Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Snapdrop: bestanden delen met apparaat dichtbij

Bestanden Delen
Verstuur via Snapdrop makkelijk bestanden naar andere apparaten die op hetzelfde wifi-netwerk zitten.

Even een bestand van de smartphone naar de computer krijgen? Of een foto overzetten van een Mac naar een Windows-computer? Dat kan snel en gemakkelijk met Snapdrop (spreekt uit: snep-drop). Via de website Snapdrop.net verstuurt u foto's, video's of andere bestanden naar de verbonden apparaten. Kabels of usb-sticks zijn niet nodig. Een programma installeren of een account maken ook niet. En het werkt in elke browser. De enige eis voor het uitwisselen van bestanden, is dat de apparaten verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk. En op de apparaten moet Snapdrop.net geopend zijn. Privacy is gegarandeerd, want de bestanden verlaten het eigen netwerk niet. Om dezelfde reden gaat het overzetten ook sneller dan bij bijvoorbeeld bestanden mailen of in de cloud zetten.

Iets versturen via Snapdrop gaat als volgt.

 • Ga naar snapdrop.net op de apparaten die u met elkaar wilt verbinden.
 • Gebruikers krijgen automatisch een willekeurige netwerknaam toegekend. Die staat onderaan in beeld. In de rest van het veld staan de verbonden apparaten, ook met een willekeurige naam.
 • Klik of tik op het apparaat waar u iets naar wilt versturen.
  Snapdrop voorbeeld
 • Op de iPhone of iPad: Tik op Fotobibliotheek als u een foto gaat versturen of op Kies bestanden voor een ander soort bestand.
 • Het programma waarmee u door de bestanden op het apparaat navigeert, opent. Zoek naar het bestand en selecteer het. Meerdere bestanden selecteren kan ook.
 • Klik of tik op Openen (Windows/Mac), Voeg toe (iPhone/iPad) of Klaar (Android). De bestanden worden direct verstuurd.
 • Het ontvangende apparaat krijgt een bericht. Klik of tik daar op Save om het bestand op te slaan.
 • Zijn er meerdere bestanden tegelijk verstuurd, dan komen die apart binnen. Klik of tik dan steeds op Save.
  • Windows: Het bestand is gedownload. U vindt het terug via de Verkenner in de map Downloads.
  • Android (Samsung met Android 11): Tik op Downloaden. Het bestand wordt opgeslagen bij Downloads en eventueel ook bij de afbeeldingen of video's.
  • iPhone/iPad (iOS 15): Tik op Download. Het bestand wordt opgeslagen en is terug te vinden in de app Bestanden.
  • Mac: Klik de eerste keer op Sta toe. Het bestand wordt gedownload. U vindt het terug via Finder in de map Downloads.

Snapdrop is veilig en privacy vriendelijk. Verzonden bestanden worden volgens de makers nooit opgeslagen op een server. Ze blijven immers binnen het eigen wifi-netwerk. Tijdens het overzetten via internet zijn de bestanden versleuteld. Daarbij is de site is open source. Dat geeft aan dat de makers transparant zijn over wat de site kan en doet.

Lukt het niet om iets te verzenden? Dit kunt u doen:

 • Ververs op de apparaten de pagina van Snapdrop. Voer hiervoor de url 'www.snapdrop.net' opnieuw in bij het internetprogramma.
 • Als u lang bezig bent op het ene apparaat, kan het scherm van het andere apparaat uitgaan na een bepaalde tijd. Daarna wil Snapdrop weleens haperen. Zet dit (tijdelijk) uit op de iPhone/iPad of Android-smartphone of -tablet. Ververs de pagina van Snapdrop en probeer het opnieuw.
 • Controleer of alle apparaten echt hetzelfde wifi-netwerk gebruiken. Het gaat bijvoorbeeld mis als de computer internet gebruikt via een kabel die erin steekt, in plaats van een draadloos netwerk. Of als bijvoorbeeld een van de apparaten op een gastnetwerk is aangemeld.

Er zijn een hoop manieren om bestanden te delen of over te zetten. Welke is handig voor welk doel?

 • Snapdrop is een goeie optie om snel bestanden uit te wisselen tussen apparaten die bij elkaar in de buurt zijn.
 • Airdrop werkt hetzelfde als Snapdrop, maar bestaat alleen voor Apple-producten.
 • WeTransfer is handig om grote bestanden mee te versturen (tot 2 GB).
 • De cloud is handig om op afstand samen met anderen aan hetzelfde bestand te werken. En om de bestanden gelijk ook te back-uppen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.