Menu Zoek

Is pinnen met je telefoon veilig?

Is pinnen met je telefoon veilig?
De telefoon doet dienst als pinpas. Betalen gaat contactloos. Een eng idee? Welnee, het is echt heel veilig.

Pinnen met de telefoon raakt ingeburgerd. We noemen het ook wel contactloos mobiel betalen. Daarbij reken je met de telefoon af bij een betaalapparaat. Houd de telefoon gewoon dicht in de buurt van de betaalautomaat. En even later hebt u afgerekend. De telefoon moet wel een NFC-chip hebben om dit te kunnen. Die stuurt namelijk een signaal naar het betaalapparaat.

Kan iedereen dan dat signaal opvangen en misbruiken? Nee, het contact tussen de bank en de betaalautomaat is beveiligd. Anderen kunnen er niks mee. Er is daarom bij contactloos betalen geen risico op fraude.

De smartphone staat vol met persoonlijke zaken. Foto's, e-mail, gesprekjes in WhatsApp; noem maar op. Je wil niet dat iedereen daar zomaar bij kan. Daarom hebben de meeste mensen de telefoon beveiligd. Met bijvoorbeeld een wachtwoord, pincode, patroon en gezichts- of vingerafdrukherkenning. Pas na invoer hiervan kan iemand de telefoon gebruiken. Met die vergrendeling zijn de mobiele bankzaken ook veilig.

Bij contactloos betalen zijn er betaallimieten. Zo moeten mensen bij bedragen boven de 50 euro altijd de telefoon ontgrendelen. Dat kan bijvoorbeeld met de pincode van het toestel. Kost iets minder dan 50 euro? Op sommige toestellen is het scherm aanzetten genoeg. En op andere toestellen, zoals de iPhone, moet je altijd de telefoon ontgrendelen. Rekent iemand opeenvolgende kleine bedragen af en gaan die opgeteld over de 100 euro heen? Dan moet die persoon de telefoon ontgrendelen.

Dus als iemand de telefoon steelt, kan de dief alleen kleine bedragen opnemen. En in totaal niet meer dan 100 euro. Bovendien vergoeden alle banken die geleden schade. U loopt dus geen financieel risico.

Het werkt altijd hetzelfde. In de winkel, het restaurant, het café of waar dan ook. De handigste manier is:

  • Pak de telefoon en ontgrendel 'm. Bijvoorbeeld met een pincode, vingerafdruk, patroon of wachtwoord.
  • Houd de telefoon in de buurt van het betaalapparaat.
  • Wacht een paar seconden tot de betaling is bevestigd.
  • Soms moet u de betaling nog bevestigen met de pincode van uw toestel.

Pinnen met de telefoon kan niet zomaar. Mensen moeten eerst hun betaalgegevens aan het toestel koppelen. Op Android-toestellen gaat dat via Google Pay en op iPhones via Apple Pay.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.