Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 9 januari 2018

Starten met de app Mail (Windows 8.1)

De app Mail in Windows 8.1 is een bijzonder eenvoudig e-mailprogramma. U kunt er bijvoorbeeld uw webmailaccounts (zoals Gmail, Hotmail en Outlook.com) in beheren. De app kent wel wat beperkingen.

De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

Door de opzet van de app Mail vindt u er snel uw weg. Maar de app kent wel een aantal beperkingen. Of u daar last van hebt, hangt af van de eisen die u aan een mailprogramma stelt. De belangrijkste beperkingen zijn:

  • Een envelopje wijst u de weg naar uw Postvak IN en daaronder staan slechts een aantal andere opties, zoals 'Mappen'. Daarin vindt u de mappen die direct zichtbaar zijn. Namelijk: 'Postvak IN', 'Concepten', 'Verzonden', 'Postvak UIT', 'Ongewenste e-mail' en 'Verwijderd'. Het beheren van mappen zit vrij ver verstopt. (Klik op uw Postvak IN. Klik dan met de rechtermuisknop op een leeg plekje. Onder in beeld verschijnt een balk. Klik op Mappen beheren. Nu ziet u opties zoals een nieuwe map of nieuwe submap maken.)
  • Het is niet mogelijk uw berichten te voorzien van een achtergrondkleur of leuke achtergrondafbeeldingen.
  • POP3-accounts werken niet in de app Mail. Veel providers werken met deze accounts. Een enorme misser van Microsoft dus! De meeste providers bieden tegenwoordig wel de mogelijkheid uw account in te stellen met IMAP. Hier kan de app Mail wel mee overweg. Of u IMAP voor uw providermail kunt gebruiken, leest u op de site van uw provider.

Gelukkig zijn er oplossingen die zorgen dat u wel het POP3-account van uw provider in de app kunt instellen. En oplossingen waardoor u mappen kunt maken. Deze oplossingen bespreken we hieronder.

Zoals u hebt kunnen lezen in het artikel 'Windows 8.1: de basis', is een Microsoft-account eigenlijk noodzaak als u gebruik wilt maken van alle mogelijkheden van 8.1. Wanneer u tegelijk met het Microsoft-account een Outlook.com-account aanmaakt, kunt u het account van uw provider importeren in Outlook.com. Uw e-mails worden daarna standaard gelezen in de app Mail. Bovendien kunt u via Outlook.com mappen maken en deze worden automatisch zichtbaar in de app.

Alles over Outlook.com en een Microsoft-account leest u in het artikel 'Outlook.com: beginnen met e-mail'. Hoe u het account van uw eigen provider importeert in Outlook.com, leest u in het artikel 'Overal uw mail openen' in Enter 58, vanaf pagina 30.

Hebt u een POP3-account van uw provider en wilt u dat niet via Outlook.com laten binnenkomen, dan biedt het programma Windows Live Mail uitkomst. U kunt dat programma dan gebruiken in plaats van de app Mail.

Windows 7-gebruikers kennen het programma waarschijnlijk: in dat besturingssysteem zit standaard geen e-mailprogramma en de meeste gebruikers installeren Windows Live Mail.

Op onze site hebben we een aantal artikelen over Windows Live Mail die u leren werken met het programma. Alle informatie die u leest is ook van toepassing op Windows 8.1.

We bespreken nu de belangrijkste handelingen in de app Mail die u standaard op het Startscherm vindt. We beginnen bij het toevoegen van een e-mailaccount en laten u daarna zien hoe u berichten leest, verstuurt, opmaakt en hoe u bijlages toevoegt.

Een e-mailaccount toevoegen (met uitzondering dus van een POP3-account), zoals een Gmail-account, is erg eenvoudig. U doet dat als volgt:

  • Klik op het Startscherm op de app Mail.
  • Open de charm Instellngen (Windows-toets+I).
  • Klik op Accounts.
  • Klik op Een account toevoegen of Voeg een account toe.
  • Klik op het soort account en volg de instructies om het e-mailadres en wachtwoord toe te voegen.

Daarna is het account actief.

Als u de app opent ziet het venster er overzichtelijk uit. De app is verdeeld in drie verticale stroken: een gekleurde strook links (1), een strook met een bijzonder lichte achtergrondkleur in het midden (2) en een strook rechts (3). Onder aan het venster staat een smalle gekleurde horizontale band die helemaal rechts drie puntjes bevat (4). En ten slotte ziet u rechts bovenaan drie pictogrammen (5).

app Mail

De verschillende delen hebben de volgende functie:

  1. Links, in de gekleurde balk vindt u alle hoofdmappen. Standaard zijn de submappen onder het envelopje uitgeklapt. In Outlook zijn dit de mappen 'Nieuwsbrieven', 'Sociale netwerken', en 'Mappen'.
  2. De middenstrook geeft een overzicht van de inhoud van een geselecteerde map.
  3. De strook rechts toont de inhoud van de eerste geselecteerde mail.
  4. Als u klikt op de horizontale band onderaan, schuift deze omhoog. Er worden verschillende opties zichtbaar.
  5. Klik rechtsboven op het pictogram met de prullenbak om een bericht te verwijderen. Het plusteken zorgt voor een nieuw bericht en met de andere knop beantwoordt u het geopende bericht.

