kent veel programma's die geluid maken. Gelukkig kunt u zelf bepalen welke te horen zijn.

Op de pc zijn er een hoop zaken die geluid voortbrengen: het Windows-systeem, programma's en soms websites. Het geluid harder of zachter zetten gaat met de geluidsregelaar in de Taakbalk. Het volume van alle geluiden die uit de pc komen is daarmee aan te passen. Handig! Maar er zijn ook andere manieren om geluiden harder en zachter te zetten en zo op elkaar af te stemmen. Zo hebben sommige apps en YouTube-filmpjes een eigen volumeknop. Het volume in Spotify of YouTube is aan te passen, terwijl de geluiden van onder andere binnenkomende e-mails even hard blijven.

Zet de geluiden van programma's uit of zachter zodat bliepjes en piepjes een muziekje niet onderbreken. Via de Volumemixer is te regelen welk programma geluid mag maken en hoe hard.

Via Instellingen is te regelen uit welk apparaat het geluid komt. Denk aan de computer zelf, een koptelefoon, via aangesloten boxjes of de televisie. Sluit hiervoor het externe apparaat aan op de computer. Doe het volgende als het geluid niet automatisch afspeelt via het aangesloten apparaat:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op het pictogram Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Klik op Systeem.
 • Klik op Geluid.
 • Pas het uitvoerapparaat aan.
  • Klik hiervoor in Windows 10 onder 'Uw uitvoerapparaat kiezen’ op het pijltje omlaag en kies het apparaat waar het geluid uit moet komen.
  • Klik in Windows 11 achter 'Kies waar u geluid wilt afspelen' op het kleine pijltje en daarna op het gewenste audioapparaat.

Als u het geluidsvolume nu aanpast via de geluidsregelaar, klinkt het geluid dat uit dit apparaat komt harder of zachter. Maar let op: wanneer u bijvoorbeeld de aansluitkabel uit de pc haalt, dan wordt het geluid even hard als voor de aanpassing.

Tijdens (beeld)bellen op de pc, bijvoorbeeld via Skype zijn bijvoorbeeld meldingen van nieuwe e-mails of de virusscanner vervelend. Stel dan in dat andere geluiden automatisch zachter klinken bij bellen via de computer.

 • Klik in Windows 10 met de rechtermuisknop op het pictogram van het luidsprekertje in het Systeemvak > Geluiden.
 • Klik in Windows 11 met de rechtermuisknop op het pictogram met de luidspreker > Geluidsinstellingen > Meer geluidsinstellingen.
 • Klik op het tabblad Communicatie.
 • Klik op het rondje van een van de opties 'Alle andere geluiden dempen' of 'Het volume van andere geluiden verminderen met 50%'.

  Volume dempen tijdens beeldbellen

 • Klik op OK om de instelling op te slaan en het venster te sluiten.

Stel u luistert muziek via Spotify op de pc, maar de site die u opent begint er doorheen te blèren. Zet het geluid van de site met één klik op de juiste plek uit. Lees hier hoe dat werkt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.