Zoeken
Menu Zoek

PowerPoint 2007: een diavoorstelling maken

Met PowerPoint 2007 kunt u mooie diapresentaties maken. Maak bijvoorbeeld een presentatie van uw muntenverzameling of een fotoverslag van uw vakantie.

Een PowerPoint-diashow bestaat uit meerdere dia's achter elkaar. Op een dia kunt u verschillende elementen plaatsen:

 • tekst;
 • foto's;
 • grafieken en tabellen;
 • geluid;
 • film. 
Wij maken in dit artikel een diashow met tekst en foto's. We verfraaien de diashow met een bijzondere opmaak en voegen daarna overgangen tussen de dia's toe.
 • Open PowerPoint door te klikken op Starten > Alle programma's > Microsoft Office > Microsoft PowerPoint2007
 • PowerPoint opent direct met de eerste dia, waarop u de titel van uw diashow kunt zetten. Klik op Klik om een titel te maken en typ uw titel.
 • Het tekstvak past zich automatisch aan aan de hoeveelheid getypte tekst, mits er voldoende ruimte is op de dia. Bij te weinig ruimte worden de letters automatisch verkleind, zodat het toch past.
 • titeldia maken
 • Typ in het veld voor de ondertitel de ondertitel van de diashow. U kunt dit vak zo nodig ook verwijderen, door op de rand van het vak te klikken (de lijn wordt een doorgetrokken streep) en op de Delete-toets op het toetsenbord te drukken.
 • Voeg een nieuwe dia toe door op het tabblad 'Start' van het lint te klikken op Nieuwe dia.

Vul de nieuwe dia met tekst en bijvoorbeeld een foto.

 • Klik in het tekstveld en typ een tekst.
 • Klik op het pictogram voor afbeelding invoegen om een foto aan de dia toe te voegen.
 • de dia vullen
 • Een Verkenner-venster opent waarmee u op de computer naar een foto kunt zoeken. Klik op de gewenste foto.
 • Klik op Invoegen.

Opmerking: U kunt op deze wijze ook kiezen voor het invoegen van een tabel, een grafiek, een SmartArt-afbeelding, een illustratie en een mediaclip. Een mediaclip is een filmpje.

Het is leuk om een mooi thema te kiezen voor uw diashow. Een thema is een bepaalde opmaak die op alle dia's wordt toegepast.

 • Klik op het tabblad Ontwerpen en ga met de muisaanzwijzer over de verschillende thema's.
 • diashow verfraaien
 • U ziet direct het resultaat van het gekozen thema op uw dia. Er zijn drie rijen thema's. U vindt ze door te klikken op de pijltjes rechts van de thema's. Klik op het thema van uw keuze. Het thema wordt doorgevoerd op alle dia's in uw diashow. 
 • U kunt de kleuren of het lettertype van het thema nog aanpassen. Klik rechts van de thema's op Kleuren en Lettertypen om dit in te stellen. 

Tip:  wilt u tussendoor bekijken hoe uw diashow eruitziet, klik dan op Diavoorstelling > Vanafbegin. U gaat van dia naar dia met de pijltjestoetsen op uw toetsenbord.

Veel mensen vinden dat een diashow niet kan zonder geanimeerde overgangen tussen de ene dia en de volgende. U voegt ze als volgt toe.

 • Klik op het tabblad Animaties
 • Ga in het vak 'Overgang naar deze dia' met de muisaanwijzer over één van de overgangen. U ziet direct een voorbeeld. Er zijn meerdere rijen overgangen, te vinden onder het kleine pijltje rechts van de overgangen.  
 • Klik op een van de overgangen.
 • De overgang wordt toegepast op de dia. Stel per dia de overgang in of klik op Op alles toepassen om de overgang op de hele diashow toe te passen.

