Menu Zoek

Hobbyhulpjes op internet

Kook gezellig mee. Foto: Willem Jan Ritman

De een houdt van koken, terwijl de ander graag met zijn handen in de aarde wroet. Welke hobby u ook hebt, inspiratie op zijn tijd is altijd handig. Met de volgende vier YouTube-kanalen bakt, klust, tuiniert of breit u er weer fris op los.

Een fanatieke klusser? Dan is Dobbit TV Doetelevisie iets voor u. Ruim zestienduizend abonnees volgen al de grote en kleine klussen van de Vlaamse doe-het-zelvers. Karweitjes in het huis, maar ook om het huis. Voor de echte aanpakkers legt presentator Roger uit hoe men bijvoorbeeld een dakraam plaatst, een tuinpad aanlegt of een muurtje metselt. Voor wie liever wat eenvoudiger begint, heeft Dobbit TV video's over pleisterwerk en het maken van een lamp of een klaptafeltje. De uitleg is duidelijk en bevat ook basisinformatie als: 'hoe weet ik of ik de juiste schroefbit op mijn boor heb?'.

Op het YouTubekanaal van Allerhande, het kookkanaal van Albert Heijn, legt de supermarktketen uit hoe u hele lekkere gerechten zelf in de keuken kunt klaarmaken. Het aanbod varieert van knolselderij met appel en walnoten tot aan heerlijke plaattaarten. Wilt u bijvoorbeeld een ovengerecht maken, dan kunt u het overzicht van ovengerechten bekijken. Klik in dat geval op Afspeellijsten > Ovenrecepten en u kunt een gerecht uitkiezen. De bereidingswijze wordt in het filmpje duidelijk in beeld gebracht en onder de video wordt dit in tekst nogmaals uitgelegd. De ingrediënten vindt u door op de link naar het recept te klikken. Zo leert u hoe u veel lekkers maakt.

Wie groene vingers heeft of ze graag wil krijgen, kan terecht op het kanaal van Tuinieren.nl. Meer dan vijfduizend mensen volgen daar de verrichtingen van Jurgen Smit. Kijkers leren er hoe ze een gazon moeten inzaaien, een schutting kunnen plaatsen of tomaten kunnen kweken. De video's zijn kort, maar informatief en inspirerend. Zo vertelt Jurgen enthousiast over de aanleg van een tropische tuin of een Japanse tuin. Maar ook onderhoudsvriendelijke of duurzame tuinen komen aan bod. Welke tuin het ook wordt, er is altijd wel iets nuttigs over te vinden. Leer bijvoorbeeld hoe u op een milieuvriendelijke manier onkruid uit de tuin verbant. Of hoe een boom moet worden gesnoeid.

33 duizend mensen volgen de activiteiten op het kanaal van Handwerkles. Mirte Schrammeijer leerde handwerken van haar moeder die urenlang met een haak-of breiwerkje op de bank kon doorbrengen. Nu is het Mirte zelf die Nederlanders aan het naaien, punniken, breien, borduren en haken wil krijgen. Op Handwerkles zijn basiswerkjes te vinden zoals het haken van een lapje. Verder wordt uitgelegd hoe een haakpatroon moet worden gelezen, zodat '1e toer (1St, 2L, 1St) in de 7e vanaf de nld', geen abracadabra meer is. Voor de gevorderde handwerker zijn er filmpjes met gebreide kerstballen, pinguïns, ijskristallen, kleurrijke vriendschapsbandjes of een leuke sjaal.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.