SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 9 januari 2018

Windows 8.1: randapparatuur en back-ups

Randapparatuur, zoals USB-sticks, is handig als u bijvoorbeeld reservekopieën wilt maken. Sluit samen met ons randapparatuur aan op uw Windows 8.1-computer en maak met de functie Bestandsgeschiedenis een back-up.
De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.
Randapparatuur is de overkoepelende naam voor alle apparaten die u op de computer kunt aansluiten. Doorgaans worden er apparaten als printers, scanners en externe harde schijven mee bedoeld. Windows 8.1 kan met vrijwel alle nieuwe apparaten goed omgaan. Mogelijk worden oudere apparaten niet herkend.

Veel computerapparatuur wordt aangesloten met een USB-aansluiting. Op de foto hiernaast ziet u een USB-stekker. USB-sticks en andere randapparatuur hebben eenzelfde soort stekkertje. Dit stekkertje stopt u in de aansluiting (poort ) op de computer. Deze zit vaak aan de voorkant van de computer én aan de achterkant. Printers en dergelijke kunt u het best via de achterkant aansluiten. Dan houdt u de voorkant over voor USB-sticks met bijvoorbeeld foto's erop of voor uw digitale camera die u maar af en toe aansluit.

Printers worden vaak geleverd met een installatieprogramma op cd-rom en een handleiding over hoe u het apparaat moet aansluiten. In de handleiding leest u of u eerst de software moet installeren en dan het apparaat aan de pc moet koppelen, of andersom.

Meer over stekkers en aansluitingen leest u in het artikel 'Aansluitingen: een overzicht'.

Het is een bekende situatie: u hebt net uw oudere printer aan de computer aangesloten, en het apparaat wordt niet herkend. Met andere woorden: de printer is niet geschikt voor Windows 8.1. In veel gevallen houdt het dan op. Soms is de redding echter nabij.

Apparaten worden op de computer bestuurd door zogeheten drivers. Dat is software die ervoor zorgt dat uw commando's goed worden uitgevoerd. Veel fabrikanten hebben sinds de komst van Windows 8 nieuwe drivers ontwikkeld, waardoor de apparatuur ineens wel bruikbaar is. Het is zaak om dan op internet te zoeken naar de juiste driver. Daarvoor moet u het merk en typenummer van uw apparaat weten.

Via een zoekmachine als Google zoekt u vervolgens de website van de fabrikant van de printer. Vaak is daar een sectie aanwezig met de naam Help, Service of Downloads. U zoekt op de site naar de drivers voor de producten. Vaak zult u dan alsnog een driver voor Windows 8.1 vinden. U kunt ook bij Google de termen 'Windows 8.1 driver Canon Pixma MP150' intypen, waarbij u uiteraard het merk en type van uw eigen apparaat moet invoeren. Tussen de zoekresultaten vindt u vaak snel wat bruikbaars.

Stuur desnoods een e-mail naar de fabrikant met de vraag of er een geschikte driver beschikbaar is. Na installatie daarvan zou het apparaat goed moeten werken.

Opslagmedia zijn apparaten zoals externe harde schijven of USB-sticks. Zodra u deze aansluit en aanzet, toont Windows 8.1 een boodschap in de rechterbovenhoek. U ziet de mededeling 'Tik hier om aan te geven wat u wilt doen met verwisselbare stations'. Klik daarop en er verschijnt een rechthoek met opties om de inhoud van het medium weer te geven. U kunt elke keer zelf kiezen wat er gebeurt. De meestgebruikte optie is 'Map en bestanden weergeven'. U klikt hier op de gewenste optie en het betreffende programma wordt direct geopend om de bestanden weer te geven.

Het maken van een back-up van uw gegevens, is in Windows 8.1 een fluitje van een cent. Wel hebt u een externe harde schijf nodig die liefst altijd met de computer is verbonden.

 • Sluit een externe harde schijf aan op uw pc.
 • Open het Configuratiescherm: gebruik de sneltoetsen Windows-toets+X en klik op Configuratiescherm.
 • Klik onder 'Systeem en beveiliging' op Bestandsgeschiedenis gebruiken om back-ups van uw bestanden te maken (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).
  09115_Backupsmaken
 • Er opent een nieuw venster. Klik op Inschakelen.
 • U kunt het venster nu sluiten.

Voortaan maakt Windows 8.1 reservekopieën van al uw bestanden. Mocht u ooit een back-up terug willen zetten, dan gaat dit als volgt:

 • Open het Configuratiescherm: gebruik de sneltoetsen Windows-toets+X en klik daarna op Configuratiescherm.
 • Klik op Systeem en beveiliging.
 • Klik onder 'Bestandsgeschiedenis' op Bestanden vanuit een back-up terugzetten met Bestandsgeschiedenis.
  091115_BestandenTerugzetten
 • U ziet nu een overzicht van al uw bewaarde bestanden en kunt kiezen wat u terug wilt zetten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.