Menu Zoek

Onderhoud voor de Mac

Mac onderhoudLijkt uw Mac-computer maar langzamer en langzamer te worden? Dit is wat u moet weten over het onderhoud van een Apple-computer (vanaf Mac OS X 10.9 Mavericks).

Duurt het opstarten erg lang en blijft er maar een strandballetje midden in uw scherm ronddraaien? De programma's die bij het opstarten van uw computer direct openen, zijn waarschijnlijk het probleem. Bekijk welke programma's mee opstarten en zet ze uit via de Systeemvoorkeuren.

 • Klik linksboven op het Apple-logo > Systeemvoorkeuren.
 • Klik op Gebruikers en groepen.
 • Klik op het tabblad Inloggen wanneer dit onderdeel nog niet actief is.
 • Klik op het programma dat u niet automatisch wilt openen als u inlogt.
 • Klik onderin op het minteken Minteken.

Ziet u dat er bij het inloggen alsnog programma's automatisch openen? Ga dan naar de instellingen binnen het programma zelf. De kans is groot dat u hier het automatisch opstarten uit kunt zetten.

Tijdelijke bestanden die u verder niet meer nodig hebt zijn een ballast die u liever kwijt dan rijk bent. Gelukkig denkt Apple daar net zo over. Tijdens de nacht (als u de computer niet uitzet), of bij het opstarten van een Mac die uitstaat, wordt de computer schoongeveegd. Iets waar u zelf niets voor hoeft te doen.

Tijdens het werken met de computer worden gegevens in het werkgeheugen opgeslagen, dit is het RAM-geheugen. Te weinig RAM-geheugen kan de oorzaak zijn van een trage Mac. Er wordt minimaal 8 GB RAM-geheugen aangeraden. Werkt u met relatief zware programma's, zoals het fotobewerkingsprogramma Photoshop, dan is 16 GB RAM-geheugen zeker aan te raden.

Zoek als volgt op hoeveel RAM-geheugen u hebt:

 • Klik linksboven op het Apple-logo > Over deze Mac.

Achter 'Geheugen' ziet u nu hoeveel RAM-geheugen er in uw Mac zit.

Bij de iMac (desktopcomputer) kunt u soms extra geheugen laten bijplaatsen als er zogenaamde geheugensleuven nog niet worden gebruikt. U kunt als volgt controleren of er op uw computer nog plek voor is.

 • Klik linksboven op het Apple-logo > Over deze Mac.
 • Klik op Systeemoverzicht.
 • Klik op Hardware > Geheugen.

Bekijk achter 'Uitbreidbaar geheugen' of het mogelijk is om een extra geheugenmodule bij te plaatsen.

Extra geheugen mogelijk op een Mac

Staat uw Mac erg vol met bestanden en is er nog maar weinig ruimte beschikbaar, dan kan dat ook de oorzaak van een tragere computer zijn. Controleer hoeveel opslaggeheugen u gebruikt.

 • Klik linksboven op het Apple-logo > Over deze Mac.
 • Klik op het tabblad Opslag.

Wanneer u minder dan 10 GB over hebt, is het goed om bestanden te verplaatsen naar bijvoorbeeld een externe harde schijf.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.