Menu Zoek

Veilig apps en programma's downloaden

Wanneer is een app of programma veilig?Wat een gebruiker allemaal kan doen met een pc, smartphone of tablet hangt af van wat erop staat. Hoe weet u welke apps veilig zijn?

Op elke computer, smartphone en tablet staan programma’s (ook wel apps genoemd). Die zijn er om een bepaalde taak te doen. Word om tekst mee te verwerken, een browser om het internet op te gaan of Spotify om muziek mee te luisteren. Allemaal voorbeelden van programma’s/apps. Standaard staan er al veel apps op een apparaat. Om de mogelijkheden van een computer, smartphone of tablet uit te breiden, zijn er meer (gratis) programma’s te downloaden. Bijvoorbeeld spelletjes, nieuws-apps of apps van kledingwinkels. Maar hoe weet u welke programma’s veilig zijn?

Elk apparaat heeft een eigen winkel om programma’s/apps te kopen. Op een Windows-computer is dat de Microsoft Store. Op een Android-smartphone of -tablet staat de Play Store. En alle Apple-producten (Mac, iPhone, iPad) maken gebruik van de App Store. In deze online winkels staan vele programma’s. Sommige zijn gratis en voor andere moet u betalen. In principe is de officiële winkel van uw apparaat de veiligste plek om nieuwe programma’s te downloaden. Alle apps in deze winkels worden namelijk gecontroleerd. Al verschilt het per winkel hoe streng de controle is. Zo is Apple heel strikt met wat er in de App Store komt, maar is de controle in de Play Store minder streng. Het kan dus geen kwaad om ook bij het downloaden uit deze winkels alert te blijven.

Wilt u een bepaalde app downloaden uit een van de ‘stores’? Let dan op de volgende dingen:

  • Zoek naar ervaringen van anderen. Lees de recensies in de appwinkel en zoek via Google naar beoordelingen van andere gebruikers. Zijn er veel problemen of vallen er dingen in negatieve zin op, download de app dan niet.
  • Controleer wie de uitgever/maker is van een app. Als er een onbekende uitgever bijstaat, tik dan op de naam van de uitgever om meer apps van dit bedrijf te zien. Zo krijgt u een beeld van het type apps dat het bedrijf maakt.
  • Kijk naar het aantal downloads. Apps van bekende bedrijven worden honderdduizenden keren gedownload. Met apps die nauwelijks worden gedownload, kan iets aan de hand zijn.
  • Kijk naar de spelling van de naam van de app en de tekst die erbij staat. Een (fictieve) app die Gmeel heet, is niet de app van het mailprogramma Gmail.

Niet alle apps zijn via de ‘stores’ verkrijgbaar. Sommige, over het algemeen gratis, programma’s zijn alleen via het internet te downloaden. Dat is niet geheel zonder risico. Hieronder geven we een aantal handvatten om het risico te beperken.

Overigens is downloaden via internet vooral bedoeld voor computers. Op de iPhone of iPad is downloaden buiten de App Store niet mogelijk. Het is op Android-apparaten wel mogelijk om apps te installeren die van internet afkomen. Maar dat is zeer onverstandig.

Vermijd downloaden via zogeheten verzamelsites, zoals Softonic. Deze sites bieden allerlei, vaak gratis, programma's aan. Maar naast het door u gewenste programma, installeert een verzamelsite ongevraagd vaak ook andere software. Vaak als iets gratis is op internet, is het belangrijk om extra alert te zijn.

Het is raadzaam om voor het downloaden de reputatie van het programma en de aanbieder op te zoeken. Is het een betrouwbaar programma? Ga dan rechtstreeks naar de website van de aanbieder of ontwikkelaar van de software om het programma te downloaden. Soms stuurt de aanbieder u door naar een website als download.com. Dat is veilig. De aanbieder heeft zijn software hier dan zelf verzameld.

Sommige websites met software zijn onoverzichtelijk. Er staan bijvoorbeeld meerdere knoppen met 'Download'. Terwijl maar één van de knoppen het programma daadwerkelijk downloadt. De andere knop brengt u bijvoorbeeld naar de website van een andere softwaremaker. Die heeft de knop dan ingekocht als reclame. Het is lastig om te ontdekken welke knop echt is en welke reclame is. Kunt u het verschil niet zien? Dan zit u waarschijnlijk niet op de website van de ontwikkelaar van het programma. Die zal meestal maar één Download-knop plaatsen. Gebruik dus een andere website om het programma te downloaden.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.