Zoeken
Menu Zoek

OV-chipkaart: opwaarderen

Als u met het openbaar vervoer reist, kunt u niet meer om de OV-chipkaart heen. Dit is het betaalmiddel voor bus, tram, metro en trein. Op deze kaart zet u een bepaald bedrag. Wanneer u met het openbaar vervoer reist, worden de kosten van de rit afgeschreven van de kaart. Om te reizen, moet u regelmatig saldo op uw kaart zetten. U leest hier hoe u dat eenmalig doet.

De OV-chipkaart is te koop via www.ov-chipkaart.nl of op stations, bij tabakszaken en supermarkten. Wilt u eerst meer weten over het kopen van een OV-chipkaart, lees dan het artikel 'De OV-chipkaart'.

Hebt u een persoonlijke OV-chipkaart? Dan kunt u gebruikmaken van 'Mijn OV-chipkaart', daarmee hebt u extra mogelijkheden zoals online bekijken hoeveel geld er op de kaart is gezet en wat er is afgeboekt. Meer daarover leest u in het artikel 'Mijn OV-chipkaart'. 

U kunt uw OV-chipkaart onder andere opwaarderen bij een automaat in een winkel, op een NS-station of online. Wij laten u in onderstaand filmpje zien hoe u uw OV-chipkaart opwaardeert bij een automaat in een winkel. Verderop leest u hoe u dat online doet. Tips over het bekijken van deze video leest u in ' Computertip: video's op SeniorWeb afspelen '.

Via de website www.ov-chipkaart.nl kunt saldo bestellen voor uw anonieme of persoonlijke OV-chipkaart. U kunt kiezen of u uw reissaldo automatisch of eenmalig wilt opwaarderen. Wij leggen uit hoe u eenmalig online saldo kunt bestellen. U geeft aan hoeveel u wilt opwaarderen en betaalt dit bedrag via iDEAL. Vervolgens zet u het bedrag via een ophaalautomaat in de buurt op uw kaart. Bent u niet bekend met iDEAL? Lees dan eerst het artikel 'iDEAL'.

 • Ga naar de Webwinkel van OV-chipkaart.nl
 • Rechts ziet u 'Online saldo bestellen' staan. Klik op Bestel saldo online.
 • U ziet de mogelijkheden 'Saldo bestellen' en 'Automatisch opladen'. Klik op Bestel saldo.
 • Vul in de tekstbalk onder 'Kaartnummer' het nummer in dat op uw OV-chipkaart staat. Zet de cijfers allemaal achter elkaar zonder spaties.
 • Klik bij 'Kies het bedrag waarmee u de kaart wilt opladen' aan hoeveel saldo u op uw kaart wilt zetten. U kunt tien, twintig, dertig, veertig of vijftig euro aan reissaldo kopen. Wij klikken op € 20 saldo. Dit is het minimumbedrag voor het reizen met de trein wanneer u geen kaart met Voordeeluren hebt. Voor de bus, tram en metro hebt u minimaal vier euro nodig op uw kaart.
  111115_OV_Opladen
 • Klik op Volgende stap.
 • Een overzicht van uw bestelling verschijnt. U kunt eventueel nog andere producten bestellen door te klikken op Nog een bestelling doen. Wij doen dit niet.
 • Controleer of uw kaartnummer en bestelling klopt.
 • Klik op Volgende stap als uw gegevens kloppen (klopt het niet, klik op Vorige Stap en volg 'Stap 1: het bedrag kiezen' opnieuw).
 • Vul voor de orderbevestiging onder 'Emailadres' uw e-mail in.
 • Zet een vinkje voor Ik ga akkoord met de bestelvoorwaarden (pdf). U kunt hier eventueel op klikken om de bestelvoorwaarden in een pdf-document te lezen.
 • Klik op Betalen.

U gaat nu betalen via iDEAL. Let er hierbij op dat het webadres telkens begint met 'https'. Dit betekent dat u een veilige verbinding hebt.

 • Achter 'Uw bank' selecteert u uw eigen bank.
 • Klik op Verder.
 • Het iDEAL-betaalvenster van uw eigen bank verschijnt. Volg de instructies op het scherm.

Nadat de betaling is afgerond, ziet u op de website van de OV-chipkaart een bevestiging van uw betaling. U leest hier welke mogelijkheden u hebt om uw bestelling eventueel te annuleren en u ziet dat er een bevestiging van de aankoop naar het opgegeven e-mailadres wordt verzonden.

Het saldo dat u net hebt aangekocht, moet nog op de kaart worden gezet bij een zogenaamd ophaalpunt. Een ophaalpunt zoeken bij u in de buurt, doet u op de volgende manier:

 • Klik op de website www.ov-chipkaart.nl in het roze menu op Klantenservice.
 • Klik onder het roze menu op Servicepuntenzoeker
 • Bij de servicepuntzoeker typt u een adres bij u in de buurt, zodat u dichtbij uw saldo kunt opladen. U kunt op drie manier het veld achter 'Adres' invullen: 
  1. alleen uw postcode zonder spaties, 
  2. straatnaam, huisnummer en plaatsnaam, 
  3. of alleen de plaatsnaam.

 • Achter 'Servicetype' selecteert u de optie Bestelling ophalen (via webwinkel)
 • Klik op Zoeken.

U ziet nu een overzicht van de plekken waar u bij u in de buurt het saldo op uw kaart kunt zetten. Ze staan op een kaart en onder de kaart kunt u de locaties ook aanklikken.

Klik onder de kaart op een locatie om de mogelijkheden bij die locatie te zien. Hoe u ter plaatse uw saldo op de kaart moet zetten, leest u in een pdf-bestand. Dit opent u door te klikken op de link Download de instructiefolder (pdf). Lees dan de instructie onder 'Bestelling ophalen'. 

Nu alleen nog de bestelling ophalen en u kunt gerust op pad! 

Wilt u meer weten over de aanschaf en het gebruik van de OV-chipkaart? Volg dan op onze website de cursus 'Omgaan met de OV-chipkaart' en klik op Start te cursus om te beginnen. Deze cursus is alleen beschikbaar voor leden.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.