Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 25 november 2022

Internetaansluitingen

Internetaansluitingen Internet is een van de belangrijkste toepassingen van de computer. Welke internetaansluitingen zijn er allemaal en wat hebt u ervoor nodig?
Om te kunnen e-mailen en surfen op internet, hebt u een verbinding nodig: iets wat contact maakt tussen het internet en uw pc, laptop, tablet of smartphone. U hebt daarvoor meestal een abonnement nodig bij een internetprovider. Die verleent u tegen betaling toegang tot internet. Bekende aanbieders van internet zijn KPN, Vodafone, Tele2, Ziggo en UPC, maar er zijn er nog veel meer.

Internet wordt tegenwoordig vrijwel uitsluitend aangeboden via de breedbandverbinding. Internetten door in te bellen op uw vaste telefoonlijn (waarbij de telefoon niet gelijktijdig gebruikt kan worden) komt bijna niet meer voor. Hier bespreken we daarom alleen de breedbandverbinding.

Breedband duidt niet op de afmetingen van een kabel, maar doelt op de snelheid van de verbinding. Breedbandinternet is een snelle verbinding. Websites worden snel getoond en het downloaden van bestanden gaat ook in snel tempo. Een breedbandverbinding betekent dus snel internetten, zonder tijdslimiet. De verbinding is altijd actief, of u er gebruik van maakt of niet. Een breedbandverbinding duidt op meerdere types aansluitingen:

  • ADSL
  • Kabel
  • Glasvezel
  • Mobiel internet

Het verschil tussen ADSL en kabel is het volgende: ADSL gebruikt de telefoonlijn voor de internetverbinding, kabel de kabelaansluiting. Op glasvezel en UMTS (mobiel internet) gaan we hieronder in.

Bij een glasvezelverbinding bestaan de kabels niet uit koperen strengetjes, maar uit vezels van glas. Signalen gaan via glasvezel veel sneller dan via traditionele koperkabels. Glasvezel is daarom veel sneller dan de meeste breedbandverbindingen. Maar als doorsnee gebruiker hebt u die hoge snelheden niet nodig. Er hangt ook een aardig prijskaartje aan glasvezel.

Glasvezel is niet overal in Nederland beschikbaar. Het moet op veel plekken nog worden aangelegd. Via de Netwerkkaart op de website van KPN kunt u controleren of glasvezel in uw straat aanwezig is. Vul in de zoekbalk met de tekst 'Zoek mijn woonplaats' uw postcode in om gemakkelijk uw adres te vinden op de kaart.

Om verbinding te maken met internet via ADSL, kabel of glasvezel hebt u bij uw internetabonnement een modem nodig. De modem krijgt of koopt u bij de internetprovider als u een abonnement voor internet afsluit. Wie een internetaansluiting voor thuis neemt, kan kiezen of hij dat bekabeld of draadloos wil. Bekabeld betekent dat er een kabel loopt tussen de modem en uw computer. Draadloos betekent dat er een wifi-netwerk komt dat het signaal draadloos verstuurt.

U betaalt voor een internetabonnement een vaste vergoeding per maand. De prijs van internetabonnementen loopt sterk uiteen. Reken op een prijs vanaf twintig euro per maand. De kosten van de verbinding worden hoger als u een snellere verbinding wenst. Deze snelheid wordt uitgedrukt in megabit per seconde (Mb/s).

Daarnaast bieden de meeste providers alles-in-éénpakketten aan. Daarin zit een internetabonnement, een telefoonaansluiting en digitale televisie. U moet voor uzelf inschatten of het goedkoper is om zo'n pakket te nemen in plaats van alleen een internetabonnement. Op de webpagina Internet vergelijken van de site Keuze.nl kunt u abonnementen vergelijken.

  • Kies bij de aanschaf van een breedbandverbinding altijd voor installatie door een monteur, zowel bij draadloos internet als bij bedraad internet. Vaak is de installatie (en soms ook het modem) gratis bij de aanschaf van een internetverbinding.
  • De meeste providers bieden (soms tegen meerprijs) een spamfilter en beveiliging tegen virussen die u via e-mail ontvangt. Let wel, een goed antivirusprogramma op uw eigen computer is nog altijd nodig!
  • U leest dit artikel, dus u zit nu op het internet. Dan kunt u via de websites Internetten.nl en Breedbandwinkel.nl ook alle internetaanbieders met elkaar vergelijken en kijken welke provider in uw regio aansluitingen aanbiedt.

Voor internetten als u onderweg bent, op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop, is er mobiel internet. De aanbieders van mobiel internet maken gebruik van mobiele netwerken. Dat is nogal een technisch verhaal, met lastige termen als UMTS en HDSPA.

Het komt erop neer dat u een abonnement neemt voor mobiele data, en dat u dan buiten de deur via de mobiele netwerken kunt internetten. Hebt u een smartphone of tablet dan krijgt u een zogeheten SIM-kaart. Uw toestel maakt doorgaans automatisch verbinding met het beschikbare netwerk. Voor mobiele data wordt het 3G-, 4G-netwerk gebruikt. Vanaf juli 2021 is het 5G-netwerk ook te gebruiken. Welke u tot uw beschikking hebt, is afhankelijk van de provider.

Wie mobiel internet wil op de laptop, sluit daarvoor een abonnement af. Meestal wordt de verbinding met het mobiele netwerk gelegd via een USB-stick of een zogenaamde dongel. Maar het is ook mogelijk om op uw laptop verbinding te maken met de mobiele data van uw telefoonabonnement. Dit kan met behulp van een het maken van een wifi-hotspot op uw iPhone of Android-smartphone.

Tot een tijdje terug konden mensen met een mobiel internetabonnement, onbeperkt gebruikmaken van het netwerk. Het bekijken van video's en vooral het downloaden van bestanden verbruikt veel capaciteit van het dataverkeer. Daarom hebben de providers besloten om de abonnementen te wijzigen. Als u nu een abonnement afsluit, kijk dan goed hoeveel datagegevens u mag verbruiken. Boven een bepaalde hoeveelheid wordt de snelheid van de verbinding doorgaans teruggebracht of u betaalt extra voor het dataverbruik. Uw provider kan u er alles over vertellen.
Wifi is een draadloze internetverbinding. Veel mensen hebben zo'n verbinding tegenwoordig thuis. Maar ook op steeds meer openbare plekken kunt u gebruikmaken van een wifi-netwerk. Bijvoorbeeld in een café, hotel of trein. Als u buitenshuis met een smartphone, tablet of laptop wilt internetten, is een mobiel internetabonnement dus niet noodzakelijk. Maakt u gebruik van openbare wifi-netwerken, let dan wel op uw veiligheid. Lees hier meer over in het artikel 'Veilig internetten onderweg'.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.