U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Amusement Artikel

Muziek en video’s downloaden, mag dat?

Artikel

Internet staat vol met video's en muziek. Bekijk bijvoorbeeld leuke filmpjes op YouTube en luister muziek via Spotify. Mag u deze mediabestanden op de pc opslaan?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,4 / 5 (55 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 29 mei 2024

Onduidelijke regels

Veel mensen downloaden downloaden Het overbrengen van bestanden van een plek op het internet naar de computer, tablet of smartphone. Het kan hierbij gaan om afbeeldingen, muziek of video, maar ook om een programma of app. Over het algemeen geldt dat hoe groter het bestand is, hoe langer het duurt voordat het is binnengehaald (gedownload). De snelheid van de internetverbinding is hierbij ook van belang.Zie ook uploaden.
muziek en video's. Zij doen dat om deze mediabestanden bijvoorbeeld op een eigen stereo-installatie of televisie af te spelen. Er is veel onduidelijkheid over wat nou wel en niet mag. Hoog tijd om de downloadregels eens onder de loep te nemen.

Auteursrecht

Over de wetgeving rondom downloaden kunnen we kort zijn: muziek en video's die vallen onder het auteursrecht , auteursrecht Het wettelijke recht van een auteur om publicatie en vermenigvuldiging van eigen werk in eigen hand te houden, ook vaak aangeduid met het Engelse woord 'copyright'. Dit houdt in dat het werk van een auteur waar auteursrecht op rust, niet zonder toestemming mag worden gekopieerd. In bepaalde gevallen is slechts toestemming hiertoe vereist, in andere gevallen dient een vergoeding te worden betaald. Als u afbeeldingen, tekst enzovoort op uw webpagina wilt plaatsen of wilt afdrukken, is het zaak na te gaan of er auteursrecht op rust. Bij gebruik zonder toestemming kan de auteur u tot een geldelijke vergoeding dwingen.  mag u niet zonder toestemming van de rechthebbende(n) downloaden. Nagenoeg alle populaire films, series en muziek vallen onder het auteursrecht. Maar ook een amateurfilmpje op YouTube YouTube Populair videoplatform en een van de sociale media, het is eigendom van Google. Gebruikers en bedrijven kunnen filmpjes delen. Je kunt video's liken en van commentaar voorzien. Als gebruiker kun je je abonneren op kanalen. Er is ook reclame, met een betaald premium-abonnement kun je advertentievrij kijken. Er staan ook tutorials op YouTube.
mag u officieel niet voor eigen gebruik opslaan. Het auteursrecht ligt namelijk bij YouTube en de oorspronkelijke maker. U dient daarom eerst toestemming te vragen. Het auteursrecht verloopt zeventig jaar na de dood van de oorspronkelijke maker. 

Illegale bronnen

Veel mensen willen liever niet voor films, series en muziek betalen. Zij downloaden deze mediabestanden daarom illegaal vanaf een website of downloadnetwerk. Bittorrent Bittorrent Een systeem/netwerk om via internet bestanden peer-to-peer uit te wisselen. Oftewel: van persoon tot persoon. De kern is dat iemand een bestand deelt met het systeem. Andere mensen kunnen het bestand downloaden en delen het meteen ook weer met het netwerk. Zo kunnen bestanden razendsnel worden gedownload. In Nederland is downloaden van bestanden voor eigen gebruik legaal, maar het delen ervan niet. en nieuwsgroepen (oftewel usenet usenet Een dienst op internet die communicatie via nieuwsgroepen mogelijk maakt. Usenet omvat een zeer groot aantal nieuwsgroepen, elk met een eigen thema (bijvoorbeeld koken, reizen of fotograferen). ) zijn de bekendste downloadnetwerken. Misschien hebt u weleens gehoord van de omstreden programma's Popcorn Time (niet meer in de lucht) of Spotnet? Hierop staan illegaal verspreide mediabestanden.

Boetes?

Honderdduizenden Nederlanders downloaden dagelijks illegaal. Stichting Brein is een auteursrechtorganisatie die illegaal downloaden probeert te bestrijden. Deze stichting pakt vooralsnog alleen de verspreiders van illegale mediabestanden aan. Denk hierbij aan websites die onrechtmatig video's en muziek publiceren. Toch bestaat er wel een kans dat filmstudio's in de toekomst schadeclaims tegen individuele downloaders indienen. In Duitsland gebeurt dat bijvoorbeeld al. Wees daarom voorzichtig.

Legale bronnen

Er zijn gelukkig ook genoeg websites waar u muziek en video's legaal kunt bekijken en luisteren. U betaalt een bedrag, waarbij er een deel naar de rechthebbende(n) en een deel naar de betreffende webdienst gaat. Voor films en series kunt u bijvoorbeeld terecht op Netflix of Videoland. U betaalt maandelijks een vast tarief, waarbij u onbeperkt toegang hebt tot een interessante mediabibliotheek. Losse films schaft u bij Pathé Thuis aan. Een populaire bron voor muziek is Spotify. Op de site van NVPI ziet u een overzicht van alle legale muziek- en videodiensten.

Downloaden of streamen?

Bij bovengenoemde webdiensten bekijkt u direct films of luistert u naar muziek. In plaats van downloaden spreekt men daarom ook wel over streamen . streamen Spreek uit als: strie-men.
Engelse term voor 'stromen'. Hiermee wordt bedoeld dat u bestanden zoals videobeelden of muziek via internet rechtstreeks op de computer, smartphone of tablet afspeelt, zonder dat ze op de harde schijf worden opgeslagen. Denk bij video aan YouTube en Netflix en bij muziek aan bijvoorbeeld Spotify. Ook games kunnen gestreamd worden.
U hoeft niet te wachten totdat het mediabestand volledig is gedownload, maar u kunt meteen beginnen met kijken of luisteren. Ook in het geval van streamen downloadt u (tijdelijk) mediabestanden naar de pc. Downloaden en streamen zijn dus technisch hetzelfde. Het enige verschil is dat er bij downloaden altijd een kopie op de pc achterblijft.

Sociale netwerken

Op sociale netwerken als Facebook Facebook De betekenis van dit Engelse woord is 'gezichtenboek'. Het is een sociaal netwerk waar contact gelegd en onderhouden kan worden met vrienden en familie. Op dit platform worden berichten, foto's en video's gedeeld. Ook veel bedrijven zijn actief op Facebook om contact te leggen met klanten. en Twitter Twitter Een van de bekende sociale media. Gebruikers delen via korte berichten (tweets) wat ze op dat moment doen, zien of meemaken. Belangstellenden kunnen de berichten van een bepaald persoon of over een bepaald onderwerp volgen. De naam is afgeleid van het Engelse woord voor 'kwetteren'. Het logo van Twitter was dan ook een vogeltje. In juli 2023 heeft Twitter een naamsverandering ondergaan, het heet nu X.
komen regelmatig video's voorbij, bijvoorbeeld muziekclips van artiesten. Mag u die zomaar voor eigen gebruik downloaden? Het antwoord hierop is: nee. De rechten zijn namelijk in handen van de artiest en de bewuste website waarop de video is gepubliceerd. Hoewel u de video dus gratis op YouTube, Facebook of Twitter kunt zien, mag u dus niet ongevraagd een kopie op de pc bewaren. Met behulp van speciale hulpprogramma's zijn er toch veel mensen die deze filmpjes voor eigen gebruik opslaan. Dit mag officieel niet.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven