Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Domotica
Geplaatst op 12 december 2018 om 20:46 door DirkB

Er is nog geen Club voor: domotica.
Zijn er mensen die het gebruiken?
Voor wie wel eens op pad gaat: het licht gaat aan/uit, de gordijnen zijn te bedienen, apparatuur is te bedienen, dat soort dingen. Meestal wordt een app op de smartphone gebruikt om het in te stellen, daarna werkt het automatisch.
Klikaanklikuit is een bekend en goedkoop systeem.
De Ikea is er net mee begonnen, Philips heeft zijn Hue systeem, en er zijn meer merken die het universele Zigbee protocol gebruiken waardoor ze met elkaar kunnen 'praten'.
Daarnaast heb je Logitech Harmony, een afstandsbediening en app die vele apparaten (ook oudere) kan bedienen.
Alles dankzij het thuisnetwerk (waarin bijv. ook de draadloze printer staat).

12 reacties
avatar
Ex-lid zegt:

Zo'n Club heb ik een jaar geleden al voorgesteld evenals andere zaken...(o.a. Multimedia etc.), volgens een mededeling komen er in januari spectaculaire veranderingen.

12 december 2018 om 21:28.
DirkB zegt:

@nnsa De 'een mededeling' incl de plannen is te downloaden via de hyperlink in de gekleurde tekst bovenaan elke vraag dus ook deze.
Met mijn vraag wil ik eens kijken of er mensen zijn met ervaring en vragen op het gebied van domotica.
Ik heb zelf ca 7 jaar klikaanklikuit gebruikt en stap nu over naar Zigbee, de Hue bridge werkt inmiddels.

12 december 2018 om 21:43.
avatar
Ex-lid zegt:

@Dirk Boom: bedankt voor het vestigen van de aandacht op de link. Domotica staat er dus niet bij... Evenals de vele digitale hulpmiddelen voor Senioren (en dan heb ik het niet over een iPad o.i.d., maar over communicatie-middelen, camera-bewaking, ruimte bewaking (lucht kwaliteit, CO/CO2) etc.

Ik zal binnenkort wel een artikeltje over domotica schrijven. Philips Hue (bridge) is een uitstekende keuze om mee te beginnen en ruim uitbreidbaar. De investeringen in KlikaanKlikuit van de laatste 4 jaar zijn niet weggegooid, omdat je deze kan integreren met Hue. Je moet dan wel een KlikaanKlikuit hub aanschaffen. Die kan bediend worden met een app. De ultieme domotica op dit moment is Homey in combinatie met Siri (apple) en/of Google Home. Verder komen er steeds meer nuttige apparatuur / schakelaars op de markt. Belangrijk is dat ze met het (zigbee) protocol overweg kunnen om onderling te kunnen werken. Het hele verhaal is uit te breiden met alarmsystemen, camerabewaking en klimaatbewaking, rookmelders, CO/CO2 melders, weerstations (Netatmo etc. ), vindbaarheid van objecten (tiles, gps-lokatie-doorgave) tot aan de Nespresso machine die op een bepaald moment zelf een kopje koffie zet...etc. etc.

De vraag is inderdaad of hier (veel) belangstelling voor bestaat.

12 december 2018 om 22:16.
DirkB zegt:

Dank voor de toelichting.
Het belangrijkste is gedaan: het licht. Dat gaat aan/uit op ingestelde momenten (waarop je kunt ingrijpen), zodat ik 'altijd thuis' ben. Daarom wil ik ook een keer de gordijnen aansluiten.
Klikaanklikuit gaat weg, dat bespaart mij een bridge. Veel plezier van gehad.
Het gaat mij om het praktische gebruik, niet om spielerei met gadgets.
Wie gebruikt het nog meer?

12 december 2018 om 22:43.
avatar
Ex-lid zegt:

Wat voor de één Spielerei is, is voor de ander een Praktische toepassing.

12 december 2018 om 22:56.
Willem-B zegt:

Hoewel ik nog relatief weinig ervaring heb met deze vorm van automatisering in en om het huis ben ik wel geïnteresseerd. De Apple Homekit heeft ook een zeer uitgebreid assortiment.
Inmiddels is bij ons een Vaillant Thermostaat geïnstalleerd, een Rolluik gaat automatisch en een Sonos installatie. Geen van allen zijn aangesloten op een centraal systeem, dat is jammer.
De Thermostaat is wel praktisch, ook op afstand te besturen.
Ik ben wel geïnteresseerd in dit onderwerp en de mogelijkheden, dus zoek ik af en toe naar artikelen of magazines.

13 december 2018 om 10:26.
avatar
Ex-lid zegt:

Voor de consument is het jammer dat vele mooie oplossingen / toepassingen als 'los zand' aan elkaar hangen (lees niet [samen]werken), omdat de grote leveranciers geen kans zien om het eens te worden over een (eenvoudige) standaard. Ieder ziet zijn uiltje voor een valkje aan. Misschien dat de nieuwe generatie het makkelijker oppakt (alhoewel ik daar nauwelijks installaties zie) en je nu een 'halve ict-er' moet zijn om het werkend te krijgen en te houden. Maar dit geldt i.m.o. voor meerdere productgroepen, zoals ook SmartTV's etc.

