SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Windows 10: privacy-instellingen na de Creators Update

Privacy Windows 10, Creators Update

Nadat de Creators Update of de Fall Creators Update op de Windows 10-pc is geïnstalleerd, kan het geen kwaad de privacy-instellingen opnieuw door te lopen.

Microsoft beloofde in de Creators Update de privacy-instellingen in Windows 10 aan te pakken. Het zou allemaal overzichtelijker worden en (dus) duidelijker voor de gebruiker. Maar het nieuwe overzicht blijkt niet veel te verschillen van het bestaande. Het is een kwestie oude wijn in nieuwe zakken. Eén ding is wel nieuw: het privacy dashboard. Dat zit echter niet in Windows 10 maar is verbonden aan het Microsoft-account. Lees hier meer over in de tip 'Het privacy dashboard van Microsoft'.

Dit artikel bespreekt de privacy-instellingen in Windows 10 zoals ze zijn sinds de Creators Update. Let daarom goed op: ziet u afwijkende instellingen dan is deze update waarschijnlijk op uw apparaat nog niet geïnstalleerd. Controleer het op de volgende manier: Klik op de Startknop > Instellingen > Systeem > Info. Staat onder 'Versie' het nummer '1703' dan hebt u de Creators Update. Ziet u het nummer '1709', dan hebt u de Fall Creators Update. Dit is de nieuwste versie. Het kan maanden duren voordat iedereen de update heeft dus wacht in dat geval gewoon af.

Direct nadat de update is geïnstalleerd presenteert Microsoft een aantal privacy-instellingen. Geen nood als u niet meer weet hoe u dit hebt ingesteld: met de opties hieronder hebt u alle instellingen zelf in de hand.

Windows 10 heeft veel privacy-instellingen. Denk aan instellingen voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en het doorsturen van locatiegegevens. Een aantal privacygevoelige informatie wordt standaard gedeeld met bijvoorbeeld Microsoft. Maar niet iedereen vindt dat prettig. Met de volgende aanpassingen zorgt u dat uw gegevens niet zomaar worden doorgestuurd naar Microsoft en andere partijen. Ons advies: kies in geval van twijfel altijd voor 'Uit'. Beter te weinig dan te veel gedeeld.

Open de privacy-instellingen zo:

  • Klik op de Startknop.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik op Privacy.
  • Zet de drie schuifjes onder 'Algemeen' op 'Uit'. In de Fall Creators Update ziet u vier schuifjes. Zet deze op 'Uit'. 
  • Klik op de link Mijn gegevens beheren die in de cloud zijn opgeslagen.
  • De standaardbrowser opent. Klik op Advertentie-instellingen. Zet de twee schuifjes hier ook uit.
  • Sluit het internetprogramma en keer terug naar de privacy-instellingen.

Opmerking: misschien moet u eerst inloggen met uw Microsoft-account om de instellingen aan te passen. Hebt u zo'n account niet dan zijn beide opties voor u niet relevant.

De menu-items 'Locatie', 'Camera', 'Microfoon', 'Meldingen', 'Accountgegevens', 'Contactpersonen', 'Agenda', 'Oproepgeschiedenis', 'E-mail', 'Taken', 'Berichten', 'Radio's', 'Achtergrond-apps' en 'Diagnostiek van app', regelen de toegang tot de genoemde zaken. Zet ze standaard uit. Wanneer een bepaald programma een van de opties nodig heeft om goed te kunnen werken, dan vraagt het daar om. Op dat moment kunt u toestemming geven voor het bewuste programma.   

Wat houdt dit concreet in? Stel, u plant een route met een navigatieprogramma zoals Google Maps. Het programma wil weten waar u zich bevindt en vraagt toegang tot uw locatie. Dat kunt u dan toestaan of weigeren. 

Nog een voorbeeld. Het videobelprogramma Skype heeft beeld en geluid nodig om goed te kunnen werken. Dus op het moment dat u een Skype-gesprek start, vraagt het programma om toegang tot de camera en microfoon. Ook hier kunt u dit toestaan of weigeren. Het spreekt voor zich dat in het laatste geval Skype niet kan werken.

Opmerking: ingebouwde apps van Microsoft, zoals Mail en Agenda hebben altijd toegang tot bepaalde opties. Ook wanneer u de bewuste optie hebt uitgezet. Maar ze hebben alleen toegang als u deze apps ook gebruikt.

Zet de optie 'Spraak, handschrift en typen' uit. Ziet u in een grijze balk 'Spraakdiensten en tekstsuggesties inschakelen' dan is deze optie al uitgeschakeld.

Zorg dat alle opties bij 'Overige apparaten' uitstaan.

Zet het schuifje bij 'Feedback en diagnose' op 'Uit' en selecteer uit het uitklapmenu de optie Nooit.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.