Menu Zoek

Zoeken op de Mac met Spotlight

Zoeken op Mac op SpotlightDoorzoek snel de Mac met de functie Spotlight. Zo is het nooit meer lang zoeken naar een bepaald document op de computer.

Op een computer staan al snel heel veel programma’s, bestanden en andere onderdelen. Via de Finder zijn deze allemaal terug te vinden. Maar dat kan soms even zoeken zijn. Spotlight biedt uitkomst. Dit is een functie op de Mac om onderdelen op de computer snel te vinden. Daarnaast kan Spotlight ook informatie (van het internet of uit apps) weergeven.

Zoek als volgt via Spotlight een onderdeel op een Mac met het besturingssysteem macOS 13 Ventura of nieuwer:

  • Klik rechtsboven in de menubalk op het pictogram van een vergrootglas Pictogram voor functie Spotlight op Mac. Het is ook mogelijk om Spotlight te openen met de sneltoets Cmd + spatiebalk.
  • Een smalle balk verschijnt in beeld. Typ de zoekopdracht.
  • Zoekresultaten verschijnen tijdens het typen al in beeld. Ze zijn geordend per categorie, zoals Documenten en Apps. Dubbelklik op een zoekresultaat om het te openen.
  • Dubbelklik eventueel op Zoek in Finder om alle zoekresultaten op de computer te bekijken.

Sommige zoektermen zijn erg algemeen. In het overzicht verschijnen dan veel zoekresultaten. Als u weet welk type het gezochte bestand is, kunt u gerichter speuren. Typ dan achter de zoekterm ook het bestandstype, zoals ‘pdf’ of ‘jpg’.

Naast het doorzoeken van de computer kan Spotlight nog meer. Met behulp van de functie is ook allerlei informatie op te vragen, zoals definities, berekeningen, weerberichten of het nieuws. Deze informatie komt uit apps of van het internet. Typ bijvoorbeeld 'weersvoorspelling' om een overzicht te krijgen van het weer voor de komende dagen. Of voer een woord in en klik in de resultaten op 'Definitie' om de uitleg van het woord te lezen. Door een som te typen in het zoekveld, verandert Spotlight in een rekenmachine. Het antwoord verschijnt meteen in beeld.

Zoals we eerder in het artikel aangaven zijn de zoekresultaten onderverdeeld in verschillende categorieën. Van Afbeeldingen tot Systeemvoorkeuren. Maar niet allemaal zijn ze even bruikbaar om te doorzoeken. Zo is het voor de meeste gebruikers niet nodig om Lettertypen te doorzoeken. Bepaal zelf welke categorieën voorkomen in de zoekresultaten.

  • Klik in de menubalk op het Apple-logo.
  • Klik op Systeeminstellingen.
  • Klik links op Siri en Spotlight.
  • Klik onder 'Zoekresultaten' op de vinkjes voor de categorieën die u niet wilt doorzoeken. Resultaten uit deze categorieën verschijnen dan niet meer in beeld bij een zoektocht via Spotlight.
  • Sluit het venster door linksboven op het rode bolletje te klikken
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.