Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 november 2021

Windows Live Mail: bijlagen en afbeeldingen versturen

In Windows 7 zit standaard geen mailprogramma. Veel mensen gebruiken Windows Live Mail, een mailprogramma dat los te downloaden is en daarna gratis te gebruiken. In dit artikel leest u hoe u werkt met bijlagen en afbeeldingen.
De redactie werkt dit artikel niet meer bij omdat Microsoft het pakket Windows Essentials niet meer ondersteunt. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Wij adviseren een ander programma te gebruiken. Meer daarover leest u in het artikel 'Overstaphulp Windows Essentials'.
Bent u nog niet bekend met Windows Live Mail? Dan is het raadzaam om eerst het artikel 'Windows Live Mail: installeren en e-mail versturen' te lezen.
In Windows Live Mail kunt u eenvoudig één of meer bestanden meesturen met uw e-mail. Bijvoorbeeld foto's of teksten. Deze meegezonden bestanden noemt men 'bijlagen'. U kunt ook e-mails van anderen ontvangen met aangehechte bijlagen. In de volgende stappen leert u hoe u bijlagen kunt versturen en hoe u bijlagen kunt openen. Maar u leert ook een bijzonder geval van e-mail met bijlagen versturen, namelijk zogenoemde fotoberichten.
In principe kunt u onbeperkt bijlagen versturen. Houd wel de omvang van de bijlagen in de gaten. Doorgaans wordt een grens van 5MB per e-mail gehanteerd. Veel providers weren e-mails die te groot zijn. U krijgt dan een foutmelding retour dat uw e-mail te groot was voor de mailbox van de ontvanger. U kunt dan proberen om de e-mail te versturen met minder bijlagen of om de bijlagen te verspreiden over meerdere mailtjes.

Een bijlage bij uw mail meesturen, doet u als volgt:

 • Open Windows Live Mail via Starten > Alle programma's > Windows Live Mail).
 • Klik op de knop E-mailbericht in het tabblad 'Start'.
  181115_emailbericht
 • Klik op Invoegen > Bestand toevoegen.
  181115_InvoegenBestand
 • Een nieuw venster verschijnt. Zoek het bestand dat u als bijlage wilt versturen. Dit kan bijvoorbeeld een Word-document zijn of een afbeelding. Selecteer het gewenste bestand en klik op Openen.
 • Het bestand verschijnt direct in uw bericht, u ziet het achter het paperclipje.Wilt u meer bestanden versturen, herhaal dan deze stappen.
 • U kunt nu uw e-mail op de gebruikelijke manier schrijven en verzenden.
Als u een e-mail ontvangt met een bijlage erbij dan herkent u dat aan een pictogram van een paperclip. Opent u de e-mail dan ziet u de bijlage onder 'Aan' staan. Open de bijlage door er dubbel op te klikken. In het geval van een afbeelding, opent de afbeelding vaak meteen. Maar het kan ook voorkomen dat u voor het openen van een bijlage een keer op Openen moet klikken. Dit is een soort beveiliging. Open alleen afbeeldingen waarvan u de afzender en de e-mail vertrouwt.

U hebt hiervoor gelezen hoe u bijlagen meestuurt bij uw mailbericht. U kunt ook afbeeldingen in uw mailbericht meesturen, dus gewoon als plaatje tussen de tekst. De gewenste afbeelding moet ergens op uw computer opgeslagen zijn. U voegt het als volgt in:

 • Klik op E-mailbericht om een nieuw bericht aan te maken.
 • Plaats de cursor in uw mailbericht op de plek waar u de afbeelding wilt invoegen.
 • Klik op Invoegen > Enkele foto.
  181115_Foto
 • Zoek het bestand op de computer op, klik het aan en klik vervolgens op Openen.
 • De afbeelding staat nu in uw e-mailbericht. U kunt aan de hoekjes de afbeelding kleiner slepen, houd daarbij Shift-toets ingedrukt zodat de verhouding van de afbeelding goed blijft.
 • In het tabblad 'Indeling' (zichtbaar als de afbeelding in uw e-mailbericht geselecteerd is) hebt u verschillende opmaakopties. Probeer ze gerust eens uit. Wat u waarschijnlijk het meest zult gebruiken is de uitlijning. Daarmee bepaalt u of u de afbeelding links, recht of bijvoorbeeld in het midden van uw e-mailbericht wilt plaatsen. Klik in het tabblad 'Indeling' bij de groep 'Uitlijning' op het pijltje naar beneden met het streepje erboven. Dan hebt u alle opties om de afbeelding uit te lijnen tot uw beschikking. Klik op een optie en uw afbeelding wordt direct uitgelijnd. U kunt net zo veel opties proberen totdat u tevreden bent.
 • U kunt de afbeelding ook verplaatsen door met uw linkermuisknop op de afbeelding te klikken, deze vast te houden, de foto naar een andere plek te verslepen en de muisknop vervolgens los te laten.

Met Windows Live Mail kunt u gemakkelijker foto's versturen. Mailt u met een Hotmail-, Live-adres of Outlook.com-adres óf hebt u een ander e-mailadres gekoppeld aan een Microsoft-account, dan kunt u uitgebreide diavoorstellingen versturen waarbij u de foto's gratis mag opslaan op OneDrive. Dit is een van de servers van Microsoft. Via de daadwerkelijke mail worden dan alleen miniatuurversies van de foto's verstuurd, waarna de ontvanger via internet de grote foto's kan zien.

 • Klik hiervoor in het lint op Start en klik op Fotobericht.
  181115_FotoBericht
 • Als u nog niet bent aangemeld bij Microsoft, opent nu het inlogschem. Vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in en klik op Aanmelden.

U ziet nu een nieuw, leeg bericht. Tegelijkertijd opent een overzicht van uw mappen (Verkenner). Hiermee kunt u naar de gewenste foto’s kunt bladeren en ze selecteren. U kunt meerdere foto's tegelijkertijd selecteren door ze aan te klikken terwijl u de CTRL-toets ingedrukt houdt.

 • Selecteer de foto's.
 • Klik na het selecteren op Openen. U ziet dan de gekozen foto’s in uw mailbericht verschijnen.
 • Onder Indeling kiest u een bepaalde albumstijl: alle foto's in het gelid of speels naast elkaar.

Wisselen tussen album en tekst

 • Een fotobericht bevat een fotoalbum binnen het bericht. U kunt het album een naam geven door te klikken op Voer hier de naam van het album in. Klik boven het fotokader om een tekst in te voeren. Het lint verandert mee en geeft nu opties voor tekst weer. Klik weer op de foto's om terug te schakelen naar de opties voor fotoalbums.
 • Tot slot vult u een mailadres en een onderwerp in en uw fotobericht is klaar om te versturen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.