Een bericht typen en versturen is zo gebeurd.

  • Open de app Mail.
  • Klik rechtsboven op het pictogram Nieuw Nieuw bericht als u een bericht wilt verzenden.
  • Onder 'Aan' vult u het e-mailadres in van de ontvanger.
  • Klik op Voeg een onderwerp toe, en vul een onderwerp in.
  • In het berichtveld kunt u uw bericht typen.
  • Als u klaar bent klikt u rechtsboven op het pictogram Verzenden 261015_Pictogram.

Opmerkingen:

  1. De app Mail werkt nauw samen met de app Personen. En deze app is de opvolger van 'Contactpersonen'. U vindt er dus alle gegevens van uw vrienden en bekenden in terug en u kunt deze natuurlijk ook zelf invoeren.
  2. Standaard ziet u een veld voor de ontvanger ('Aan') en een veld 'CC'. In het veld 'CC' kunt u ook e-mailadressen plaatsen. De geadresseerden ontvangen dan een kopie van het bericht. Klik links op Meer (weergeven) om verdere opties zichtbaar te maken. Dat zijn er slechts twee: 'BCC' en 'Prioriteit'. Ook bij 'BCC' stuurt u een kopie van het bericht naar geadresseerden, maar het verschil met 'CC' is dat in dit geval de e-mailadressen niet zichtbaar zijn voor de ontvangers. Met 'Prioriteit' kunt u aangeven hoe belangrijk het bericht is (kies daarbij uit de opties 'Normaal', 'Hoog' of 'Laag').

Natuurlijk kunt u met de app Mail de tekst in een bericht opmaken. U maakt de opties zichtbaar door in een nieuw bericht met de rechtermuisknop te klikken op een willekeurige plek. U ziet dan in een blauwe balk onder aan het scherm de opmaakopties.

  • LettertypeLettertype
    Hiermee past u de grootte en het gebruikte lettertype aan.
  • KleurKleur
    Wijzigt de letterkleur.
  • MarkerenMarkeren
    Hiermee markeert u een geselecteerd stuk tekst.
  • Vet Vet
    Maakt geselecteerde tekst vetgedrukt.
  • CursiefCursief
    Maakt geselecteerde tekst schuingedrukt.
  • OnderstrepenOnderstrepen
    Onderstreept de geselecteerde tekst
  • LijstLijst
    Maak een lijst met opsommingstekens of een genummerde lijst.
  • EmoticonEmoticon
    Hiermee kunt u kleine plaatjes invoegen in het bericht, zoals smileys.
  • HyperlinkHyperlink
    Hiermee kunt u internetlinks toevoegen.

U kunt de tekstopmaakopties op twee manieren gebruiken:

  1. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige plek in het bericht. Selecteer een opmaakoptie, bijvoorbeeld Vet. Typ de tekst die u vetgedrukt wilt hebben. Klik weer met de rechtermuisknop op een willekeurige plek in het bericht en deselecteer de opmaakoptie.
  2. Selecteer een stuk tekst of een woord dat u wilt opmaken. Nadat u de selectie hebt gemaakt verschijnt de blauwe balk. Selecteer daarin de gewenste opmaakoptie.

Een bestand, zoals een foto of een Word-document meesturen met een bericht is in de app Mail erg eenvoudig, maar het is waarschijnlijk wel even wennen. Het gaat als volgt:

  • Klik op de optie BijlagenPaperclip.
  • Klik op Deze pc en dan nog eens op Deze pc.
  • Open de map 'Documenten' of een andere map waarin uw bestand staat. Klik op het bestand en klik dan rechtsonder op Toevoegen.
  • U keert terug naar het e-mailbericht. De bijlagen ziet u staan onder het onderwerp.

Snel zoeken naar een ontvangen bericht? Dat kan in de app Mail op twee manieren:

1. Open de charm 'Zoeken', door met de muis naar de rechterbovenhoek te bewegen en klik daarna op Zoeken.
2. Gebruik de sneltoetsen Windowstoets+Q.

Het zoeken daarna gebeurt door een zoekterm in te typen en daarna op het vergrootglas te klikken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.