Onderhoud voor Mac

Artikel

Geef de Mac elke maand een kleine onderhoudsbeurt en een keer per jaar een grote. Zo blijft het apparaat goed werken.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,6 / 5 (50 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 29 mei 2024

Welk onderhoud doet u wanneer?

Een goed onderhouden computer werkt een stuk fijner. Zorg er daarom voor dat u de Mac regelmatig even naloopt. Dat hoeft geen uren te duren. Voer een keer per maand een paar taken uit. Back-up controleren, overbodige bestanden en oude downloads verwijderen, prullenmand legen en apparaten schoonmaken. Daarnaast zijn er ook een aantal jaarlijkse taken. Denk daarbij aan ongebruikte programma’s verwijderen en automatisch startende programma’s uitschakelen. Zet een herinnering in uw agenda voor de kleine en grote onderhoudsbeurten. Zo houdt u de computer gezond.

Back-up controleren

Zorgen voor een back-up is erg belangrijk. Zo is er een kopie van alle informatie op de computer. Gebruikt u Time Machine voor een automatische back-up? Dan gaat alles vanzelf. Toch is het verstandig om elke maand even te controleren of de back-up nog goed werkt. Geen back-up hebben is erg, maar onterecht denken een back-up te hebben is misschien nog wel erger.

Overbodige bestanden verwijderen

Tijdelijke bestanden die u niet meer nodig hebt, zijn onnodige ballast. Gelukkig denkt Apple daar net zo over. De computer wordt 's nachts schoongeveegd (als u de computer niet uitzet). Bij het opstarten van een Mac die uitstaat, gebeurt hetzelfde.

Oude downloads verwijderen

Ongemerkt kan de map 'Downloads' flink vollopen. Alle plaatjes, documenten of programma’s die u vanaf het internet opslaat, komen in deze map. Staan er veel bestanden in die u maar een keer nodig had? Ruim de map op en verwijder niet gebruikte downloads.

Prullenmand legen

Verwijderde bestanden en programma's komen in de prullenmand. Daar blijven ze staan totdat de gebruiker de prullenmand leegt. Zo’n volle prullenmand neemt de nodige schijfruimte in. Leeg hem daarom regelmatig. Of stel in dat de Mac dat automatisch na dertig dagen doet. 

Scherm, muis en toetsenbord schoonmaken

De buitenkant van de computer heeft ook wat aandacht nodig. Want het toetsenbord en muis zijn een stuk viezer dan je denkt. En het scherm zit zo vol met stof. Vergeet daarom niet om ook het beeldscherm, de muis en het toetsenbord af en toe schoon te maken. Zo kunt u fris blijven werken.

Programma's die mee opstarten

Duurt het opstarten van de Mac erg lang? Dat kan komen doordat er allerlei verschillende programma’s meteen openen bij het opstarten. Bekijk welke programma's mee opstarten en zet ze uit. Dit hoeft niet elke maand. Een keer per jaar is voldoende.  

Ongebruikte programma’s verwijderen

Tot slot kijkt u elk jaar nog naar de programma's op de Mac. Zijn er programma’s die u niet meer gebruikt? Dan is het verstandig om ze te verwijderen. Ze nemen onnodige ruimte in.

  • Klik in het dock op de Finder.
  • Klik links op Apps.
  • Zoek het programma op dat u wilt verwijderen.
  • Klik op het programma, houd de muisknop ingedrukt en sleep het programma naar de prullenmand in het dock.
  • Wordt het wachtwoord gevraagd? Gebruik uw vingerafdrukscanner of klik op Gebruik wachtwoord.
  • Typ het wachtwoord voor het apparaat. Klik op Ok.

De app is verwijderd.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven