Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

OV-chipkaart: opwaarderen

OV-chipkaart opwaarderenAls u met het openbaar vervoer reist, kunt u niet meer om de OV-chipkaart heen. Dit is het betaalmiddel voor bus, tram, metro en trein. Op deze kaart zet u een bepaald bedrag. Wanneer u met het openbaar vervoer reist, worden de kosten van de rit afgeschreven van de kaart. Om te reizen, moet u regelmatig saldo op uw kaart zetten. U leest hier hoe u dat eenmalig doet.

De OV-chipkaart is te koop via www.ovshop.nl of op stations, bij tabakszaken en supermarkten. Wilt u eerst meer weten over het kopen van een OV-chipkaart, lees dan het artikel ' De OV-chipkaart'.

Hebt u een persoonlijke OV-chipkaart? Dan kunt u gebruikmaken van 'Mijn OV-chip' voor het opwaarderen. Daarmee hebt u extra mogelijkheden, zoals online bekijken hoeveel geld er op de kaart is gezet en wat er is afgeboekt. Meer daarover leest u in het artikel 'Mijn OV-chipkaart'.

U kunt uw OV-chipkaart onder andere opwaarderen bij een automaat in een winkel, op een NS-station of online. Wij laten u in onderstaand filmpje zien hoe u uw OV-chipkaart opwaardeert bij een automaat in een winkel. Verderop staat hoe u dat online doet.

Via de website www.ov-chipkaart.nl kunt saldo bestellen voor uw anonieme of persoonlijke OV-chipkaart. U kunt kiezen of u uw reissaldo automatisch of eenmalig wilt opwaarderen. Wij leggen uit hoe u eenmalig online saldo kunt bestellen. U geeft aan hoeveel u wilt opwaarderen en betaalt dit bedrag via iDEAL. Vervolgens zet u het bedrag via een ophaalautomaat in de buurt op uw kaart. Dit hoeft niet als u met de trein reist. Dan wordt het bedrag bij het inchecken op uw pas gezet. Bent u niet bekend met iDEAL? Lees dan eerst het artikel 'Online betalen met iDEAL'.

 • Ga naar de www.ov-chipkaart.nl.
 • Klik rechts onder 'Direct regelen' op Saldo bestellen.
 • Vul in de tekstbalk onder 'Kaartnummer' het nummer in dat op uw OV-chipkaart staat. Zet de cijfers allemaal achter elkaar zonder spaties.
 • Klik onder 'Bedrag' op het balkje waarin de tekst '€ 10,00' staat. Hier kunt u aangeven hoeveel saldo u op uw kaart wilt zetten.
 • U kunt tien, twintig, dertig, veertig of vijftig euro aan reissaldo kopen. Wij klikken op € 20 saldo. Dit is het minimumbedrag voor het reizen met de trein wanneer u geen kaart met Voordeeluren hebt. Voor de bus, tram en metro hebt u minimaal vier euro nodig op uw kaart.
 • Vul onder 'E-mailadres' uw e-mailadres in.
 • Zet een vinkje voor Ik ga akkoord met de bestelvoorwaarden (pdf).
 • Klik op Betalen.

U gaat nu betalen via iDEAL. Let er hierbij op dat het webadres telkens begint met 'https'. Dit betekent dat u een veilige verbinding hebt.

 • Achter 'Uw bank' selecteert u uw eigen bank. Klik hiervoor op het balkje met de tekst '- Selecteer -' en klik op uw bank.
 • Klik op Verder.
 • Het iDEAL-betaalvenster van uw eigen bank verschijnt. Volg de instructies op het scherm.

Nadat de betaling is afgerond, ziet u op de website van de OV-chipkaart een bevestiging van uw betaling. U leest hier welke mogelijkheden u hebt om uw bestelling eventueel te annuleren en u ziet dat er een bevestiging van de aankoop naar het opgegeven e-mailadres wordt verzonden.

Het saldo dat u net hebt aangekocht, moet nog op de kaart worden gezet bij een zogenaamd ophaalpunt. Alleen wanneer u met NS reist, hoeft u dit niet te doen. Het saldo wordt namelijk automatisch bij het inchecken op uw pas gezet.

Een ophaalpunt zoeken bij u in de buurt, doet u op de volgende manier:

 • Ga naar de website www.ov-chipkaart.nl.
 • Klik bovenaan op Menu.
 • Klik op Service en contact > Zoek een servicepunt.
 • Typ in het veld onder 'Straatnaam en nummer, postcode, woonplaats of stationsnaam' een adres bij u in de buurt, zodat u dichtbij uw saldo kunt opladen. U kunt op vier manieren het veld invullen:
  1. uw postcode zonder spaties;
  2. straatnaam, huisnummer en plaatsnaam;
  3. uw plaatsnaam;
  4. de naam van een station bij u in de buurt.
 • Klik vervolgens onder 'Servicetype' op Alle services.
 • Klik op de optie Bestelling ophalen.
 • Klik op Zoeken.

U ziet nu een overzicht van de plekken waar u bij u in de buurt het saldo op uw kaart kunt zetten. Deze staan op een kaart en onder de kaart kunt u de locaties aanklikken.

Klik onder de kaart op een locatie om de mogelijkheden bij die locatie te zien. Hoe u ter plaatse uw saldo op de kaart moet zetten, leest u in een pdf-bestand. Dit opent u door te klikken op de link Download de instructiefolder (pdf). Lees dan de instructie onder 'Bestelling van de webwinkel ophalen'.

Nu alleen nog de bestelling ophalen en u kunt gerust op pad!

Wilt u meer weten over de aanschaf en het gebruik van de OV-chipkaart? Volg dan op onze website de cursus 'Omgaan met de OV-chipkaart' en klik op Inloggen om cursus te starten om te beginnen. Deze cursus is alleen beschikbaar voor leden.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.