Is uw diashow af? Dan kunt u hem opslaan. Dat kan op twee manieren:

 1. Als u de diashow opslaat als PowerPoint-presentatie (Office-knop > pijltje naast Opslaan als > PowerPoint-presentatie), heeft degene die de presentatie opent PowerPoint nodig en moet de diashow handmatig worden gestart.
 2. Als u de diashow opslaat als PowerPoint-voorstelling (Office-knop > pijltje naast Opslaan als > PowerPoint-voorstelling), krijgt degene die de voorstelling opent direct de diavoorstelling te zien. Wel zo leuk! Bijkomend voordeel is dat men de diashow ook kan zien als men geen Office 2007 heeft.
Auteur: TB
Gewijzigd: 15 juli 2015
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
luus op dinsdag 28 oktober 2014 16:13: kan er geen aanvulling geven worden hoe je muziek aan een power pont kunt toevoegen?
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 9 februari 2013 11:52: ik mis het toverstafje om een illustratie transparant te maken, dan kon in powerpoint 2003,
avatar
Pinkie op maandag 26 november 2012 16:13: reportage power point is gelukt door de goede uitleg. jammer dat er geen muziekbijvoegen ie uitgeleg. Heb meerdere mailen zelf gebprobeerd,maar niet gelukt
avatar
Wil Gipman op donderdag 29 maart 2012 18:19: Met Powerpoint kan men meer doen dan een Presentatie maken. Powerpoint kan ook gebruikt worden om CD hoesjes te maken. Door een rechthoek te tekenen en via dan de optie opmaak kan men instellen naar 12.1 mm. Ook kan men foto's bijsnijden. Er zijn meer mogelijkheden, want men kan ook kaartjes maken. Door rechts op de afbeeldingen kan kiezen voor opslaan als Afbeelding. Een handig programma voor Office is het programma Ubit MENU dat bij installeren een office 2003 menu ( knop ) in elk office programma maakt. Zo heeft men behalve het soms moeilijke lint een goed hulpje. http://www.ubit.ch/software/ubitmenu-languages/
avatar
IlkaQ op vrijdag 20 januari 2012 12:01: Het is jammer dat er geen uitleg over muziek invoegen en het comprimeren is gegeven IQ
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 1 april 2011 17:33: heel goed artikel, ga zo door.
avatar
germiek op woensdag 9 maart 2011 10:42: Als U wilt leren muziek toe te voegen in een powerpointpresentatie,kijk dan eens op www.gratiscursus.be
avatar
luus op dinsdag 1 maart 2011 14:42: jammer dat er geen uitleg is voor powerpoint 2003 kan geen powerpoint maken omdat ik geen goede uitleg heb voor 2003
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 17 februari 2011 15:00: ik zoek een uitleg om van een powerpointshow dias te gebruiken om een mooie kaart van te maken zodat ik dat zelf makkelijk kan aflezen en de plaatjes op kan slaan om later te gebruiken bvd
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 24 januari 2011 13:37: Ik ben op zoek naar een cursus "Diashow "met muziek. Wij wonen in Amersfoort, maar ik wil ook wel naar een andere plaats. Powerpoint 2007 hebben wij niet.
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 4 oktober 2010 14:17: Het is gelukt.Alleen vind ook ik het jammer dat er niets uitgelegd wordt over een muziekje op de achtergrond.Misschien kan dat er nog eens bij in deze uileg! Gerrit van der Meer
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 16 september 2010 15:14: ik vind jammer dat de muziek op de achtergrond niet vermeld wordt hoe je dat moet doen , de rest is mij gelukt, deze uitleg is duidelijk
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 16 september 2010 15:13: ik vind jammer dat de muziek op de achtergrond niet vermeld wordt hoe je dat moet doen , de rest is mij gelukt, deze uitleg is duidelijk
avatar
kw317 op maandag 12 juli 2010 18:59: Helder en duidelijk
avatar
grekumi op donderdag 24 juni 2010 22:09: De link naar de PowerPoint Mailgroep-pagina isniet in orde. Deze verwijst naar Kaartenmaken en dat zal niet de bedoeling zijn. Verder duidelijk ....
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 30 mei 2010 17:49: erg helder
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.