Menu Zoek

Wat is nieuw in macOS Sonoma?

nieuw-in-macos-sonoma-introOntdek wat u kunt verwachten van macOS 14 Sonoma. Dat is de nieuwste versie van het besturingssysteem voor Mac-computers.

Apple brengt elk najaar een nieuwe versie van het besturingssysteem uit. Zo'n systeem is nodig om de computer z'n werk te laten doen. Op 26 september 2023 lanceerde Apple de nieuwste versie: macOS 14 Sonoma. Dit jaar zijn er geen heel grote wijzigingen, maar wel een aantal verbeteringen en nieuwe functies.

Snel informatie uit apps bekijken, zonder ze te openen? Zet in macOS Sonoma widgets op het bureaublad. Een agenda-widget laat bijvoorbeeld zien welke afspraken er zijn. Of bekijk altijd de weersverwachting. Gebruikt u al widgets op een iPhone? Dan zet u deze gemakkelijk over op het bureaublad van de Mac. Zonder de apps op de Mac te installeren.

Widgets op de Mac

Een veelgebruikte website zet u vanaf de nieuwe macOS-versie op het dock. Een webpagina werkt dan net als een app, maar dan met een eenvoudige knoppenbalk. Voeg een website toe door die te openen in Safari. Klik in de menubalk op Archief > Voeg toe aan Dock > Voeg toe.

In macOS Sonoma zitten nog meer (kleine) aanpassingen. Het toegangsscherm is vernieuwd en heeft als achtergrond een bewegende foto. Typen gaat sneller door een verbeterde autocorrectie. Die vult niet alleen woorden aan, maar ook zinnen. Accepteer de suggesties door op de spatiebalk te drukken. Bij videogesprekken blijf je zelf in beeld als je jouw scherm deelt. En er is een speciale Game Mode, waardoor er minder vertraging is bij het spelen van videogames.

Niet alle Macs kunnen de overstap maken naar macOS Sonoma. Sommige oudere modellen vallen af. Dat zijn de MacBook 2017, MacBook Pro 2017, iMac 2017 en 2018. Bekijk welk model u hebt door te klikken op het Apple-logo en daarna op Over deze Mac.

De volgende computers en laptops zijn geschikt voor macOS Sonoma:

 • MacBook Air 2018 en nieuwer
 • MacBook Pro 2018 en nieuwer
 • iMac 2019 en nieuwer
 • iMac Pro
 • Mac Pro 2019 en nieuwer
 • Mac Studio 2022
 • Mac Mini 2018 en nieuwer

MacOS Sonoma is sinds 26 september beschikbaar. Wilt u de update installeren? Volg daarbij dan deze stappen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.