Menu Zoek

Aansluitingen: een overzicht

Stekkers voor elektronische apparaten zoals een tv, computer of digitale decoder zijn te koop in allerlei soorten en maten. Weet u welke stekker u voor welk apparaat nodig hebt? Wij zetten de meest voorkomende data- en videoaansluitingen met bijbehorende stekkers op een rij.

USB (wat staat voor 'Universele Seriële Bus') is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur bij computers. U kent de term waarschijnlijk van de alomtegenwoordige geheugenstickjes die u met behulp van USB verbindt met de computer. Niet voor niets noemt men die geheugenstickjes vaak USB-sticks. Ook diverse (rand)apparatuur kunt u met behulp van USB verbinden met de pc. Bijvoorbeeld een toetsenbord, muis, printer, scanner, externe harde schijf, digitale camera, smartphone, ereader of luidspreker.

USB heeft de oudere poorten (parallel en serieel) van de computer verdrongen. De eerste maakt namelijk een veel snellere gegevensoverdracht mogelijk. En daarnaast kan appparatuur via USB met de pc worden verbonden zonder dat u de computer hoeft te herstarten. (Dit principe noemt met 'hotswapping' of 'hotplugging'). Een ander kenmerk van USB is dat het apparaten van stroom kan voorzien. Zo kunt u bijvoorbeeld uw smartphone opladen door deze op de computer aan te sluiten. En verschillende merken externe harde schijven kunt u daardoor zonder adapter met de computer verbinden. De benodigde stroom betrekt de schijf gewoon van de pc.

De huidige USB-aansluitingen op computers zijn USB 2.0 en USB 3.0. Het verschil is dat 3.0 ongeveer tien keer sneller is dan 2.0. Vooral voor het overzetten van data (op een externe harde schijf) of foto's (van camera naar pc) biedt USB 3.0 dus voordelen.

Voor de USB-aansluitingen van 2.0 en 3.0 zijn er vier soorten USB-stekkers:

 • USB-a
  Dit is de kant die u aansluit op de pc. Deze ziet er altijd hetzelfde uit. U (her)kent deze stekker waarschijnlijk van de welbekende USB-stick. usb-a

Daarnaast zijn er drie varianten, die allemaal passen op het apparaat in kwestie:

 • USB-b
 • Mini-USB
 • Micro-USB
USB-bMini-USBMicro-USB
20150817_aansluitingen_usb-b_220150817_aansluitingen_mini-usb20150817_aansluitingen_micro-usb

USB-C
20150817_aansluitingen_micro-usb-cHet nieuwste USB type is de USB-C. De nieuwe standaard hanteert één stekkertype. Bovendien is de stekker dusdanig dat hij altijd past. Dus is het niet langer nodig met een vergrootglas te bestuderen hoe de stekker moet worden verbonden.

Voordelen USB type-C
De nieuwe USB-standaard heeft tal van voordelen:

 • De stekker past altijd omdat hij geen boven- of onderkant heeft.
 • De stekker zit aan beide uiteinden van draad; er is dus geen verschil tussen ingang en uitgang.
 • De overdrachtssnelheid is veel hoger. Snelheden tot 1,25 gigabyte per seconde zijn mogelijk. Een dvd kopiëren wordt daarmee secondewerk.
 • Het vermogen ligt hoger zodat apparaten sneller worden opgeladen. Het vermogen is zo groot dat zelfs laptops via USB-C opgeladen kunnen worden. Vaarwel stroomadapter.

Apparaten
Apples nieuwste MacBook is voorzien van USB-C. Evenals het nieuwste Chromebook van Google. En fabrikant LaCie heeft al een externe harde schijf met USB-C op de markt gebracht. Verder heeft Google aangekondigd dat de aansluiting binnenkort ook op Android-smartphones geplaatst wordt. Ook de nieuwste smartphones, tablets en laptops van Microsoft met Windows 10 worden uitgerust met het nieuwe USB type-C. Maar het zal nog wel enige tijd duren voor de nieuwe standaard gemeengoed is. Tot die tijd is het mogelijk op oudere apparaten via adapters met USB-C te werken.

20150817_aansluitingen_firewire

Ook met FireWire sluit u randapparatuur aan op een pc. Het is een alternatief voor de USB-aansluiting, maar veel minder vaak voorkomend.

20150817_aansluitingen_RJRJ staat voor 'registered jacks'. U zult ze vooral kennen van uw internetverbinding en telefoonaansluiting.

Er zijn twee soorten RJ-aansluitingen:
- RJ-11-stekkers: voor telefoon, modem en fax
- RJ-45-stekkers: voor ethernet en ISDN

20150817_aansluitingen_coax-kabel2 COAX-kabels zijn het meest bekend van kabeltelevisie. De kabel bestaat uit een koperdraad omhuld door plastic met daaromheen een (gevlochten) afscherming en een kunststof buitenkant.
20150817_aansluitingen_composiet Composiet videokabels zijn herkenbaar aan de gele tulpstekkers. Met een composiet videokabel sluit u een dvd-speler of camcorder aan op uw televisie. Ze geven beeldinformatie door. Composiet komt ook voor in een SCART-aansluiting.
20150817_aansluitingen_s-video S-Video staat ook bekend als Y/C en wordt vaak ten onrechte "Super-VHS" genoemd. S-video levert betere resultaten dan composietvideo, maar is minder goed dan RGB.
20150817_aansluitingen_scart Een SCART-kabel wordt vooral gebruikt om een tv, video of een digitale ontvanger aan elkaar te koppelen

20150817_aansluitingen_vga VGA is de standaard om een monitor aan te sluiten op de computer.


20150817_aansluitingen_dvi Een DVI-aansluiting is bijna hetzelfde als een HDMI-aansluiting, alleen wordt via DVI geen geluid maar alleen video doorgegeven. Er zijn verloopstekkers te koop van DVI naar HDMI en omgekeerd.
20150817_aansluitingen_tulpstekker Een component-video-ingang is een analoge manier om videobeelden in hoge kwaliteit door te geven, en je kunt er ook HD-beelden mee op een tv te krijgen (alleen als er geen HDCP-beveiliging op het HD-signaal zit).
20150817_aansluitingen_hdmi HDMI is de meest gangbare kabelverbinding tussen HD-apparaten. Via HDMI wordt HD-beeld en geluid doorgegeven. Als er HDCP-beveiliging is toegevoegd aan het HDMI-signaal, dan kunnen alleen goedgekeurde apparaten het HDMI-signaal afspelen.

20150817_aansluitingen_audiotulp2Een tulpaansluiting komt veel voor op apparatuur voor beeld en geluid, bijvoorbeeld om een televisie met een stereoset of home cinema set te verbinden. Kleur en opschrift geven aan welk beeld- of geluidssignaal bedoeld wordt. Bijvoorbeeld geel voor composiet video en rood en wit voor stereogeluid.

Op de website van de Consumentenbond vindt u meer informatie over aansluitingen voor audio, video en data.

(Bron: Consumentenbond)

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.