SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Onderhoud voor de Mac

Mac onderhoud Lijkt uw Mac-computer maar langzamer en langzamer te worden? Dit is wat u moet weten over het onderhoud van een Apple-computer (vanaf Mac OS X 10.9 Mavericks).

Duurt het opstarten erg lang en blijft er maar een strandballetje midden in uw scherm ronddraaien? De programma's die bij het opstarten van uw computer direct openen, zijn waarschijnlijk het probleem. Bekijk welke programma's mee opstarten en zet ze uit via de Systeemvoorkeuren.

 • Klik linksboven op het Apple-logo > Systeemvoorkeuren.
 • Klik op Gebruikers en groepen.
 • Klik op het tabblad Inloggen wanneer dit onderdeel nog niet actief is.
 • Klik op het programma dat u niet automatisch wilt openen als u inlogt.
 • Klik onderin op het minteken Minteken.

Ziet u dat er bij het inloggen alsnog programma's automatisch openen? Ga dan naar de instellingen binnen het programma zelf. De kans is groot dat u hier het automatisch opstarten uit kunt zetten.

Tijdelijke bestanden die u verder niet meer nodig hebt zijn een ballast die u liever kwijt dan rijk bent. Gelukkig denkt Apple daar net zo over. Tijdens de nacht (als u de computer niet uitzet), of bij het opstarten van een Mac die uitstaat, wordt de computer schoongeveegd. Iets waar u zelf niets voor hoeft te doen.

Tijdens het werken met de computer worden gegevens in het werkgeheugen opgeslagen, dit is het RAM-geheugen. Te weinig RAM-geheugen kan de oorzaak zijn van een trage Mac. Voor de besturingssystemen Mac OS X 10.11 El Capitan en macOS 10.12 Sierra wordt minimaal 4 GB RAM-geheugen aangeraden. Werkt u met relatief zware programma's, zoals het fotobewerkingsprogramma Photoshop, dan is 8 GB RAM-geheugen zeker aan te raden.

Zoek als volgt op hoeveel RAM-geheugen u hebt:

 • Klik linksboven op het Apple-logo > Over deze Mac.

Achter 'Geheugen' ziet u nu hoeveel RAM-geheugen er in uw Mac zit.

Bij de iMac (desktopcomputer) kunt u soms extra geheugen laten bijplaatsen als er zogenaamde geheugensleuven nog niet worden gebruikt. U kunt als volgt controleren of er op uw computer nog plek voor is.

 • Klik linksboven op het Apple-logo > Over deze Mac.
 • Klik eventueel op Meer info.
 • Klik op het tabblad Geheugen.

Staan er vakjes met 'Leeg', dan hebt u ruimte om extra geheugen te laten plaatsen. Roep daar de hulp van een specialist bij in.

Geheugensleuven

Staat uw Mac erg vol met bestanden en is er nog maar weinig ruimte beschikbaar, dan kan dat ook de oorzaak van een tragere computer zijn. Controleer hoeveel opslaggeheugen u gebruikt.

 • Klik linksboven op het Apple-logo > Over deze Mac.
 • Klik eventueel op Meer info.
 • Klik op het tabblad Opslag.

Wanneer u minder dan 10 GB over hebt, is het goed om bestanden te verplaatsen naar bijvoorbeeld een externe harde schijf.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.