13 december 2018 om 10:43.
Willem-B zegt:

Daarom is het jammer dat Apple nog steeds geen televisietoestellen maakt, want zij lopen toch wel in de voorste gelederen wat betreft de integratie. Maar wat niet is kan nog komen, er ligt een grote markt voor de vergrijzende samenleving.

13 december 2018 om 12:10.
DirkB zegt:

De ingewikkeldheid valt mee, en er is meer dan apple.
Punt 1 is, dat apparaten (lampen, stopcontacten, de koffiemachine) het universeel bedoelde zigbee protocol moeten ondersteunen.
Punt 2 is, dat verschillende merken dit protocol gebruiken dus je hebt keuze.
Punt 3 is dat je een z.g. bridge aanschaft waarmee je lampen enz instelt/bestuurt. Alles wordt vastgelegd in die bridge.
Punt 4 is de app die je nodig hebt om in de bridge te komen.
Ik ben aan een Hue bridge begonnen. De bijbehorende app is eenvoudig en rechtlijnig maar je moet het wel even snappen.

13 december 2018 om 12:16.
AatEland zegt:

Ik beschik ook over een kleine domotica mogelijkheid onder gebruikmaking van een Raspberry Pi in combinatie met het programma Domoticz. Werkt goed. En als er, zoals vorige week een keer gebeurde, een stroomstoring is geweest, dan start het zonder mankeren weer op, staat de datum en tijd ook goed en heb je er geen omkijken naar.
Bij mij is het nog wel in een beginstadium. Via klikaanklikuit worden een aantal lampen geregeld. Daarnaast heb ik een somfy gordijnrails die er ook op aangestuurd wordt. Die gaan automatisch een half uur na zonsondergang dicht en 's ochtends zijn ze ingesteld om ongeveer om iets voor 8 uur open te gaan, met een variatie van een 10 minuten voor en na de ingestelde tijd. Random dus. Zo heb ik overigens ook mijn lampen geconfigureerd. Handig als je niet thuis bent. Lijkt het net alsof er toch iemand thuis is en is het niet altijd dezelfde tijd dat het in werking gaat. Makkelijk te programmeren in Domoticz.
De Nest thermostaat werkt er ook op, maar komt in conflict met mijn zonnepanelensensor.
Als er een clubje wordt opgericht, ben ik van de partij.

18 december 2018 om 21:28.
DirkB zegt:

De via klikaanklikuit bediende lampen gingen bij mij in 2 groepen aan m.b.v. 2 verschillend ingestelde schemerschakelaars. Dat geeft bij aangaan van de verlichting meer variatie dan wanneer het aan zonsondergang is gerelateerd. Bij zigbee heb ik die mogelijkheid nog niet ontdekt.
Bij zowel klikaanklikuit als zigbee hebben opbouwstopcontacten een beetje last van elektromagnetische apparaten (dimmer, oplader) nabij. Verplaatsen lost het probleem op.
Het via de app koppelen van lampen/apparaten aan de Hue-bridge gaat bij zigbee veel gemakkelijker dan bij klikaanklikuit, dat bovendien een grens heeft in het aantal schakelpunten (max 16, dat is gauw vol). Mooi van zigbee vind ik, dat het in lampen kan zijn ingebouwd, waarmee je van alles kunt doen.
Verder: de functies van een losse aan/uit schakelaar waren in 3 minuten ingesteld, dat is mooi.

18 december 2018 om 22:22.
PAR2 zegt:

Ik had al eerder willen reageren op dit onderwerp want dit lijkt mij een goede ontwikkeling en een nieuwe club inrichten lijkt me een goed idee. Daarbij heb ik het verzoek aan de mensen die reeds ervaring met dit onderwerp hebben om het voor de (nog) niet gebruikers eenvoudig te houden. Als je hier niet thuis in bent begint het al snel te duizelen en wat ik jammer vind is het weer naar voor komen van individuele voorkeuren. Er zijn veel mensen die van mening zijn dat Apple het antwoord op alle vragen is waarbij vergeten wordt dat velen gewoon met Windows en/of Android werken en daar redelijk mee uit de voeten kunnen.
Zelf ben ik in de late jaren 80 op kantoor gaan werken met Windows, dus Apple is simpelweg nooit in beeld gekomen.
Het vergelijken van klikaanklikuit met Hue enz op eerlijke basis zou ik op prijs stellen en zou mij waarschijnlijk kunnen overhalen om eens echt te kijken wat deze nieuwe ontwikkeling voor mij zou kunnen betekenen.
Ik wacht maar even af want misschien is er nu bij Seniorweb een balletje aan het rollen gekomen n.a.v. de eerste vraag/opmerking van Dirk Boom

26 december 2018 om 14:55.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club