U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Oplichting via WhatsApp

Artikel

Is een bekende in nood of krijgt u plots een code per sms toegestuurd? Let dan goed op want niet elke bekende op WhatsApp is wie hij/zij zegt te zijn.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,3 / 5 (15 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 30 aug 2023

Ook oplichters appen

De populariteit van WhatsApp heeft een schaduwkant: ook oplichters vinden hun weg naar de app. Want oplichters ‘hengelen’ graag op drukke plekken; dat maakt de kans op succes groter. Fraude via WhatsApp is momenteel zelfs de vaakst voorkomende fraudevorm. Leer oplichters herkennen en lees welke maatregelen fraude tegen kunnen gaan.

Zich voordoen als bekende

Fraudeurs doen zich graag voor als een bekende. Zogenaamd heeft een kennis of vriend een nieuw telefoonnummer. Soms met een profielfoto, gestolen van sociale media die de echte bekende gebruikt. Al snel schakelt de oplichter over naar een smoes. Er moet dringend geld overgemaakt worden, maar hij/zij kan dat even niet zelf doen. Of u zo goed wilt zijn het over te maken. U wilt hier natuurlijk niet intrappen. Denk daarom altijd hieraan:

 • Maak nooit zomaar geld over. 
 • Bel de bekende op het bestaande nummer.
 • Wacht tot u de bekende echt hebt gesproken.
 • Is het een oplichter? Rapporteer het telefoonnummer van de afzender. (Lees daarvoor het kopje ‘Nummer rapporteren’.)

Telefoonnummer overnemen

Oplichters gebruiken graag een truc waarmee ze WhatsApp-accounts over kunnen nemen. Wie WhatsApp nieuw installeert moet, na het invullen van het telefoonnummer, de app activeren. WhatsApp stuurt een zescijferige code naar het ingevulde telefoonnummer. Meestal per sms, soms via voicemail. Pas na het invullen van die code in de app kan iemand WhatsApp gebruiken. 

De fraudeur voert zo’n nummer bij WhatsApp in en laat de code versturen. Voor oplichters is het eenvoudig om mobiele telefoonnummers te verzamelen. Mensen hebben ze bijvoorbeeld op sociale media staan. Daarna appt de oplichter het nummer dat er per ongeluk een code is gestuurd. Wil de ontvanger de code even doorsturen? Wie dat doet is snel daarna de toegang tot zijn WhatsApp kwijt. Soms gebruikt een oplichter telefoonnummers die bij eerdere geslaagde acties zijn buitgemaakt. Dan lijkt een bericht nog echter want het ís afkomstig van het nummer van iemand die u kent. Alleen heeft diegene niet meer de controle over zijn eigen nummer.

Onthoud dat een telefoonnummer en WhatsApp een duo vormen. Een activeercode wordt nooit naar een ander nummer gestuurd. Krijgt u opeens een code via sms of per voicemail, dan is die nooit van een ander. Geef dan ook nooit een code door. Te maken met een oplichter? Rapporteer het telefoonnummer dan. (Lees daarvoor het kopje ‘Nummer rapporteren’.)

Nummer rapporteren (Android-toestel)

Rapporteer een nummer op de volgende manier: 

 • Open in WhatsApp het chatgesprek met het telefoonnummer dat u wilt rapporteren.
 • Tik rechtsboven op het menu (de drie puntjes).
 • Tik op Meer.
 • Tik op Rapporteren.
 • Tik nogmaals op Rapporteren.

Het contact wordt geblokkeerd en de chat verwijderd. Let op: doe dit pas nadat u eventueel aangifte hebt gedaan bij de politie (als u geld hebt overgemaakt). Het chatgesprek kan nodig zijn als bewijsmateriaal.

Nummer rapporteren (iPhone)

Rapporteer een nummer op de volgende manier: 

 • Tik in WhatsApp op het chatgesprek met de oplichter.
 • Tik bovenaan op het contact/het telefoonnummer.
 • Scrol naar beneden en tik op Rapporteer [naam/nummer].

Verificatie in twee stappen

Bij verificatie in twee stappen, stelt u naast de activatiecode nog een code in. Die beschermt uw account. Kent een oplichter uw telefoonnummer en krijgt deze de activatiecode in handen, dan blokkeert verificatie in twee stappen een overname. Want alleen u kent deze tweede code. Lees hoe u deze extra beveiliging in WhatsApp instelt.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven