Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Hobbyhulpjes op internet

Online hobby inspiratie (Foto: Willem Jan Ritman)

De een houdt van koken, terwijl de ander graag met zijn handen in de aarde wroet. Welke hobby u ook hebt, inspiratie op zijn tijd is altijd handig.

Wie groene vingers heeft of ze graag wil krijgen, kan voor inspiratie naar het YouTube-kanaal van Tuinieren.nl. Jurgen Smit geeft daar in meer dan honderd video's uitleg over allemaal tuinkwesties. Bijvoorbeeld over het stekken van aardbeienplantjes, het schoonmaken van tuintegels of snoeien van hortensia's. De video's zijn al wat ouder, maar nog steeds nuttig. Door de duidelijke titels van de video's, is het gemakkelijk om iets te vinden van uw gading.

Op zoek naar meer tuinideeën? Werp dan eens een blik op Pinterest. Typ een zoekterm, zoals 'moestuin' of 'tuinontwerp' en scrol door de foto en video voorbeelden.

Is het tijd voor wat nieuwe smaken in de keuken? Allerhande, het kooktijdschrift van supermarkt Albert Heijn, zit boordevol kooktips. Zoek op een ingrediënt en vul dieetwensen in. Of volg de precieze stappen van een recept door voorbeeldvideo's. Wilt u bijvoorbeeld avondeten met pastinaak maken, maar weet u niet wat? Dan zoekt u het zo op:

  • Klik op de balk waar 'Zoek recepten op allerhande' staat.
  • Typ de naam van een ingrediënt en druk op de Entertoets.
  • Klik als u wilt links onder 'speciale wensen' op een dieetwens, bijvoorbeeld Vegetarisch.
  • Klik in de lijst met zoekresultaten op een recept om het te bekijken.
  • Liever een videorecept volgen? Klik dan in het menu (de zwarte balk) op Video's.

Voor de fanatieke klussers is het Youtubekanaal van Dobbit TV misschien leuk. Tienduizenden mensen volgen daar de grote en kleine klussen van de Vlaamse doe-het-zelvers. Zo leggen ze bijvoorbeeld in negen afleveringen uit hoe klussers zelf een luxe badkamer kunnen bouwen. Maar er zijn ook simpelere video's, bijvoorbeeld over het installeren van een draadloze lichtschakelaar.

Bewegen is goed voor het lijf. Artsen zien het liefst dat iedereen elke dag beweegt. Maar elke dag hetzelfde rondje wandelen kan gaan vervelen. Om nieuwe routes te vinden bestaan er verschillende apps. Gebruik bijvoorbeeld de app van Natuurmonumenten of maak kennis met de Klompenpaden.

Een andere manier om het wandelen wat leuker te maken is de app Ommetje, ontwikkeld door De Hersenstichting. De app, voor smartphone of tablet, maakt van wandelen een spelletje. Met elke wandeling verdienen deelnemers punten. Maak samen met vrienden een poule en kijk wie de hoogste score haalt.

Al meer dan negenenveertigduizend mensen volgen de activiteiten op het YouTubekanaal van Handwerkles. Mirte Schrammeijer leerde handwerken van haar moeder die urenlang met een haak-of breiwerkje op de bank kon doorbrengen. Nu is het Mirte zelf die Nederlanders aan het naaien, punniken, breien, borduren en haken wil krijgen. Op Handwerkles zijn basiswerkjes te vinden zoals het haken van een lapje. Verder wordt uitgelegd hoe een haakpatroon moet worden gelezen. Voor de meer ervaren handwerker zijn er filmpjes met gebreide kerstballen, kleurrijke vriendschapsbandjes of babyslofjes.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.