Menu Zoek

Onderhoud voor Mac

Mac onderhoudGeef de Mac elke maand een kleine onderhoudsbeurt en een keer per jaar een grote. Zo blijft het apparaat goed werken.

Een goed onderhouden computer werkt een stuk fijner. Zorg er daarom voor dat u de Mac regelmatig even naloopt. Dat hoeft geen uren te duren. Voer een keer per maand een paar taken uit. Back-up controleren, overbodige bestanden en oude downloads verwijderen, prullenmand legen en apparaten schoonmaken. Daarnaast zijn er ook een aantal jaarlijkse taken. Denk daarbij aan ongebruikte programma’s verwijderen en automatisch startende programma’s uitschakelen. Zet een herinnering in uw agenda voor de kleine en grote onderhoudsbeurten. Zo houdt u de computer gezond.

Zorgen voor een back-up is erg belangrijk. Zo is er een kopie van alle informatie op de computer. Gebruikt u Time Machine voor een automatische back-up? Dan gaat alles vanzelf. Toch is het verstandig om elke maand even te controleren of de back-up nog goed werkt. Geen back-up hebben is erg, maar onterecht denken een back-up te hebben is misschien nog wel erger.

Tijdelijke bestanden die u niet meer nodig hebt, zijn onnodige ballast. Gelukkig denkt Apple daar net zo over. De computer wordt 's nachts schoongeveegd (als u de computer niet uitzet). Bij het opstarten van een Mac die uitstaat, gebeurt hetzelfde.

Ongemerkt kan de map Downloads flink vollopen. Alle plaatjes, documenten of programma’s die u vanaf het internet opslaat, komen in deze map. Staan er veel bestanden in die u maar een keer nodig had? Ruim de map op en verwijder niet gebruikte downloads.

Verwijderde bestanden en programma's komen in de prullenmand. Daar blijven ze staan totdat de gebruiker de prullenmand leegt. Zo’n volle prullenmand neemt de nodige schijfruimte in. Leeg hem daarom regelmatig. Of stel in dat de Mac dat automatisch na dertig dagen doet.

De buitenkant van de computer heeft ook wat aandacht nodig. Want het toetsenbord en muis zijn een stuk viezer dan je denkt. En het scherm zit zo vol met stof. Vergeet daarom niet om ook het beeldscherm, de muis en het toetsenbord af en toe schoon te maken. Zo kunt u fris blijven werken.

Duurt het opstarten van de Mac erg lang? Dat kan komen doordat er allerlei verschillende programma’s meteen openen bij het opstarten. Bekijk welke programma's mee opstarten en zet ze uit. Dit hoeft niet elke maand. Een keer per jaar is voldoende.

Tot slot kijkt u elk jaar nog naar de programma's op de Mac. Zijn er programma’s die u niet meer gebruikt? Dan is het verstandig om ze te verwijderen. Ze nemen onnodige ruimte in.

  • Klik in het dock op de Finder.
  • Klik links op Apps.
  • Zoek het programma op dat u wilt verwijderen.
  • Klik op het programma, houd de muisknop ingedrukt en sleep het programma naar de prullenmand in het dock.
  • Wordt het wachtwoord gevraagd? Gebruik uw vingerafdrukscanner of klik op Gebruik wachtwoord.
  • Typ het wachtwoord voor het apparaat. Klik op Ok.

De app is verwijderd.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.