Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Nokia 3.1 Scherpte instellen
Geplaatst op 30 juli 2018 om 06:26 door Herman1943

Goedendag.Sinds enkele dagen bezit ik dan deze zgn 'instapper'. De Gebruiksaanwijzing heb ik uitgedrukt om goed als mogelijk kennis te maken met de 3.1. Ik geef toe ,dat ik bijna geen ervaring met deze vernuftige smartphones bezit.Men (Seniorweb) geeft aan, dat men op een bepaalde knop op het scherm tikt om de scherpte in stellen.De 3.1 geeft 5 knoppen rechtsboven aan ,Een is om de voor of achter camera in te stellen, een heeft een blitz teken welk automatisch betekend, een heeft 2 + plusjes voor bij te werken,een heeft inschrift hdr met een balkje ;na tik is balkje weg .Zou hdr voor Helder(scherpte) staan? dan nog een rond knop met balkje , ik vermoed ,dat dit iets met de sluitingssnelheid te maken heeft. Wat mij ietwat stoort is ,dat de gebruiksaanwijzing de scherpte knop niet duidelijk aangeeft, derhalve mijn vraag aan de club ,welke knop is het nu?Waar ik ook op tik ik zie weinig verschil.Inderdaad ,ik ben bijna 75, en ja mijn oogkracht laat na .Hoe dan ook, ik geniet van deze smartphone(mooie benaming !) en hoop in de loop der tijd alsnog een 'smartie'te worden.
Met dank en groet.
Herman

 

4 reacties
DirkB zegt:

Ik heb een andere camera en heb op internet gekeken. Ik kom nog een heel eind met mijn reactie:
Op internet staat op deze plek de gebruikershandleiding (in PDF) van de Nokia 3.1.
Op deze website zag ik schermafdrukken (Engelstalig) van de Nokia 3.1, zie bijlage. Hier staat ook enige uitleg over de camera en de knoppen maar niet compleet.
Op het scherm:
1. Links staan streepjes, die leiden naar het menu (met o.a. de keuze 'panorama', en basisinstellingen).
2. Het vierkantje met +/+ dient om de belichtingsinstellingen te wijzigen.
3. De ronde knop is de timer-knop: hij maakt dan niet direct een foto maar bijv. 2 sec. na indrukken van de ronde ontspanknop.
4. HDR = high dynamic range. Als dat aanstaat, dan worden de kleuren van de foto door de smartphone verbeterd.
5. Flitser: meestal zijn er 3 standen: aan, uit, automatisch (dan staat er een 'a' bij).
Scherpstellen:
De voorcamera heeft fixed focus (= 'altijd scherp'), bij de achtercamera lees ik niets over fixed focus dus deze zal automatisch scherpstellen.

Links onderin kies je voor filmen.
Rechts onderin kies je voor de fotogalerij. Hier is ook een aparte app voor.

En dan moet ik een beetje raden want ik weet niet of het kan bij de Nokia 3.1:
- Als er tijdens het richten een vierkantje over het scherm beweegt, dan is dat het scherpstelpunt. Het kan ook zijn dat je er gewoon op moet vertrouwen dat het goed gaat.
- Het kan zijn dat je handmatig scherp kunt stellen door met de vinger op het scherm te tikken op de plek waar hij moet scherpstellen.

30 juli 2018 om 09:50.
Truus zegt:

scherpstellen - of focus vastleggen - gaat bij de meeste smartphone door kijkend via fotocamera de vinger op het scherm te houden op die plek die men scherp wil stellen. ( dus niet op een knop oid) een vierkantje verschijnt ( bij bijna elke smartphone) en meestal ook de tekst AE/AF vergrendeling.

zie ook beter foto's nemen met een smartphone

30 juli 2018 om 11:28.
Herman1943 zegt:

Beste Truus en Dirk,
Hartelijke dank voor uw uitgebreidt advies het welk ik nog moet verwerken.
Gegarandeerd, dat ik met dit advies verder kom ,dus uw en mijn moeite zal niet vergeefs zijn! Doordat ik ook nog water met de gieter moet sjouwen in mijn moestuin ben ik een beetje groggy en heb wat meer tijd nodig om uw advies te toetsen.Mag ik opmerken dat ik steeds weer opnieuw positief aangedaan ben door uw werk ,echt, dit doet goed!
Met dankbare groet.
Herman
 

30 juli 2018 om 16:16.
DirkB zegt:

Graag gedaan Herman. Het is vrijwilligerswerk, ieder reageert naar wat hij weet.

30 juli 2018 om 16:37.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club