Aansluitingen: een overzicht
Data-aansluitingen: USB
USB (wat staat voor 'Universele Seriële Bus') is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur bij computers. U kent de term waarschijnlijk van de alomtegenwoordige geheugenstickjes die u met behulp van USB verbindt met de computer. Niet voor niets noemt men die geheugenstickjes vaak USB-sticks. Ook diverse (rand)apparatuur kunt u met behulp van USB verbinden met de pc. Bijvoorbeeld een toetsenbord, muis, printer, scanner, externe harde schijf, digitale camera, smartphone, ereader of luidspreker.
USB heeft de oudere poorten (parallel en serieel) van de computer verdrongen. De eerste maakt namelijk een veel snellere gegevensoverdracht mogelijk. En daarnaast kan appparatuur via USB met de pc worden verbonden zonder dat u de computer hoeft te herstarten. (Dit principe noemt met 'hotswapping' of 'hotplugging'). Een ander kenmerk van USB is dat het apparaten van stroom kan voorzien. Zo kunt u bijvoorbeeld uw smartphone opladen door deze op de computer aan te sluiten. En verschillende merken externe harde schijven kunt u daardoor zonder adapter met de computer verbinden. De benodigde stroom betrekt de schijf gewoon van de pc.
De huidige USB-aansluitingen op computers zijn USB 2.0 en USB 3.0. Het verschil is dat 3.0 ongeveer tien keer sneller is dan 2.0. Vooral voor het overzetten van data (op een externe harde schijf) of foto's (van camera naar pc) biedt USB 3.0 dus voordelen.
Voor de USB-aansluitingen van 2.0 en 3.0 zijn er vier soorten USB-stekkers:
- USB-a
Dit is de kant die u aansluit op de pc. Deze ziet er altijd hetzelfde uit. U (her)kent deze stekker waarschijnlijk van de welbekende USB-stick.
Daarnaast zijn er drie varianten, die allemaal passen op het apparaat in kwestie:
- USB-b
- Mini-USB
- Micro-USB
USB-b | Mini-USB | Micro-USB |
![]() | ![]() | ![]() |
USB-CHet nieuwste USB type is de USB-C. De nieuwe standaard hanteert één stekkertype. Bovendien is de stekker dusdanig dat hij altijd past. Dus is het niet langer nodig met een vergrootglas te bestuderen hoe de stekker moet worden verbonden.
Voordelen USB type-C
De nieuwe USB-standaard heeft tal van voordelen:
- De stekker past altijd omdat hij geen boven- of onderkant heeft.
- De stekker zit aan beide uiteinden van draad; er is dus geen verschil tussen ingang en uitgang.
- De overdrachtssnelheid is veel hoger. Snelheden tot 1,25 gigabyte per seconde zijn mogelijk. Een dvd kopiëren wordt daarmee secondewerk.
- Het vermogen ligt hoger zodat apparaten sneller worden opgeladen. Het vermogen is zo groot dat zelfs laptops via USB-C opgeladen kunnen worden. Vaarwel stroomadapter.
Apparaten
Apples nieuwste MacBook is voorzien van USB-C. Evenals het nieuwste Chromebook van Google. En fabrikant LaCie heeft al een externe harde schijf met USB-C op de markt gebracht. Verder heeft Google aangekondigd dat de aansluiting binnenkort ook op Android-smartphones geplaatst wordt. Ook de nieuwste smartphones, tablets en laptops van Microsoft met Windows 10 worden uitgerust met het nieuwe USB type-C. Maar het zal nog wel enige tijd duren voor de nieuwe standaard gemeengoed is. Tot die tijd is het mogelijk op oudere apparaten via adapters met USB-C te werken.
Data-aansluitingen: Firewire

Ook met FireWire sluit u randapparatuur aan op een pc. Het is een alternatief voor de USB-aansluiting, maar veel minder vaak voorkomend.
Data-aansluitingen: RJ
RJ staat voor 'registered jacks'. U zult ze vooral kennen van uw internetverbinding en telefoonaansluiting.
Er zijn twee soorten RJ-aansluitingen:
- RJ-11-stekkers: voor telefoon, modem en fax
- RJ-45-stekkers: voor ethernet en ISDN
Data-aansluitingen: COAX-kabels
.png)
Video-aansluitingen: Composiet

Video-aansluitingen: S-Video

Video-aansluitingen: SCART

Video-aansluitingen: VGA

Video-aansluitingen: DVI

Video-aansluitingen: Component-video

Video-aansluitingen: HDMI

Audio-aansluitingen: Tulp (cinch)
Een tulpaansluiting komt veel voor op apparatuur voor beeld en geluid, bijvoorbeeld om een televisie met een stereoset of home cinema set te verbinden. Kleur en opschrift geven aan welk beeld- of geluidssignaal bedoeld wordt. Bijvoorbeeld geel voor composiet video en rood en wit voor stereogeluid.
Op de website van de Consumentenbond vindt u meer informatie over aansluitingen voor audio, video en data.
(Bron: Consumentenbond)